Spoelstra spreekt: Ongesteld

Dit artikel delen:

"Al die nieuwe systemen lijken wel ongesteld, ze lekken allemaal". Leuk citaat van een systeembeheerder wiens naam ik niet zal noemen. En al zou ik zijn naam noemen, wie kent Jelle Braaksma nou?

Beveiliging wordt een steeds groter issue in de ict. De OV-chipkaart struikelde er over, Windows Vista idem dito en je kunt wel Linux draaien - en dat heb ik een tijdje gedaan - maar alle virussen draaien daar ook probleemloos op. De uitgaven aan ict-beveiliging stijgen dit jaar nog sterker dan de ict-budgetten. Oftewel, het slot wordt duurder dan de fiets. Een veel te duur slot, volgens Gartner, dat vorige week met het bericht kwam dat de prijzen voor antivirussoftware aan de hoge kant zijn.

Laat ik er heel eerlijk over zijn, ik heb er geen verstand en dat wil ik ook graag zo houden. Maar zouden wij niet iets dat helpt in de gewone beveiligingsbranche, kunnen toepassen in de ict? Dus niet het slot groter maken maar cameratoezicht, buitenverlichting of gewoon een ouderwetse portier met een snor. Hoe je dit moet vertalen naar ict weet ik dan weer niet, want - zoals ik al zei - ik heb er geen verstand van. En om dat nog maar eens te illustreren tot slot een leuke, waargebeurde anekdote die bovenstaande suggestie totaal ontkracht.

Camera en kratje bier

In Almere was er een tijdje terug iemand die 's nachts in een bepaalde buurt de tuinen afstruinde en spullen meenam. Omdat het vermoeden was dat het om een buurtbewoner ging, liet één van de buurmannen een camera plaatsen en als lokaas zette hij een kratje bier in de tuin. De volgende ochtend was het kratje bier verdwenen.

En de camera ook.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geachte heer Spoelstra,

Als u er, zoals u zelf al vaststelt, geen verstand van hebt, heb ik een tip voor u: poog er dan ook geen grappen over te maken. Humor werkt als er een stuk herkenning is aan de ontvangende kant, door er als leek iets over te zeggen, legt de leek eerder zijn eigen onkunde bloot dan de humor die hij in een situatie ziet.

Kunt u mij uitleggen hoe u virussen op linux laat draaien? Dan kan ik een security-bedrijf beginnen want daar ligt een markt! Helaas is het mij niet gelukt de vele virussen van windows op linux te laten draaien maar misschien begrijp ik het ook niet zo goed . . . .

Ongestelde lekkende systemen?? LOL Jacob
Wie weet creer je hier weer een leuke nice markt voor "het verkopen van maandverband" aan die beheerders van die lekkende systemen ?? of is hier nu sprake van "lekkende systeem" beheerders?? marketing-wise?

Beveiliging word idd een steeds groter issue in de ict, omdat de gaten in het systemen ook steeds makkelijker op te sporen zijn voor de personen die ernaar opzoek zijn. En met de komst van internet is deze kennis rap verspreidbaar rondom de wereld..

Ideeen uit de gewone beveiligingsbranche naar de ict overhevelen... mmm.. maar dan wel de wortel uit het probleem trekken graag.

Alles van nature zo doordacht, robust, stevig, goed gedocumenteerd en potdicht maken (by default rechtstreeks vanaf de fabriek) dat je geen extra slot en camera meer nodig hebt ;-) En niet steeds betere bandplakspullen ontwikkelen en blijven verkopen, om door te kunnen rijden op je toch al rotte binnen en buitenband.

En anti virussoftware die te duur is...
is te vergelijken met de aanschafkosten van nieuwe dweilen.. die je moet blijven kopen om je ict werkvloer digitaal droog te houden, terwijl de ict-kraan blijft lekken...

Wie gaat de kraan nu structureel her-ontwerpen dat ie voor eens en vooraltijd waterdicht afsluit? Dan druppelt het ict budget ook niet meer weg in de kieren tussen de natte planken op de ict werkvloer

Is het niet altijd al zo geweest dat 80% van het budget naar soft- en hardware gaat en 20% naar bijvoorbeeld het opleiden van personeel? Volgens mij ligt beveiliging voor 80% aan de mensen en 20% aan de apparatuur.

Ja, ja, grapjes gebruiken van een ander, leuk is ie wel, maar bedenk zelf eens iets meneer de Collum-schrijver.

Al moet ik even kwijt dat Windows de Maxi-maandveband prima zal passen, de Extra-Large tegenwoordig voor Apple is geschikt, en Linux het met een mini Tampon er van af kan. ;)

Tjonge, wat een verzuurde reacties; ik vind het een grappige column (incl. anekdote).

Jacob, wat een zeurpieten. Lekker ontspannend stukje tekst, weg van alle crisus, ga zo door jong.
En of grapjes van een ander zijn, beter goed gepikt dan slecht bedacht. En verder: niet te serieus, we overleven het toch niet, hoe dan ook.

Werk zelf met Mac OS X, Windows XP en Vista en ieder voordeel heb z'n nadeel. Daarom Linux nog niet geprobeerd. Tip voor de beveiliging: stand alone personal computer. Ander systeem voor internetten: als probleem, dan reinstall systeem. Een echte fysieke firewall, geen speld tussen te krijgen.

Jan Bos zei:
"Tip voor de beveiliging: stand alone personal computer."

Kennen we de film "Mission Impossible" nog? ;)
http://content.answers.com/main/content/wp/en/6/6e/Mission-impossible1.jpg

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-15T10:55:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.