Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vrouwen in IT? Het draait om inclusie en netwerken!

IT Diamonds 2017

Namens Computable mocht ik dit jaar het IT Diamonds-event bezoeken. De eerste editie vond alweer in 2015 plaats bij Capgemini. Deze keer was er gekozen voor een wat kleinere locatie Bar Beton in Rijnsweerd.

In de opzet was deze keer was gekozen voor ‘inclusie’, want ook heren waren welkom. Ik vind dat een wijs besluit, want wij vrouwen hebben de mannen toch echt nodig om de nodige veranderingen voor wat betreft diversiteit te bewerkstelligen. En gelukkig zijn er genoeg heren die (gender) diversiteit ook belangrijk vinden.

Het eerste deel van het event was gereserveerd voor presentaties. Highlights voor mij: Frank van Nistelrooij van CGI over de struggle die hij ervaart binnen CGI om meer vrouwen in zijn mt te krijgen. Tijdens de borrel heb ik nog even kort met Frank gesproken om te vragen of hij het zelf belangrijk vindt om met een divers team te werken of dat het een ‘CGI ding’ is. Gelukkig gaf Frank aan dat hij de ervaring heeft dat een divers team nu eenmaal succesvoller is. En Frank zoekt (helaas) nog steeds naar gedreven vrouwen die een management positie ambiëren in een technische en internationale omgeving. Dus heb jij ambities? Zoek hem op!

Inspirerende ex-hockeyster

Persoonlijk vond ik de presentatie van ex-hockeyster Kim Lammers het meest inspirerend. Dat komt doordat ik zelf een sportfanaat ben (niet eens per se hockey) en ik wel van winnen en competitie houd. De drive die topsporters hebben om hun doel te bereiken, en ook hoe ze met tegenslagen om gaan, ik vind dat knap. En daar kunnen we allemaal nog wat van leren. Wat ik van Kim heb onthouden is: eenheid door diversiteit. Iedereen in het team is verschillend, maar iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Benut die vooral om succesvol te zijn.

Na een korte break was het tijd voor een workshopronde waarvoor je van te voren in moest schrijven. Ik had gekozen voor de workshop van Simon: because they want to! Het begon met een leuke oefening om met je persoon tegenover je een prop papier over te gooien terwijl je in je schrijfhand een pen vasthoudt. En ja, dan die onvermijdelijke vraag: waarom deden wij dit nou? Nou, omdat het ons gevraagd was. En was het leuk? Ja, het was leuk. Wat leverde het je op? Nou, plezier.

Achterliggende gedachte: ga, als leidinggevende, op zoek naar wat mensen motiveert, of wat ze leuk vinden om te doen. Waarmee ze in hun kracht staan. Dan haal je veel meer uit de mens. En hoewel ik zelf vooral dacht: soms moeten er nu eenmaal dingen gedaan worden die ook minder leuk zijn en minder opleveren, maar goed, het is wel een tip om toch weer eens anders te gaan managen.  

MAnnenwereld

Mijn advies voor je carrière is dan ook: ga op zoek naar jouw sterke punten (en niet naar die van anderen), laat jezelf eens wat vaker horen en maak het verschil. Als vrouw in een mannenwereld val je gelukkig nogal snel op, dus maak daar gebruik van!

Na alle presentaties en workshops was het tijd om te netwerken bekenden en onbekenden en er zijn weer genoeg interessante relaties voor later gelegd. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-09T09:10:00.000Z Judith van de Vorle


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.