Genomineerde CIO's van het jaar 2010

De redactie van het ict-vakblad Computable nomineert de cio's van Akzo Nobel, Enexis, Gemeente Amsterdam, ING en Schiphol Groep voor de Computable Award CIO van het Jaar. De genomineerden worden gekozen uit de voordrachten die gedaan zijn door lezers van het vakblad en de website Computable.nl.

Wie de award uiteindelijk in ontvangst neemt, wordt bepaald aan de hand van het hoogste aantal stemmen dat op de genomineerden is uitgebracht. De Computable Awards worden in 2010 uitgereikt op 7 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Amsterdamse Grand-Hotel Krasnapolsky.

Claudia de Andrade-de Wit, Gemeente Amsterdam

In juni 2009 treedt Claudia de Andrade-de Wit aan als cio van de Gemeente Amsterdam. Zij is een van de vele cio's die de afgelopen tijd bij de grotere gemeenten zijn aangesteld om orde op zaken te stellen in het ict-beleid. De Andrade kiest ervoor de ict eerst te standaardiseren en te centraliseren, voor een overstap naar open source software wordt gemaakt.

De Andrade verdiende haar sporen in de ict onder andere als chief operations officer bij het technologieconcern Siemens. Daarvoor was zij hoofd van de ict-afdeling van de provincie Zuid-Holland. Eerder werkte zij bij telecomleverancier KPN en automobilistenvereniging ANWB. Zij studeerde informatiemanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Kees Jans, Schiphol Groep

Kees Jans bepaalt het ict-beleid van Schiphol Group, waarvan veel Nederlanders elke dag de vruchten plukken. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de ict-systemen die ervoor zorgen dat koffers van reizigers in een mum van tijd in het juiste vliegtuig belanden.

Jans werkt al lange tijd bij de luchthaven. Hij kwam in beeld als cio bij Schiphol toen de toenmalige Schiphol-cio Wim Sijstermans, tegenwoordig op diezelfde post bij de Belastingdienst, een tijdje uit de running was. Toen Sijstermans in augustus 2004 overstapte naar Shell, was Jans de logische opvolger.

Popke Graansma, Enexis

Popke Graansma werkt sinds 2001 voor Enexis, voorheen bekend als de business unit Netwerk van het energieconcern Essent. Hij werkt nu een jaar in de functie van cio. Graansma gaf leiding aan de complexe operatie van de ontvlechting van de ict van de netwerkbeheerder met die van moedermaatschappij Essent. Het beheer van werkplek- en applicatiediensten bestedde hij uit aan Getronics. 

Eerder werkte Graansma vier jaar als ict-manager bij het Kadaster. Hij is van origine milieukundige, opgeleid aan het Groningse Van Hall Instituut. In zijn periode bij het Kadaster spijkerde hij zijn ict-kennis bij met de opleidingen EDP Auditing en een master Informatiemanagement, beide aan de universiteit van Tilburg.

Pieter Schoehuijs, Akzo Nobel

Pieter Schoehuijs is sinds mei 2009 cio bij chemie- en verfconcern Akzo Nobel. Hij volgde er Gerard Helmink op, die meer dan veertig jaar op de ict-afdeling verschillende functies bekleedde. Schoehuijs keerde hiermee terug naar Nederland, na tien jaar in de Verenigde Staten te hebben gewerkt in verschillende ict-managementfuncties. Bij Akzo Nobel geeft hij leiding aan zo'n 2200 automatiseerders, van wie de helft tot de eigen ict-organisatie behoort en de helft via outsourcingspartners wordt ingehuurd.

Schoehuijs was hiervoor werkzaam als cio bij het Amerikaanse Church & Dwight Corporation, een fabrikant van schoonmaakmiddelen, lichaamsverzorgingsproducten en bouwmaterialen. Eerder werkte hij chemieconcern BASF Catalyst en het technologieconcern Flowserve Corp als global IT director.

Steve van Wyk, ING

Eigenlijk is de Amerikaan Steve van Wyk bij bankverzekraar ING cio en ceo tegelijk. Hij geeft wereldwijd leiding aan de divisie Operations & IT Banking met 16.000 medewerkers. Onder hen bevinden zich alle ict-medewerkers van de bank. Van Wyk gaf onder andere leiding aan de complexe samenvoeging van de ict-systemen achter de fusie van ING en de Postbank.

Van Wyk werd in mei 2007 aangesteld op zijn huidige post, nadat hij zijn sporen bancaire ict had verdiend bij ING-dochter Insurance Americas (sinds maart 2006) en daarvoor gedurende tien jaar bij de Amerikaanse beleggingsbank Morgan Stanley.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-21T12:00:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.