Spoelstra spreekt: Laffe aanslag

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Afgelopen weken zijn we opgeschrikt door een aantal laffe aanslagen. Als eerste natuurlijk in Boston. Ik zeg met name een laffe aanslag, want dat is het. Een bom neerleggen en dan zelf lekker weglopen. Zeer laf.

Wat dat betreft heb ik meer respect voor zelfmoordterroristen. Een zelfmoordaanslag noemen ze ook een laffe daad, maar je moet maar durven. In je rugtas drie kilo springstof, waar ze normaal tunnels mee opblazen, en dan moet je zelf aan het touwtje trekken. Ik vind een strijker al eng. Ik zou het niet durven. Ik zou ook gewoon bij de volgende halte weer uitstappen en zeggen: ‘Hij deed het niet, ik snap er niks van. Oh, ik moest aan het touwtje trekken!’

Nog een rondje

Ditzelfde heb ik met de aanslag op de Twin Towers. Kun je het voorstellen dat je met de vliegtuigknuppel in je hand op een flat afvliegt? Ik zou op het laatste moment zeggen: ‘Drie, twee, één… en we gaan toch links af. We doen nog een rondje!’

In 2009 is er een aanslag verijdeld door een Nederlander in een vliegtuig waar een zelfmoordterrorist een bom had verstopt in zijn onderbroek. De terrorist zou als het vliegtuig hoog in de lucht zou zijn, de bom in zijn onderbroek tot ontploffing brengen. Als je dat durft dan ben je niet laf, maar dan heb je ballen! Goed, na de aanslag niet meer.

Bankjes pesten

Wat ik ook een laffe aanslag vind? Stiekem achter je computer een aanslag plegen. Door middel van een simpele DDoS-aanval bankjes gaan pesten en nog via de computers van anderen ook. Lekker anoniem op je zolderkamertje al gniffelend de boel saboteren. Als je zo graag wilt hacken, rol eens een kinderpornonetwerk op of ontmasker een creditcardfraudeur. Of zijn dit dezelfde mensen die ook de banken platleggen?

Het beroerde met aanslagen is dat je je zo machteloos voelt omdat je je er zo moeilijk tegen kunt wapenen. Misschien is dat ook de reden dat we op 30 april 2013 met zijn allen gaan zingen: ‘Hou je veilig!’

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Afgezien van het feit dat je even lekker je (terechte) frustraties hebt geüit, wat is nu je punt?

En voordat je iets roept over de dader van de aanslag in Boston is het handig om eerst z'n motief te weten. Niet dat dat zijn daad goed kan praten. Maar misschien, heel misschien is hem iets aangedaan dat hem tot een soort van wanhoopsdaad heeft gedreven. Misschien is hij niet gewoon laf, maar een in de hoek gedreven slachtoffer van een groot monster dat overheid heet. Misschien hoor, even goed is het niet zo. Maar hoe dan ook, niet oordelen voordat je het hele verhaal kent.

En banken DDoS-en... tja... ik neem aan dat ik je niet hoef uit te leggen wat de hoge piefen bij alle banken ons allen hebben aangedaan. Nee, met banken heb ik totaal geen medelijden.

@Jacob, ik vind dit persoonlijk een vreemd artikel. Ik ben het eens met Hugo dat ik het punt mis. Wat betreft de opmerking van @hugo over de banken ben ik het overigens niet eens. Ook de problemen van de banken zijn de problemen worden uiteindelijk de problemen van ons allemaal.

Al eens overwogen om voor de Telegraaf te gaan schrijven ?

Bankproblemen worden betaald door bankklanten, duh!

Een bom plaatsen vind ik ook iets andere plek op de schaal van goed en fout dan een DDOS-je doen.

Bommen waarbij mensen zichzelf ook opblazen zijn echt geen liefdadigheidswerk. De "bedenkers" zijn het in ieder geval niet en het zal onder grote druk gebeuren: "Als je het niet doet, dan doen we je familie wat aan".

Als je moet vechten tegen een tegenstander die je niet aan kan, dan ben je wel toegewezen op "laffe" tactieken.

Wat betreft de Boston malloten, dat is gewoon statistiek, een bepaald percentage mensen is gewoon ziek en daar doe je bitter weinig tegen... of je maakt een politie-staat maar dan is de middel erger dan de kwaal (voor de niet getroffenen incl. nabestaanden althans)

En 30 April zingen we toch met z'n allen "met drie vingers in de lucht?" moehaha. Had je daar niet wat over kunnen schrijven Jacob?

Ik ben op zich wel fan van John Ewbank, maar wat een Idols auditie is dat koningslied geworden. Had niemand hem willen behouden voor zo iets doms? Het is als je als ouder je kind Idols auditie laat doen en die dan tot zijn schoenveters wordt afgebrand. Als iemand het volk even verkeerd inschatte....

@Henri Hmmm, het koningslied als muzikaal terrorisme; interessant punt. Wedden dat Ewbank achter zijn computer componeert? Zou je met DDoS ook dit soort componistenleed kunnen voorkomen?

Het valt mij overigens op dat de meeste aanvallen op banken 's middags na drieën beginnen. Is dat niet het moment waarop middelbare scholieren massaal naar hun kamers vertrekken om nog wat 'huiswerk' te maken ...

Misschien dat het eens interessant is voor de pers om eens dieper te gaan graven wat er nou in Boston gebeurt is. Wat zijn de achtergronden en beweegredenen van de vermoedelijke daders.
En waarom waren duizenden politieagenten en bewakers niet afdoende om dit tegen te gaan? Was dat de reden om een massale klopjacht te openen naar iemand die vanwege zijn leeftijd nog niet eens alcohol mag nuttigen? Duidelijk is wel dat het een opmaat is voor nog meer maatregelen.
En er is dan wel een heel mediaspektakel van gemaakt maar in vergelijk met andere delen van deze planeet is het veiliger om te internetbankieren dan de straat op te gaan omdat daar de kans op een aanslag vele malen hoger is dan dan je last hebt van een DDoS.

@Johannes
LoL - inderdaad - dat is wel ongeveer het tijdstip waarop veel scholieren thuiskomen.
Maar dat is ook het moment waarop de werkdag begint aan de Oostkust in de US - New York / Boston / Washington / ...
En ook zo een beetje het moment waarop de Chinezen beginnen met hun vrijetijdsbesteding (werkdag duurt tot ongeveer 18:00 uur en winkelsluitingstijd is rond 21:00 uur)...

:-D

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-24T09:31:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.