Week 36 - 2004

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat doe je met een viruswurger ...? Wat is de toekomst van Office ...? Pc-privé weg: ramp voor kenniseconomie?

Wat doe je met een viruswurger ...?
... de nek omdraaien. Dat is wat Hewlett-Packard vorige week besloot te doen met de virusvertraging die is ontwikkeld in de HP Labs te Bristol (Groot-Brittannië). De Virus Throttler beperkt de verspreiding van - en netwerkbelasting door - virussen en wormen op netwerken. Dit doet het systeem door het aantal connecties tussen computers in de gaten te houden, alsook het aantal ip-adressen dat gecontacteerd wordt. Indien er ineens veel meer verspreide verbindingspogingen plaatsvinden dan normaal, wordt de verbinding van de bewuste computer afgeknepen. Dit gebeurt dus zonder er virusdefinities nodig zijn; het afknijpen geschiedt volledig naar aanleiding van gedrag.
Klinkt als het ei van Columbus, maar helaas: de software blijft in het lab. HP wist in mei 2003, toen het de techniek uitlegde in het Britse onderzoekscentrum, nog niet hoe het de software op de markt wilde brengen. Begin dit jaar gaf het zijn viruswurger bredere bekendheid op de RSA-bijeenkomst in Amsterdam. De route was echter nog altijd niet duidelijk. Nu is er duidelijkheid: de programmatuur gaat op de plank. De reden hiervoor is dat HP het systeem niet kan implementeren voor - lees: in - Windows, aangezien het geen toegang tot de broncode heeft. Of en hoe er gesprekken met Microsoft zijn geweest, is niet bekend. Op HP-UX en Linux - in HP's eigen bedrijfsnetwerk - werkt de Virus Throttler al sinds mei vorig jaar.
 
Wat is de toekomst van Office ...?
... als webdienst. Microsoft werkt er nu serieus aan om zijn pakket kantoorapplicaties als dienst-via-Internet óf via-het-netwerk aan te bieden. Hiermee wil het de opkomst van open source-software alsook de inkomstenderving uit piraterij tegengaan. Microsoft heeft eerder al met plannen gespeeld om zijn software tot webdienst om te vormen. Verder hield het in 2001 en 2002 proeven in enkele landen, waaronder Frankrijk, met Office onder een abonnementslicentie.
Dat marktdominante kantoorpakket genereert ongeveer eenderde van de bedrijfsomzet binnen. De divisie Information Worker, grotendeels bestaande uit Office, had vorig boekjaar een omzet van 10,8 miljard dollar en een winst van 7,15 miljard. De groei van melkkoe Office verloopt de laatste jaren echter langzamer en analisten voorspellen een verdere afname van het groeitempo. De meeste vernieuwingen en uitbreidingen zijn kennelijk niet besteed aan gebruikers die tevreden zijn met de oudere versie(s).
De webdienstplannen dienen mede om die situatie te veranderen. Een ander doel van Office-via-het-netwerk is dieper door te dringen in de servercentra van ondernemingen. Bedrijven moeten namelijk de toekomstige serversoftware van het eveneens toekomstige webdienst-Office draaien om het systeem te kunnen gebruiken. Die serverprogrammatuur draait dan immers op een zware Windows-machine.
 
Pc-privé weg: ramp voor kenniseconomie?
... nee, maar het is wel een ramp voor al die middenstanders die met deze regeling een aardige boterham verdienden. Zij schreeuwen dan ook om het hardst dat met de afschaffing de Nederlandse kenniseconomie gedoemd is te falen. Met het abrupt schrappen van de pc-privéregeling wil het kabinet 280 miljoen euro besparen. Dit geld moet het koopkrachtverlies bij de minima beperken. Als de prijs van pc's verder keldert en creatieve middenstanders niet al te veel van deze maatregel afsnoepen door bonnetjes van een fictieve datum te voorzien, komen misschien ook eens de niet-kenniswerkers als fabrieksarbeiders of buschauffeurs aan hun trekken. Zij vielen tot nu toe buiten de regeling.
Opvallend is dat Nederland-ict braaf meezingt in het koor van de kwijnende kenniseconomie, maar niet zo hard. De eigen achterban van vooral grotere ict-bedrijven behaalde erg lage marges op pc-privéregelingen. Bovendien profiteert zij veel meer van een andere maatregel: verlaging van de vennootschapsbelasting. Dit is bedoeld om een bedrijf als Mcafee dat Nederland de rug heeft toegekeerd op andere ideeën te brengen. Hoorden we daarom zo weinig van HP en Dell? De overheid compenseert de inkomstenderving uit de lagere vennootschapsbelasting door het grijs kenteken te schrappen. Dat is voor heel het kleinbedrijf een hard gelag. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-03T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.