Spoelstra spreekt: Anonieme vijand

Dit artikel delen:

Een vijand zoeken die je niet kent is lastig. Ik zie als ik door het centrum van Almere loop wel eens van die waarschuwingsborden waarop staat ‘Let op zakkenrollers! ‘. Dat bord klopt niet. Ik denk namelijk dat ze bedoelen ‘Let op je portemonnee!’. Die zakkenrollers redden zichzelf wel. En dan nog, stel je voor dat je op zakkenrollers moet letten, hoe doe je dat? Aan de buitenkant kun je toch niet zien of het een zakkenroller is of niet? Ik woon toch niet in Duckstad? Hé kijk nou daar loopt Boris Boef!

Omgekeerd vindt de vijand het weer lastig als zij wordt bestreden door iemand die zij niet kennen.  Daarom was ik ook blij met het bericht dat hackerscollectief Anonymous IS gaat aanpakken. Zij gaan als een soort Zorro de strijd met IS aan. Zorro pleegde zijn heldendaden ook anoniem. Tenminste dat dacht hij. Zorro was natuurlijk niet zo moeilijk om te ontmaskeren. Natuurlijk Zorro verkleedde zich. Hij had een hoed op, een cape en een masker voor zijn ogen. Het enige herkenbare aan Zorro was zijn dunne snorretje. Nu woonde er in het Zuid Californische dorpje waar Zorro woonde eigenlijk maar één persoon met zo’n dun snorretje: Zorro zelf! Rara, wie zou Zorro zijn?

Eén van de wapens die Anonymous inzet tegen IS, is Rick Astley. Wie? Inderdaad, de eighties zanger Rick Astley. Wat ze bij Anonymous doen is het volgende: ze detecteren pro-IS-hashtags op Twitter en overspoelen deze met spamtweets met links die interessant lijken voor IS-aanhangers maar die in werkelijkheid je sturen naar een video van Rick Astley. Je hebt nog liever 25 DDoS aanvallen op je server. Ik zou als terrorist mijn bodywarmer uitdoen en direct stoppen.

Het is inmiddels wel één van de weinige manieren om IS te stoppen want mede door de steeds strengere privacy wetgeving mag de overheid niks meer doen. Daarbij heeft Anonymous nog een voordeel want IS gaat natuurlijk wraaknemen. Maar ja, op wie?

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Fijn dat dit juweeltje van een plaat nog steeds de gemoederen zo bezig kan houden. Zolang ik daarvan ook de royalty's maar blijf ontvangen hoor je mij niet klagen.

De boodschap naar IS is dus "I'm never gonna give you up"...

Die witte maskers waar je Anonymous-leden mee op foto's ziet hebben ook een dun snorretje. Het was mij nooit als overeenkomst opgevallen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-25T09:39:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.