Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Google Cloud Platform doet serieus mee

Computable Expert

Robèr van den Brink
Solutions Professional, Red Hat. Expert van Computable voor de topics Outsourcing, Cloud Computing en Security.

Google Cloud Platform was eergisteren in de Westergasfabriek in Amsterdam onderdeel van de GCPNext World Tour. Een goed georganiseerd event met honderden bezoekers en enkele tientallen partners op de bijbehorende expo. Een ideale gelegenheid om eens beter kennis te maken met deze internetreus. De ‘keynote’, die voornamelijk werd verzorgd door global head solutions, Miles Ward, had een duidelijke boodschap: GCP doet serieus mee. Een 'wrap up'.

GCP-topman Miles Ward wist te vertellen dat GCP in Noord Europa tot nu toe drie keer meer is gegroeid in 2016 dan in 2015. Sinds 2014 heeft men ieder kwartaal een groei laten zien van gemiddeld 34 procent. Ook het aantal partners is substantieel toegenomen. Hier worden in het bijzonder Intel, Red Hat en Equinix uitgelicht.

Men beseft zich dat Google met name bekend is als een consumentenmerk. De zoekmachine, maar ook online adverteren en toepassingen als Maps, Youtube, Translate en Mail genieten hier grote bekendheid. Tegelijkertijd hebben al deze toepassingen bijgedragen aan de realisatie van GCP. Men moest immers investeren in een gigantische wereldwijde infrastructuur. Daartoe ontwikkelde men eigen hard- en software, maar ook de onderliggende infrastructuur.

Facts

Met enige trots wordt het publiek getrakteerd op een reeks aan feiten: GCP spint honderd VMs op in een tijdsbestek waar ‘anderen’ er slechts één doen; met 77 locaties en tien in aanbouw is men naar eigen zeggen de grootste isp ter wereld en qua bandbreedte ‘verstookt’ men een respectabele 1 Pb per seconde. Ook het milieu komt aan bod, want Google is al sinds 2007 ‘carbon neutral’. Informatiebeveiliging mag natuurlijk ook niet ontbreken in het betoog: men is onder andere SOC en pci-dss-compliant en speciaal voor deze gelegenheid kon er gemeld worden dat er wordt voldaan aan de eisen die worden gesteld aan het DNB Eurosysteem.

Tijd voor de ‘proof of the pudding’. De klant Auka verschijnt ten tonele. Zij faciliteren een mobiel betaalplatform waar momenteel zeventien banken gebruik van maken. Inmiddels hebben ze zo’n vijfhonderd software integraties achter de rug. Dat men voor GCP heeft gekozen is met name het resultaat van de schaalbaarheid en het vertrouwen. Met Google is men in staat om meer transacties te verwerken in een bepaald tijdsbestek dan bij elke andere provider. Ook ten aanzien van ‘security’ weet Google zijn concurrenten voor te blijven, aldus de cio van het Noorse Auka.

En passant worden er ook nog wat algemeenheden aangehaald. Flexibiliteit, schaalbaarheid, ‘pay-per-use’ en OpEx komen aan de orde. En uiteraard ziet men ook bij Google dat ontwikkelaars veel te veel met de infra bezig zijn terwijl ze zich veel beter zouden kunnen richten op hun primaire taak, namelijk ontwikkelen. Dat vormt het bruggetje naar containers en de orkestratie er van.

Op dat vlak heeft Google een duidelijke voorsprong en heeft zij de basis gelegd voor één van de meest gebruikte tools op dat vlak: Kubernetes. En van daaruit is het nog maar een kleine stap om het te hebben over hun visie ten aanzien van ‘serverless computing’. Iets wat in het gros van de GCP-services van toepassing is en wat steeds meer terrein wint. In het kort: als ontwikkelaar hoef je niet meer na te denken over compute resources, logging, updates, capaciteit, et cetera. Het is een kwestie van software uploaden en gaan. Een eerste stap in de richting van NoOps.

Er volgt een indrukwekkende demo die laat zien hoe men met Kubernetes kan blijven doorontwikkelen terwijl er wordt opgeschaald in resources. Containers worden ‘ge-loadbalanced’ en men kan op een ogenschijnlijk simpele manier nieuwe containers aan ‘de ene kant’ opbrengen en de oude aan ‘de andere kant’ uitzetten. Kubernetes is volop in ontwikkeling en men heeft een omvangrijke ‘community’ op weten te bouwen sinds zij deze tool als open souce beschikbaar hebben gesteld.

Big data en analyses

Nu krijgt Spotify het woord. Eén van Google’s grootste klanten. Met 75 miljoen gebruikers die niet alleen vertrouwen op performance en beschikbaarheid, maar ook op aanbevelingen komt een andere kracht naar voren: data. Iets waar Google natuurlijk al van oudsher sterk in is. De slide op de achtergrond ondersteund het verhaal: 'From zero to one million queries per second in less than fifteen seconds with no pre-warming!'

