Spoelstra spreekt: Maffia

Jacob Spoelstra

Of ik losgeld zou betalen als ze onze computer thuis zouden hacken? Ik denk het niet. Volgende week hacken ze de computer weer. Zeker met het wachtwoordbeleid dat ik erop nahoud. Als je de naam van mijn twee kinderen weet en er dan een paar cijfers achter zet, kom je een heel eind.

Om heel eerlijk te zijn, wat wij thuis op onze computer hebben staan, is het hacken ook weer niet waard. Ik wens ze veel succes met mijn achterlopende jaaradministratie en files met flauwe grapjes. En daarbij, mijn vrouw print nog altijd alles, dus we hebben overal een hard copy van.

Verklikkers

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

De Universiteit van Maastricht zou wel een paar ton losgeld hebben betaald aan hackers nadat ze hun systeem op slot hadden gegooid. Een paar ton losgeld betalen, dat klinkt als een maffiafilm. Het is alleen geen film. Het is gewoon maffia. En maffia is heel moeilijk op te pakken. Eigenlijk kun je maffia maar op één manier pakken: je hebt verklikkers nodig. Waar zijn de hackers van Anonymous en WikiLeaks als je ze nodig hebt?

Er is natuurlijk nog een manier om ze aan te pakken. Ze terugslaan met eigen wapens. Volgens velen zijn het namelijk 15-jarige jochies uit het Oostblok. Misschien moeten wij dan zelf ook een legertje met 15-jarige jochies samenstellen maar dan uit het Westblok. De Albert Heijn vindt wel andere vakkenvullers. Je geeft ze een paar zakken chips, een treetje Red Bull en het dreigement: ‘Je mag pas weer op je Playstation als je die vervelende Russische hackers hebt opgespoord!’.

Bebloede paardenkop

En als we de hackers dan hebben opgespoord, dan gaan we ze natuurlijk niet direct oppakken. Nee, we laten ze eerst wakker worden met naast zich op hun kussen een bebloede paardenkop. Dat zal ze leren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-29T11:18:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.