Spoelstra spreekt: Verlanglijstje ICT

Dit artikel delen:

Ik belde laatst vanuit mijn auto naar huis om te vertellen hoe laat ik thuis zou zijn. Ik kreeg mijn dochter aan de lijn die nogal bedrukt klonk. Ik vraag ‘wat is er?’. Ze zegt ‘papa, mijn hele wereld is ingestort’. Ik vraag ‘wat is er dan gebeurd?’. ‘Precies zoals ik het zeg, mijn hele wereld is ingestort.’ Ik vraag ‘maar hoe dan?’. ‘Nou met Minecraft’, zegt ze. Toen ik er achter kwam dat dit een computerspelletje is, haalde ik opgelucht adem.

Onze wereld speelt zich steeds meer digitaal af en dat is niet altijd even leuk. Zo wordt Sinterklaas ook steeds minder leuk. Hier bedoel ik niet de pietendiscussie mee, maar ik weet niet meer wat ik op mijn verlanglijstje moet zetten. Vroeger vroeg ik altijd boeken, cd’s of films op dvd. Nu heb ik dat allemaal of op mijn harde schijf of in de cloud staan.

Nuttige cadeaus

Ik vind een e-book lezen wel leuk, maar krijgen niet, dus die vraag ik niet. Gevolg hiervan is dat ik vooral nuttige cadeaus met Sinterklaas krijg. Net als mijn vader vroeger. Die kreeg altijd nieuwe sokken. Dat was vooral een cadeautje voor mijn moeder zodat hij niet altijd dezelfde aantrok.

Nu krijg ik dingen als douchegel. Even voor de duidelijkheid: douchegel is geen cadeautje. Dat staat niet op mijn verlanglijstje. Dat staat op mijn boodschappenlijstje. Je kunt mij dan dus net zo goed een pak koffiefilters geven (wel nummer 4 anders past het niet). Ja, zeggen ze dan, maar het gaat niet om de cadeaus maar om het idee. Als je mij douchegel geeft, geef je mij dus het idee dat ik stink.

Gezelligheid

Automatiseren is vooral gemak en kostenbesparing, maar het is zo gezellig als een tl-buis. Misschien moeten we af en toe besluiten om iets niet te automatiseren. Geen digitale aangifte bijvoorbeeld meer maar gewoon met je bonnetjes op visite bij de Belastingdienst. Of op vrijdagavond met je bankboekje een stapeltje biljetten halen bij de bank en als je met de trein gaat gewoon weer een kaartje kopen bij het loket. Puur voor de gezelligheid.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie, kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jacob bij de belastingdienst... leuker kunnen we het niet maken.

Een tijd geleden vroeg een kennis van me die nogal eens over wat leuke spullen struikelt, of hij me nog ergens een plezier mee kon doen.
Ik antwoorde: 'Kijk om je heen, ik heb toch alles.'
Maar als je nog ergens een oude gitaar of een banjo of zo tegen komt... muziekinstrumenten kun je me altijd een plezier mee doen.
Muziekinstrumenten... echt dat loopt bij mij helemaal uit de hand.

Overigens Jacob, is het jou bekent dat Sinterklaas nep is... gewoon een verklede ouwe vent, en die kadootjes worden gewoon gekocht en daar neergelegd door je ouders hoor !

Herkenbaar. Mijn zoon van 8 had eerst wat houten huizen gebouwd in minecraft, maar daarna hele kastelen.... van hout. Dagen was ie er mee bezig. Maar hij werd gek van mensen of koeien die steeds zijn kasteel in wilde lopen en toen deed hij een belangrijke ontdekking...

Spelen met vuur is gevaarlijk. Hij had wat lava voor deur neergelegd om de koeien buiten de deur te houden, maar toen was al dat hout gaan branden. In paniek riep hij mij erbij en ik ga als tip water, maar dat mocht niet baten en zijn werk van dagen ging in rook op. Toen ik opmerkte dat dit de reden was waarom hij niet met vuur mag spelen zag ik duidelijk dat dit bericht ook echt aankwam.

Wat kado's betreft: Ik vraag altijd alcohol. Nooit spijt van gehad.

Henri als je ooit in de buurt bent: Laphroaig

@Pascal
treffer, die is excelent!

@Henri
geef je zoon een stapel planken, spijkers, schroeven en gereedschap. Dan zie je wat geluk betekenen kan.

Overigens kan ik nog steeds mijn belastingaangifte met pen en papier doen, dat doe ik uit principe en bezoek zelfs de balastingdienst die zit in een oud kasteeltje uit graniet. Soms kan ik Oostenrijk waarderen.

haha Pascal, da's grappig! Vorige week vrijdag was ik op het Whiskey festival in de Grote Kerk van Den Haag en daar heb ik nog een foto gemaakt van de lekkerste Whiskey die ik heb geproefd:

Laphroaig 1998: The Ultimate

Jan: Thanks voor de tip, ik ga dat eens proberen.

Ja, terug naar de chocolademelk met van die dikke vellen om de smaak van de levertraan te vergeten (wel vet, niet cool). Lekker huizen bouwen van echte houten blokken waarover je de ander z’n nek kan laten breken (kan niet via MMORPG). Of samen met een magneetje houten visjes halen uit een virtueel aquarium (nou ja eigenlijk van karton). En als je echt geen zin in die ouderwetse gezelligheid hebt, dan zet je lekker Windows 95 op je iPhone6 en kan je tussendoor een beetje whatsappen met mensen in dezelfde ruimte (dan heb je die blauwe vinkjes ook niet nodig).

Ik krijg een opwellende traan in mijn ogen van je Jacob... :Ó)

'Automatiseren is vooral gemak en kostenbesparing, maar het is zo gezellig als een tl-buis. Misschien moeten we af en toe besluiten om iets niet te automatiseren.'

Je haalt namelijk in twee zinnen de essentie van automatiseren aan, namelijk hetgeen er aan de basis MOET liggen van elke handeling in en met IT dat je verricht.

T.O.P.!

@Henri: Je moet je kasteel ook van steen bouwen en niet van hout. Alhoewel Minecraft an sich gewoon Lego op de computer is, maakt de rode erts die je in de grond kan vinden, het spel best educatief.

Je kan daarmee digitale schakelingen maken en de gekste dingen doen. Een soort technisch Lego variant, zeg maar.

@Jacob: Misschien eens tijd dat je een hobby bedenkt, waarvoor je dan weer cadeaus nodig hebt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-19T09:40:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.