Big Data en analyses komen aan de orde in combinatie met minimale latency. Bij Spotify weten ze maar al te goed waarom ze voor GCP hebben gekozen.

Ward geeft aansluitend een overzicht van hetgeen Google heeft ontwikkeld op het vlak van data research. In historisch perspectief passeren onder andere Mapreduce, Bigtable, Flume en Tensorflow de revue. Vervolgens laat hij zien met welke data producten het GCP is uitgerust. Dataflow (data processing), Pub/Sub (realtime messaging) enCloud Machine Learning (deep learning) zijn het meest recent toegevoegd.

Data science

Wederom een klant op het podium. Nu is het de beurt aan een partij die we allemaal kennen: CoolBlue. Waarom GCP? 'We needed a data platform that could support more data sources, incorporate streaming, process data in realtime and do more data science. That’s what led us to Google Cloud Platform.'

CoolBlue koos voor een uitgebreid data platform (BigqueryGoogle Analytics enDataflow), roemt de snelheid van migreren ('up and running in six months') en heeft een enorme kostenbesparing gerealiseerd (van CapEx naar OpEx/'pay-per-use'). Ook het gegeven dat zij in staat werden gesteld om ‘face to face’ met Google engineers van gedachten te wisselen over een nieuw platform sprak hun erg aan.

Ter ondersteuning van het pleidooi van CoolBlue krijgen we een demo die laat zien waar GCP toe in staat is ten aanzien van big data. Iets met twaalf miljard events, honderdduizend unieke gebruikers en razendsnelle uitkomsten. Bigquery is wederom een voorbeeld van Google’s serverless infra. Een ‘ready to use’ volledig managed data warehouse voor grootschalige analyses.

Machine Learning

Tot slot krijgen we nog een kijkje in de keuken van Google’s Cloud Machine Learning. Een platform wat direct te gebruiken is en waar men geen omkijken heeft naar onderhoud en beheer. Ontwikkelaars kunnen hier modellen bouwen op basis van Tensorflow (ook al een Google ontwikkeling die tot open source is verworden) waarmee zij in staat zijn om bijvoorbeeld foto’s te analyseren (Vision api), spraak te herkennen (Speech apa) of te vertalen (Translate api). En uiteraard is er een naadloze integratie met Google Cloud Data Platformen zoals Google Cloud Storage en Google Bigquery.

v

GCP liet duidelijk zien dat er een markt is waarin zij het verschil maken. Big data, analytics, data warehouses, machine learning en artificial intelligence zijn sterk ontwikkelde onderdelen van het platform. En dat op zichzelf zijn weer belangrijke ‘drivers’ voor de 'internet of things'. Een ontwikkeling die nog maar net is begonnen. Gaan ze ooit zo groot worden als AWS? Waarschijnlijk niet, maar GCP zal in de komende jaren beslist een zeer belangrijke speler worden in het speelveld van public cloud providers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Thanks voor je artikel.

GCP heeft echt een mooie ontwikkeling doorgemaakt het laatste jaar en ze weten zich te onderscheiden van AWS.

In 2011 schreef ik samen met Peter van Eijk al een korte e-book over serverless computing. Misschien moet ik dat maar nog een keer doen :-)

Dat kan zeker geen kwaad Henri. Je was destijds je tijd ver vooruit :-) Nu is het 'hot'. Ook AWS heeft een dergelijke propositie. Ze sleutelen momenteel erg hard aan Lambda. Kijk maar eens op http://docs.aws.amazon.com/lambda/latest/dg/welcome.html

Vrijblijvend spelen met onvolwassen technologie die onvolwassen processen ondersteunt.
Sommigen noemen dat, je tijd ver vooruit zijn. Maar inderdaad, een e-book kan nooit kwaad ;-)

Het internet der dingen, maar de maatschappij van mensen.

Vertrouw het paard niet, Trojanen. Wat het ook is, ik vrees de Grieken, ook als ze met geschenken komen.

Beheer is meer dan servers knuffelen, levenscycluskosten-model dat Gartner de vorige eeuw op de hausse van de Raines' Rules met uitbesteding introduceerde laat bijvoorbeeld de stijgende kosten van compliance (lees integriteit) buiten beschouwing. Die glimlach kan opeens een grimas worden nu we van service georiënteerd naar data georiënteerd gaan door nieuwe wetgeving rondom privacy bescherming.

Dat kan zeker geen kwaad Henri. Je was destijds je tijd ver vooruit :-) Nu is het 'hot'. Ook AWS heeft een dergelijke propositie. Ze sleutelen momenteel erg hard aan Lambda. Kijk maar eens op http://docs.aws.amazon.com/lambda/latest/dg/welcome.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-10T14:34:00.000Z Robèr van den Brink


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.