Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Consolideert OpenStack zijn marktpositie?

Openstack krijgt een steeds belangrijkere rol in de markt. Dat kun je zien aan het grote aantal fusies en overnames, maar ook door de toenemende investeringen in de technologie. Openstack lijkt zodoende zijn positie te consolideren. Een drietal onderzoeken uitgelicht.

‘Openstack wordt steeds meer gemeengoed’, stelt het CloudTracker Report van onderzoeksorganisatie Gigaom Research. Als voorbeelden van grote commerciële fusies geven de onderzoekers de overname van Cloudscaling door EMC en Metacloud door Cisco. Sommige industry watchers verwachten dat een aantal grote spelers door overnames de markt gaan domineren. Maar het is maar de vraag of de afnemers hier genoegen mee zullen nemen. Mocht dit niet zo zijn, geeft dit in ieder geval kansen aan een specifieke groep leveranciers: degenen die specialistische kennis hebben van het platform en klanten kunnen helpen met effectieve implementaties en technologiekeuzes in het ingewikkelde speelveld. Daarnaast willen veel klanten hun Openstack-distributie en support het liefst loskoppelen van de hardware, om hiermee een lock-in te voorkomen. Grote leveranciers, zoals HP en Cisco, vallen dan vaak af.

Naast fusies en overnames wordt er door middel van investeringen, onder andere met durfkapitaal,  nog veel geld gestoken in opkomende Openstack-bedrijven. De ‘Funding Tracker’ van Gigaom’s rapport laat zien dat er in het laatste kwartaal van 2014 tussen de tien en honderd miljoen dollar werd opgehaald door opkomende Openstack-bedrijven. Bij enterprise-organisaties is er dus, dat laten deze cijfers wel zien, genoeg interesse om de technologie van Openstack te adopteren. De substantiële investeringen geven bovendien de potentie aan die Openstack heeft om datacenters wezenlijk te transformeren.

Een zonnige toekomst

Een ander onderzoek, de Openstack Market Monitor & Forecast van 451 Research, focust zich op de belangrijkste publieke en private aanbieders van Openstack-oplossingen. Volgens het rapport groeit de markt voor Openstack snel en zal deze in 2018 3,3 miljard dollar waard zijn. ‘Openstack is enorm gegroeid de afgelopen vier jaar, met name als je kijkt naar investeringen en de uitbreiding van de community,’ schrijft Al Sadowski, onderzoeksdirecteur bij 451 Research, verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek. ‘Het open-source-platform wordt bovendien steeds vaker overwogen voor private cloud-oplossingen en de business-modellen in het ecosysteem blijven zich ontwikkelen.’

451 Research is niet de enige organisatie die Openstack een mooie toekomst voorspelt. Ook Ken Rugg, ceo van database as a service (DaaS)-leverancier Tesora, is in zijn 2015 Predictions erg positief. Hij stelt dat het aantal Openstack-projecten in planning en uitvoering in 2016, groter zal zijn dan het aantal VMWare-clouds. Dit betekent een enorme groei, omdat vorig jaar het aantal Openstack-projecten maar een derde besloeg van het totaal van VMWare. Rugg baseert zijn voorspelling op de groeiratio van beide platformen: Openstack verdubbelt elke zes maanden en VMWare blijft grofweg gelijk of groeit heel langzaam.

Aandachtspunt

Gigaom Reseach heeft het niet over een inhaalrace met VMWare, maar suggereert wel dat Openstack een belangrijk aandachtspunt is bij veel cloud platform-vendoren. Niet zo gek, want volgens ditzelfde onderzoek zijn enterprise-organisaties serieus aan het nadenken over welke partner ze kiezen voor samenwerking op de lange termijn. Of Openstack hierbij de juiste keuze is, is een vraag die bij velen op de agenda staat. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-27T10:45:00.000Z Matthijs van Leeuwen