Computable Awards 2014

AbuseHUB

Genomineerd voor Partner van het jaar

Hacker

Acht internet service providers (KPN, RoutIT, Solcon, Tele2, UPC, XS4all, ZeelandNet en Ziggo), Ibuildings, Surfnet en SIDN hebben samen het project ‘AbuseHUB’ gedaan.

Tijdens het ECP Jaarcongres lanceerde de vereniging Abuse Information Exchange officieel de AbuseHUB. Dit systeem verwerkt centraal informatie over botnetbesmettingen in Nederland, met als doel besmette computers sneller te detecteren en internetgebruikers beter en sneller te helpen als hun computer besmet is met een virus. Zo kunnen botnets effectiever bestreden worden en wordt de internetveiligheid in Nederland verder verhoogd. AbuseHUB is een ontwikkeling van de acht internet service providers (KPN, RoutIT, Solcon, Tele2, UPC, XS4all, ZeelandNet en Ziggo), Surfnet en SIDN en is tot stand gekomen met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken en SIDN.

Abuse Information Exchange is vorig jaar opgericht en is ontstaan vanuit ECP, het Platform voor de Informatiesamenleving. Sindsdien is de AbuseHUB gezamenlijk ontworpen en met softwareontwikkelaar Ibuildings is het systeem gerealiseerd. Na een uitvoerige testfase is de AbuseHUB in gebruik genomen. Meldingen over botnetbesmettingen worden door de AbuseHUB verzameld, geanalyseerd, gesorteerd en verzonden naar de aangesloten leden. Op deze manier krijgen bijvoorbeeld de internetproviders een actueel overzicht van besmettingen in hun netwerk en kunnen ze zeer snel en gericht actie ondernemen om de botnetbesmetting te verwijderen. Hierdoor wordt de schade beperkt die een botnet aan kan richten en worden kosten bespaard.

Terug naar de partnerprojecten.

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-23T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.