Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Big data maakt landbouwtrekker gratis

Drie experts bezochten namens Computable het Big Data Forum 2013 op 22 januari in Almere en schreven een verslag. Bart Reijnders van Atos kwam terug met drie eye-openers, Ivo van der Heijden van EclipseIT constateert dat er niet over Hadoop is gesproken en nieuwkomer Marcel Versteeg vermoedt dat big data voor alle aanwezigen een nog onbekend verschijnsel is.

Bart Reijnders, Sr. BI Consultant, Atos, cijfer: 8

CTO van Surfnet Erik Huizer vertelt dat er elk jaar 60 procent groei in data is. Dit is dus een exponentiële groei. Big data betekent fast data. Dit betekent weer dat de snelheid van cpu’s en de capaciteit van data-opslag ook exponentieel moet stijgen. Een probleem daarbij is dat we de meeste data nog opslaan op bijna uitontwikkelde harddisks. Als ik dan zie dat de 2TB harddisk die ik verleden jaar kocht nu nog net zo duur is, zie ik daar net als Huizer een probleem. De oplossing zal waarschijnlijk liggen in snellere maar nog duurdere flashopslag. Het gaat verder een interessante race worden.

Internet of Things
Naast het Internet of People (denk aan onder andere sociale media) is ook het Internet of Things in opkomst. Hierbij communiceren apparaten (jouw apparaten) via het internet met andere apparaten. Het gaat hierbij niet meer alleen om computers en smartphones. Maar denk ook aan rfid op producten en huishoudelijke apparaten met een netwerkaansluiting, zodat je ze met je telefoon kan bedienen. Ook auto’s die via apps op je telefoon data versturen. Kenmerk van al deze data is dat het niet ongestructureerd is maar semi-gestructureerd.

Quantified Self
Nog verder ging ceo van eScience Center Jacob de Vlieg. Hij sprak over de mens als dataset. Je quantified self. Je hebt het dan over alle big data die al over je bekend is, met daarbij de karakteristieken over hoe je je telefoon gebruikt. Dit kan dan functioneren in combinatie met allerlei sensoren (bijvoorbeeld stappenteller) of zelfs zogeheten nanobot-implantaten waarbij bepaalde meetwaarden in je lichaam gecommuniceerd worden.

Ivo van der Heijden, management consultant business intelligence, EclipseIT, cijfer: 8

Het Big Data Forum 2013 is een dag waarop de techniek op subtiele wijze naar de achtergrond was gedrukt. Een dag, met een gebalanceerd programma van presentaties en ronde tafel sessies, die zowel de wetenschappelijke, maatschappelijke en zakelijke wereld vertegenwoordigde. Een dag die ik heb gebruikt om mijn licht op te steken over de actuele discussie over big data.

Nu we met zijn allen een dag niet over Hadoop hebben gesproken, bleek de discussie zich snel te verleggen naar twee hoofd thema’s:
• De creativiteit van het bedenken van nieuwe toepassingen,
• De compliance-regels die invloed hebben op het gebruik van de data.

Creativiteit
Big data op een creatieve manier inzetten kan je business verbeteren, of ook compleet veranderen. Zo bleek Schiphol op zeer creatieve manier naar de reiziger te kijken. Dit om het verblijf van de reiziger op Schiphol zo stress vrij mogelijk te maken, waarbij en passant voor of achter de douane nog wel wat geshopt moet worden. Diederik Meijerink van Schiphol had een paar interessante voorbeelden van de toekomst, die vooral werkelijkheid kunnen worden met big data en big data-technologie.

Hans Timmerman van EMC bracht het verhaal dat landbouwmachinefabrikant John Deere zijn trekkers heeft uitgerust met sensoren die met regelmaat grondmonsters analyseren. Die data wordt door John Deere centraal verzameld en die kan die data weer verkopen aan boeren om een optimale benutting van de grond te plannen. En hoe lang duurt het dan voordat je de tractor wilt weggeven, om maar die waardevolle data te kunnen verzamelen?

Big data-toepassingen maken het mogelijk data te verzamelen, combineren en analyseren op manieren die nog niet voor mogelijk gehouden werden. Wees dus creatief, of heb een creatieveling in het team om big data de grootste kans te geven.

Compliance en privacy
Op het gebied van wetgeving en privacy gaat een wereld open. Als deze dag mij iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat het onderdeel compliance voor big data enorm in beweging is. De regels worden naar verwachting de komende jaren alleen maar verder aangescherpt.

De landelijke en internationale politici reageren daarmee op de wijze waarop bedrijven zoals Facebook en Google omgaan met persoonsgegevens. Op het moment dat (big) data gekoppeld wordt aan personen, treedt de Wet Bescherming Persoonsgegevens in werking. En Bart Schemer van adviesbedrijf Considerati kon haarfijn toelichten hoe een boete in de vele duizenden, tienduizenden zo niet honderdduizenden euro’s kan lopen. Ik kan daarom iedereen van harte aanraden om aan elk big data-projectteam minimaal één jurist toe te voegen.

