Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Bestuurlijke besluitvorming in Raalte volledig digitaal

Dit artikel delen:

Computable Expert

Willem Beelen
Consultancy Public Sector & Defence, Eviden Nederland. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Overheid en Zorg.

Ruim een jaar nu werkt de gemeente Raalte volledig ‘digitaal’. Reden voor mij om Coen Knipping, bestuurssecretaris bij deze gemeente in het hart van Salland naar zijn bevindingen te vragen.

De komst van een zaaksysteem eind 2015 was de aanleiding om na te denken hoe de besluitvorming binnen een gemeente door college en raad gedigitaliseerd kon worden stelt Knipping. De start daarvan was het project ´herijking bestuurlijke stukkenstroom’; dit om tot een eenduidige en efficiënte bestuurlijke stukkenstroom te komen. “Meer dan honderd knelpunten hebben we daarbij gesignaleerd in het proces dat tot dan toe zowel op papier als digitaal verliep met allerlei uitdagingen in het versiebeheer en de kwaliteit van de stukken tot gevolg”. 

“Met collega Dimpact-gemeenten Gemert-Bakel, Coevorden, Emmen en Groningen hebben we daarbij de samenwerking gezocht en is een voorhoede gevormd en van elkaar geleerd”, benadrukt Knipping. Ruim dertig leden zijn lid van de coöperatieve vereniging Dimpact en werken daarbij nauw samen om innovatie in te brengen in hun dienstverlening en de Digitale Overheid concreet te maken. Oplossingen zijn afkomstig vanuit verschillende domeinen en leveranciers. Knipping legt uit dat Dimpact daarbij zorgt voor de integratie, waarbij er een digitale bodemplaat ontstaat voor een gestandaardiseerde, integrale informatievoorziening, waar de lid-gemeenten gebruik van kunnen maken.

Volledig gedigitaliseerd

Voor gemeente Raalte betekent dit dat het gehele proces vanaf het aanmaken van een voorstel, geven van advies, parafering door managers en gemeentesecretaris, vergaderen door het college en de gemeenteraad, het zetten van digitale handtekeningen tot en met publicatie naar de inwoners en archivering gedigitaliseerd is. Naast Smartdocuments en iBabs, vormt het zaaksysteem van Dimpact (de e-suite van Atos) de kern van de onderliggende ict-infrastructuur.

Volgens Knipping is daarbij niet het zaaksysteem, noch de digitalisering als primair doel gesteld. “Ik zie nog te vaak dat digitalisering op zichzelf als doel wordt gezien, terwijl het juist een middel is. In ons project ging het er om dat we de kwaliteit van de stukken wilden verbeteren, ofwel de kwaliteit van een zorgvuldig afgewogen besluit door college en/of gemeenteraad. Digitalisering dient daaraan ondersteunend te zijn.”

Dat impliceert dat de gemeentelijke organisatie net zo belangrijk is als het ondersteunende systeem waar men mee werkt. De eenduidige manier van werken helpt natuurlijk wel, volgens Knipping, om te komen tot integrale adviezen, de juiste parafering en eenduidigheid in de voorstellen. “En een goede kwaliteit van de besluitvorming draagt er uiteindelijk ook aan bij dat onze dienstverlening betrouwbaarder wordt”.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-11T14:06:00.000Z Willem Beelen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.