Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Er bestaat geen glazen plafond in IT

IT Diamonds 2017

Computable Expert

Marielle Dellemijn
CEO, CRM excellence. Expert van Computable voor de topics Management en Digital Innovation.

IT Diamonds, een evenement wat de combinatie maakt van vrouwelijke professionals en de it-branche, had de afgelopen week een interessant programma. Ondanks dat ik niet zo geloof in het pushen van vrouwen of in een glazen plafond, was ik wel benieuwd naar de inhoud van het evenement. Bijgaand een kort verslag, gezien door de ogen van een succesvolle vrouwelijke ondernemer in de it.

Het evenement over Talent Leadership in the digital age had verschillende sprekers. Belangrijkste onderwerp was hoe de it-organisaties kunnen versnellen en differentiëren, waarbij de inzet van vrouwelijke medewerkers het belangrijkste aandachtspunt is.

Ondernemingstips

De sprekers tijdens het netwerkevent waren wisselend, maar de take away van het evenement en de tips van Janneke Niessen (cio van Improve Digital) waren weer een goede bevestiging van het dagelijks bestaan van een manager:

 • Moedig mensen aan hun potentieel te gebruiken
 • Zorg dat je vooraan loopt zodat je je kunt onderscheiden
 • Fake it untill you make it. Het gaat allemaal over perceptie, dus denk na over de boodschap en de timing van je communicatie. We zijn te bescheiden in Nederland
 • Het is alleen de kop van het persbericht dat telt, de inhoud leest toch bijna niemand
 • Er zullen altijd roerige tijden zijn, en ze zijn altijd anders dan je verwacht
 • Denk groter dan groot, beperk jezelf niet
 • Durf nee te zeggen
 • Hou focus
 • Neem mensen aan die beter zijn dan jij
 • Het is altijd een team effort
 • De omstandigheden veranderen altijd, dus zorg ervoor dat je jezelf en je organisatie steeds opnieuw uitvindt
 • Als ondernemer ben je eenzaam aan de top en is het gras altijd groener aan de overkant. Dat versterkt het gevoel van eenzaamheid. Maar…. Waar komt je informatie vandaag, is die niet gekleurd?
 • Mislukking is onderdeel van je werk. Leer ervan en doe het de volgende keer beter
 • Vraag om hulp
 • Je moet mensen om je heen hebben die je blijven uitdagen
 • Zorg dat je in de spotlight staat
 • Vier successen, groot en klein

Het was uiteraard de bedoeling dat de focus lag op diversiteit in bedrijven. Deze tips zijn oorspronkelijk bedoeld om vrouwelijke professionals te stimuleren het beste uit zichzelf te halen in een it-gerelateerde omgeving. Maar deze tips zijn zeker zo waardevol voor managers en ondernemers, ongeacht branche en sekse.

Beperking ligt bij jezelf

Ook Frank van Nistelrooij, vice president bij CGI, ging in op de cultuur en de mogelijkheden van vrouwelijke professionals. No guts, no glory en veel aandacht voor empowerment zijn belangrijke drijfveren om succesvolle medewerkers te hebben.

Wat voor mij wel een schokkend feit was, is het feit dat ondanks een 50-50 instroom aan het begin, er op management level een verhouding is van 80-20 mannen-vrouwen.

Ik vind het jammer dat we nog steeds denken aan een glazen plafond en ben er van overtuigd dat deze beperkende overtuiging in veel gevallen bij ons zelf zit. Dat bewees ook oud hockey-international Kim Lammers, die met haar levensverhaal de zaal beroerde. Doorzettingsvermogen, focus en geloof in jezelf waren de belangrijkste ingrediënten voor haar succes. Want de tegenslagen die zij heeft overwonnen, hebben haar alleen maar sterker gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vind het juist een pluspunt om niet voor een management positie te kiezen dus wat dat betreft ben ik blij dat veel vrouwen het daar mee eens zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-13T10:01:00.000Z Marielle Dellemijn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.