Een serieuze 1 april-grap

Dit artikel delen:

We zijn alweer twee weken verder, maar ook in Engeland is men gek op 1 april grappen. Daar geldt net als in Nederland de regel dat voor de lunch veel mensen proberen anderen in de maling te nemen met een nonsensverhaal.

Een beetje als de radio-uitzending van Orson Welles' 'The War of the Worlds', die begon met een realistisch klinkende aankondiging dat de Marsmannetjes waren geland en waardoor de helft van Amerika in paniek raakte; 1 april is echter vooral bedoeld om te lachen. Terwijl de meesten proberen familieleden, vrienden en bekenden voor de gek te houden, zijn er ook landelijke initiatieven geweest. Een aantal jaren geleden zond de BBC een serieuze documentaire uit over spaghetti die aan de bomen groeide en hoe dat geoogst moest worden.
Helaas is de it-industrie tegenwoordig zo moordend dat er geen 1-aprilgrappen meer afkunnen. Jammer, want een beetje humor in onze branche kan helemaal geen kwaad. Aan de andere kant worden er genoeg serieuze aankondigingen gedaan die als grap kunnen worden opgevat! Er is een heel scala om uit te kiezen, en ik nodig u uit voor een binnenpretje.
Soms is de technologie gewoon niet te geloven. De plaatselijke supermarkt verkoopt af en toe pc's, camera's, tv's, enzovoort. Deze week hadden ze een thuis-pc in de aanbieding, en ze hebben me vorige week al verleid een digitale camera aan te schaffen met 6,3 megapixel en een verbijsterende hoeveelheid functies. Nog geen drie jaar geleden waren mijn vrienden jaloers op mijn 2 megapixel digitale fototoestel, die vier keer zo duur was. Deze pc, zogenaamd voor thuisgebruik, heeft een 64-bit 3,2 GHz processor, maar het is vooral de hoeveelheid geheugen die me doet denken aan een 1-aprilgrap. Er zit een harde schijf van 320 gigabyte in en 1024 megabyte aan ram-geheugen. Nog verbijsterender is de processor, die zelf ook nog eens beschikt over 2 MB cachegeheugen, terwijl de schijfcontroller 8 MB aan cache heeft!
Dit moet een grap zijn! Dit is een complete mainframe! Een machine met zulke specificaties kan een grote fabriek besturen, of de gebruikersaccounts van een Fortune 500-bedrijf beheren. Wat mij betreft is het bewijs geleverd dat 'expansie de beschikbare ruimte opvult'.
Ik vraag me echter af wat de trotse eigenaren zeggen als over een paar jaar die enorme schijf met al die kostbare afbeeldingen en muziek crasht? Wie lacht er dan nog? Dat zou echter geen probleem moeten zijn; mijn laatste partij van honderd beschrijfbare cd's kostte me twaalf euro. Ook dat is een grap zijn. Ik heb een kopie van een oude LP gemaakt en het duurste was het afdrukken van het hoesje! Even serieus: gebruikers moeten duidelijk worden gewezen op de noodzaak van het maken van reservekopieën. En ik richt me daarbij met name op kleine bedrijven en thuisgebruikers.
Het houdt echter nog niet op, het apparaat is ook nog een complete thuisbioscoop, compleet met tv-ontvanger en surround sound. Je kunt zelfs opnemen van een videorecorder en die oude familiefilmpjes overzetten naar cd of dvd.
De software die bij de hardware wordt geleverd is opvallend. Een robuust besturingssysteem dat niet crasht en ongevoelig is voor virusaanvallen, en snel, efficiënt en intuïtief te gebruiken is. Er zit onder andere een tekstverwerker bij die gemakkelijk te gebruiken is en zich richt op de functies die normale gebruikers willen. Helaas, niets is minder waar: deze prachtige hardware wordt geleverd met Microsoft Windows en Word, wat een belediging! 1 APRIL!

 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-15T00:00:00.000Z Martin Healey