Spoelstra Spreekt: Nerd

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Ben ik nu heel naïef of is het gek dat er niet meer commotie is rond het bericht dat de helft van de Nederlandse jongeren weleens een cybercriminaliteit pleegt? Dezelfde ophef als de rel rond The Voice of Holland hoeft nou ook weer niet, maar iets meer rumoer had wel gemogen. Vervang het woordje jongeren voor Marokkanen en cybercriminaliteit voor gewoon criminaliteit en je had wel dezelfde ophef gehad.

Op zich is het natuurlijk positief dat de helft van onze jeugd zo handig met computers is. Maar als de andere helft dat ook was geweest, dan was het percentage ict-delinquenten waarschijnlijk nog hoger geweest.

Stekker uit wifi

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Blijkbaar vinden we cybercrime niet zo erg. Een soort digitaal belletje trekken. Het komt misschien omdat een hacker nog steeds als een soort held wordt gezien. Ik noemde één van mijn kinderen laatst een verschrikkelijke nerd. Ze keek er heel erg trots bij. Ik heb voor de zekerheid direct maar de stekker van de wifi eruit getrokken.

Een hacker wordt nog steeds gezien als een soort Robin Hood, maar dan online. Maar dat is natuurlijk allang niet meer zo. Het internet stond in het begin ook voor anarchie, maar daar denken ze bij Facebook en Google nu heel anders over. Ook de digitale munten zoals de bittcoin hadden een soort anarchistisch imago. Inmiddels is het vooral voor de criminelen een welkom platform.

Niet zo handig

De digitale wereld en de gewone wereld verschillen niet zo veel van elkaar. Dus we kunnen er om lachen of trots op zijn dat onze jeugd ook handig is met cybercrime, maar laten we het probleem bij de wortels aanpakken. Maar hoe? Ik heb geen idee. Ik ben niet zo handig met computers. En het grote probleem is dat meer mensen dat niet zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het goede nieuws is dat Jacob de zelfkennis heeft om toe te geven dat hij naïef is aangaande de handigheid met computers want het 'illegaal' downloaden van data is de truttige burgelijke ongehoorzaamheid die al bestraft wordt met de thuiskopieheffing. Dat is als handig de belasting ontwijken om vervolgens onrechtmatig aangeslagen te worden voor vermeende winsten die je niet gemaakt hebt.

De thuiskopieheffing is een onlogische heffing. Downloaden is illegaal, en om wat van de gemiste inkomsten terug te verdienen, werd deze thuiskopieheffing ingevoerd.

De fotograaf die alleen de foto's die hij/zij zelf maakt op de SD kaartjes opslaat, betaalt mee aan Hollywood films.
De ZZP-er, die geen dag zonder zijn onmisbare gegevens kan, betaalt mee aan de Netflix series door de aanschaf van een backup harddisk.
En de smartphonegebruiker die alleen (betaald) naar Spotify luistert, betaalt mee aan de royalties van de laatste cd van Adele.

De wereld is de afgelopen 25 jaar veranderd. Brein en de Belastingdienst hebben dat nog niet door. De tijd dat je gekopieerde cd's luisterde en gekopieerde dvd's keek is voorbij. Tegenwoordig hebben we Spotify en Netflix.

Een thuiskopieheffing is een straf voor het gros van de kopers van opslagmedia, en het legaliseert (stimuleert???) illegaal downloaden voor de kleine groep downloaders.

De Belastingdienst heeft overigens wel meer vreemde zaken. Zo moet je belasting betalen over je vermogen, waar ze nog steeds rekenen met prehistorische fictieve hoge rendementen. Ik hoop dat de Belastingdienst snel een banklicentie krijgt, want dan ga ik daar m'n spaargeld parkeren!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-02T10:52:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.