Spoelstra Spreekt: Dat zou mooi zijn

(maar dat gaat niet gebeuren)

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Denk je ook wel eens ‘dat zou mooi zijn’? En dat je er direct achteraan denkt ‘maar dat gaat niet gebeuren’. Ik dacht dat gisteren toen ik las dat de Tweede Kamer in had gestemd met het elektronisch uitwisselen van patiëntgegevens. Dat deze wet is goed gekeurd vond ik niet het meest verwonderlijke. Ik dacht trouwens dat die wet allang bestond. Of al was afgekeurd, één van beide. We hebben het hier in ieder geval al twintig jaar over.

Nee, het meest verwonderlijke vond ik dat er bij stond ‘de nieuwe wet moet er ook voor zorgen dat systemen van zorginstellingen gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren’. En toen dacht ik: ja, dat zou mooi zijn. Maar dat gaat niet gebeuren.

Snelle wifi

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Als je dit soort dingen in de wet kunt zetten, dan heb ik nog wel een paar wetsvoorstellen. Een wet die verplicht dat er ’s ochtends geen files meer zijn of een wet die er voor zorgt dat mensen uit Volendam niet meer zingen. En speciaal voor mijn kinderen: een wet die zorgt voor een beetje snelle wifi op de camping. Zou allemaal heel mooi zijn, maar dat gaat niet gebeuren.

Net zoals het niet gaat gebeuren dat de systemen van zorginstellingen gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Wat er wel gaat gebeuren? Eindeloos lange trajecten waar budgetten en planningen nog verder uitlopen dan de grenzen van Rusland. Uiteraard ontstaan er ook enkele datalekken en ergens in het traject zal Bits of Freedom ook wel weer een paar persberichten naar buiten brengen.

Vlekkeloos traject

Maar misschien heb ik het mis en gaat het dit keer van een leien dakje en is dit het eerste traject bij een (semi-)overheidsinstelling dat wel vlekkeloos verloopt. Dat zou mooi zijn, maar gaat niet gebeuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ach ja, voorspelbaarheid op grond van een verwachting geeft wel zo’n beetje de kans op succes aan als het om verrassingen gaat. En helaas moet ik Jacob gelijk geven omdat ze in Den Haag nog altijd niet door hebben dat de wetgever een dompteur van papieren tijgers is geworden. De maakbaarheid van de maatschappij wordt niet meer in de Tweede Kamer bepaalt door alle achterkamertjes van de macht. Ook wel bekend als het bestuurlijke moeras waarin plannen vastlopen als gevolg van zoiets als geen macht op de uitvoer. Het ministerie van Waarheid, alias VWS, heeft hierdoor dan ook geen idee wat er speelt zoals we recentelijk zagen met een pandemie.

Never waste a good crisis is de cultuur van macht en angst niet de goede voedingsbodem voor een verandering. Want de budgetten gaan om geld en niet om liefde en wat betreft de datalekken maak ik me niet zo druk om de patiëntgegevens maar de empathie. Benieuwd welke keus Jacob maakt, de privacy of de hulp. Gelul over Volendam en Poetin zijn alleen maar afleidend want miljarden voor het één of het ander gaat om een keus, christelijke zorginstellingen schijnen menselijker te zijn maar dat heb ik van horen zeggen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-28T10:41:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.