Marcel Versteeg, managing partner, ADA ICT, cijfer: 7

Marcel Versteeg

Marcel Versteeg

Op de avond vóór het event werd ik door mijn collega  Bas Kroes gevraagd of ik naar deze sessie zou willen gaan en dus in zijn plaats als Computable-expert wilde optreden…hij was zelf verhinderd. Bas heeft een technische en BI achtergrond en is om die reden al langer beroepsmatig geïnteresseerd in Big Data. Zelf heb ik die achtergrond niet en heb als business consultant de functionele bril op, wat kunnen onze klanten met deze nieuwe ontwikkelingen en welke producten en diensten kunnen we hieromheen ontwikkelen? Daarbij heb ik zelf vooral de focus op logistieke dienstverleners.

Ik ging dan ook behoorlijk blanco naar deze  sessie en heb me vooraf ook niet echt kunnen voorbereiden. Big data was een term waar ik uiteraard al wel veel over had gehoord maar zonder veel inhoudelijke kennis en achtergrondinformatie. Mijn hoop (en ook wel een beetje verwachting) was dat ik echte praktijkvoorbeelden en toepassingen van big data, vertaald naar business waarde voor klanten, te zien zou krijgen. Die verwachting is maar ten dele uitgekomen, mede daardoor is mijn conclusie na een dag van presentaties zowel positief als negatief.

Negatief
Omdat ik geen echte praktijkvoorbeelden en toepassingen heb gezien waar ik en mijn klanten iets aan hebben en omdat ik eigenlijk nog steeds dezelfde vragen heb (misschien nog wel meer). Welke bruikbare informatie zit er dan allemaal tussen die big data, hoe kom ik aan die informatie en wat kan ik er vervolgens mee? Maar misschien is dat ook wel precies de fase waarin de big data ontwikkeling is aanbeland en is dat een vraag waar ik niet alleen mee zit.

Mijn gevoel zegt me dat veel, zo niet alle aanwezigen (die dus al ‘iets’ met big data hebben) overtuigd zijn van het belang van deze ontwikkeling, maar dat nog onduidelijk is in welke richting deze ontwikkeling gaat en wat het ons gaat brengen, niet alleen vanuit een technisch of functioneel oogpunt maar ook als maatschappij. Daarbij spelen uiteraard allerlei onderwerpen zoals datakwaliteit, opschoning, privacy en bijvoorbeeld capaciteit van verwerking een grote rol.

De sessies waren over het algemeen vrij academisch van aard, logisch en verklaarbaar op dit forum,  maar dat maakte het voor mij af en toe wat te technisch. Ook zaten er wat presentaties bij die op zich misschien wel interessant waren maar naar mijn idee niet over big data gingen.

Positief
Ik heb na deze dag wel een veel beter beeld van big data, wat het is en waarom het een hype is. Ik kan me met een beetje fantasie voorstellen dat er veel toepassingen te bedenken zijn. De hoeveelheid data op allerlei gebieden is al enorm, maar zal de komende jaren verder toenemen. De uitdaging ligt dan ook vooral in het verzamelen, structureren, verwerken en analyseren van deze hoeveelheid data om er informatie van te maken en er uiteindelijk businesswaarde mee te creëren.

De dag was goed verzorgd en georganiseerd, met over het algemeen goede sprekers en faciliteiten. Ik ga de hele big data-ontwikkeling met meer aandacht volgen en hoop ook echte toegevoegde waarde voor onze klanten te kunnen ontwikkelen, want daar gaat het uiteindelijk om.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goede titel en doet me denken aan een sprookje van de gebroeders Grimm waarbij een sluw boertje de duivel voor de gek kon houden. In dat verhaaltje spreekt de boer namelijk, in ruil voor de schat, met de duivel af dat deze de oogst zal krijgen die boven het maaiveld groeit maar aangezien de boer bieten plant heeft de duivel het nakijken. Vervolgens wil de duivel het jaar daarop de oogst hebben die in de grond zit en dus plant de boer tarwe waardoor de duivel wederom met nutteloze resten blijft zitten. Uiteindelijk heeft de sluwe boer dus tweemaal de oogst plus de schat en leefde daarna als koning.

Ewout,

Wie gelooft er nu nog in sprookjes?

Uit het artikel:
oplossing zal waarschijnlijk liggen in snellere maar nog duurdere flashopslag, maar....?

Voorlopig ligt rekentechnisch de oplossing op de hybride hardisks lijkt het, waneer de prijs/performance van hd's gewogen wordt ten opzichte van de prijs en nog lang niet in de flashdisks only. Op zich ook niet onlogisch.....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-28T08:31:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.