Spoelstra Spreekt: #superbalen

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Hackers hebben afgelopen week 550 miljoen euro in cryptomunten buit gemaakt. Of ja hackers, dieven zijn het, want laten we het beestje wel bij de naam noemen.

Ik dacht altijd dat cryptogeld dankzij blockchain-technologie zo goed beveiligd was. Blijkbaar niet dus. Blijkbaar is het vooral anoniem geld. Het scheelt natuurlijk dat er nogal wat crimineel geld tussen zit, dus de ene crimineel heeft de ander bestolen. Het is ook nog eens heel lucratief want voordat je 550 miljoen euro bij een gewone bank hebt geroofd, moet je nogal wat bivakmutsen verslijten.

Geld bijdrukken

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Om cryptomunten hangt sowieso een gordijn van louche praktijken. Dat zie je al aan de louche advertentiecampagnes. De spammails uit Nigeria waar mij een erfenis wordt beloofd van een verre aangetrouwde oom, zien er betrouwbaarder uit. Met gewoon geld heb je dat toch wat minder. Oké, er is af en toe een hoge meneer die er wat extra geld bijdrukt, maar dat is het dan ook.

Maar nu is dus blockchain-bedrijf Ronin het slachtoffer geworden van een de grootste cryptodiefstal ooit. Dat maakte het bedrijf zelf bekend via Twitter. Ook al zo’n betrouwbaar prikbord. Dit is hoe serieus die bedrijven zijn. Er wordt 550 miljoen euro van je gestolen en jij plaatst een lullig ‘tweetje’. Het tweetje ging ongeveer als volgt (tenminste zo heb ik het gelezen): ‘Vandaag super leuk bedrijfsuitje gehad #loveourcompany. O ja, en er is ook nog 550 miljoen euro van ons gestolen. #superbalen’.

Verdienmodel

Er zijn veel mensen die veel geld verdienen met cryptomunten. Het jammere is, er zijn nog veel meer mensen die er geld mee verliezen. Of gaan verliezen. Het is namelijk het verdienmodel van een gemiddelde loterij of piramidespel. En in het ergste geval uw pensioenfonds. Dit laatste zou trouwens echt #superbalen zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De cryptokenner bij ons thuis zegt dat je pas geld verliest als je het nodig hebt zoals dat ook de winst fictief is. En feitelijk heeft de jonge wijsneus gelijk want het is niet veel anders als met de 'schermenbeurs' van opties en aandelen welke enkele jaren gelden de oorzaak was van een financiële crisis waardoor vele mensen hun pensioen kwijt raakten. De dieven van toen waren mensen in blauwe krijtstreep met witte boorden. Oja, dat gewone geld devalueert als ruilmiddel nogal in waarde terwijl pensioenen niet geïndexeerd zijn.

Ik had nog nooit van het bedrijf Ronin gehoord. Zouden ze deze naam speciaal gekozen hebben als knipoog naar de film Ronin uit 1998 waarin een koffer met onbekende inhoud gestolen moet worden?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-30T10:57:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.