Spoelstra spreekt: Geen gezicht

Dit artikel delen:

Er is veel te doen rond het fenomeen gezichtsherkenning. GroenLinks heeft van de week al vragen gesteld. Met name het bedrijf Clearview ligt onder vuur. Het bedrijf maakt gezichtsherkenningssoftware en gebruikt foto’s die wij op social media hebben gezet. Hoewel ze de dienst eerst alleen aan overheidsdiensten zouden leveren, blijkt nu ook dat de app wordt geleverd aan de private sector.

Ik zou de tool van gezichtsherkenning ook wel handig vinden. Ik kan namelijk geen namen onthouden. Hoe vaak er wel niet mensen naar mij zwaaien en ik maar terugzwaai zonder dat ik enig idee heb wie het is. Moet ik er ook bij zeggen dat meestal blijkt dat diegene zwaaide naar de persoon achter mij, maar dit ter zijde. Ik heb twee hersencellen die voor mij de namen onthouden maar deze hersencellen bevinden zich in het kortetermijngeheugen. Zodra ik met mijn ogen knipper worden deze cellen weer geleegd. Natuurlijk de namen van mijn kinderen kan ik onthouden: Nienke en Femke. Maar wie nu wie is?

In de database

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Maar hoe erg is die gezichtsherkenningssoftware? Iedereen die met een foto op Facebook of Google zit, zit bij deze bedrijven in de database. Zet maar eens een groepsfoto op Facebook. Facebook komt ongevraagd met de suggesties wie het zijn en of je ze wilt taggen. 

En wat is hier erg aan? Ik denk heel erg veel. Vraag is eerder: wat kun je ertegen doen? Maar misschien nog wel belangrijker: hoe ga je ermee om? Want hoe je het ook went of keert, ontwikkelingen zijn niet meer te stoppen. Dus als deze ontwikkeling zich doorzet, loop ik straks alleen nog maar vermomd op straat met een zonnebril en een pruik. O ja, en natuurlijk een mondkapje. Sla ik direct twee vliegen in één klap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Dus als deze ontwikkeling zich doorzet, loop ik straks alleen nog maar vermomd op straat met een zonnebril en een pruik. O ja, en natuurlijk een mondkapje."

Laat maar, zo geef je de onderzoekers alleen maar een extra uitdaging. Die alweer opgelost is.

Zie:
https://www.abacusnews.com/tech/wearing-mask-wont-stop-facial-recognition-anymore/article/3051388
https://www.newscientist.com/article/2146703-even-a-mask-wont-hide-you-from-the-latest-face-recognition-tech/

Dit is exact de reden waarom ik destijds bij mijn familie, vrienden en kennissen het niet op prijs te stellen dat ze mijn gezicht op social media zetten. Immers 'If it's free, you're the product'.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-11T10:37:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.