Spoelstra spreekt: Meer blauw achter de laptop

Dit artikel delen:

Mijn jongste dochter heeft ook geheimen. Dat weet ik want ze heeft een dagboek. Deze heeft ze voor haar verjaardag gekregen. Bij het dagboekje zaten twee sleuteltjes en ik zei tegen haar als je nu slim bent, geef je één sleuteltje aan papa en dan bewaart papa dat sleuteltje want je raakt je sleuteltje geheid kwijt. Maar dat wou ze niet. Nee zei ze, want dan ga jij stiekem in mijn dagboek kijken. Ik zeg, nee dat doet papa echt niet. Dat beloof ik. En toen heeft ze mij het sleuteltje gegeven.

Ik had natuurlijk gelijk. Binnen een week was ze het sleuteltje kwijt. En ik ook. Ik voelde mij zo lullig toen ik dat slot met een nijptang open knipte. Helemaal toen ik vanuit mijn ooghoeken het reservesleuteltje in de gereedschapskist zag liggen.

Nooit genoeg

Waarom moeten we alles vergrendelen? Waarom kunnen we niet gewoon met onze poten van iemand anders zijn spullen afblijven? Waarom moeten we alles beveiligen met wachtwoorden en moeten er hele protocollen voor beveiliging opgesteld worden? En het wordt steeds erger. Een wachtwoord is niet meer genoeg. Nee, dit wachtwoord moet ik ook nog eens om de drie weken vervangen door een nieuwe, want dat is veiliger. Nee, dat is niet veiliger, want hierdoor heb ik geen idee meer welk wachtwoord ik voor welk programma of website gebruik, waardoor ik constant aan het raden ben wat de naam van mijn eerste huisdier was. Dit is voor een hacker makkelijker te raden dan mijn wachtwoord: Frummel23# of was het nou Frummel24#?

Misschien wordt het eens tijd om niet beter te beveiligen maar zwaarder te straffen. Er zijn landen waar als je iets steelt, ze je handen er afhakken. Nu gaat het misschien wat ver om de vingers van een hacker te breken maar iets meer aan bestrijding doen zou wel wenselijk zijn. We doen nu niet eens aangifte als iemand anders via onze computer en e-mailadres mailingen naar onze vriendenkring aan het versturen is.

Nu weet ik ook wel bestrijding kost geld. Daarom pleit ik ook voor meer blauw achter de laptop. Benieuwd welke politieke partij dit in zijn verkiezingsprogramma gaat zetten.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En wat kan die politie dan doen als jij je computer niet goed beveiligd hebt en bijhoudt?

Misschien kunnen ze beginnen met het opsporen van de dader? Is die van de straat en kan hij Jacob, jou en mij alvast niet meer lastigvallen. Waar heb je anders politie voor?

Cybercriminelen zijn nooit op straat, die zitten in stoffige studentenkamers achter hun computer het internet onveilig te maken!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-31T10:36:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.