Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud financial management krijgt body

Vijf opvallende conclusies uit State of FinOps 2021

Computable Expert

Jeroen Jacobs
Cloud Consultant / Project Manager @ Oblivion Cloud Control, Oblivion Cloud Control. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Cloud Computing.

Onlangs verscheen de 'State of FinOps 2021', een onderzoeksrapport opgesteld door Finops.org, de community voor cloud financial management professionals. De studie brengt aan het licht dat cloud financial management een vakgebied aan het worden is. Maar er komen nog een aantal interessante inzichten naar boven die de moeite van het aanhalen waard zijn. Met medewerking van Michel Zitman

1. Cloud financial management (finops) krijgt serieuze rol in organisaties

Natuurlijk is het onderzoek uitgevoerd onder finops-professionals. Daarvan geeft 84 procent aan een functie te vervullen welke veel tot zelfs volledig gericht is op cloud financial management. Een goede ontwikkeling die het belang van cloud financial management onderstreept. Natuurlijk is cloud financial management in de meeste situaties een rol erbij. Dat is prima, zolang er maar voldoende aandacht en tijd beschikbaar is om hier serieus invulling aan te geven. Goed invullen blijft vaak een uitdaging door de brede set aan competenties en interesses die van de finops-professional wordt gevraagd. Een ervaren cloud financial management-professional heeft ervaringsjaren nodig op een mix van gebieden bestaande uit conceptuele maar brede technische cloud kennis, financial management kennis en interesse en businessvaardigheden.

2. Cloud engineers tot actie bewegen blijkt grote uitdaging

"Forecasting en reductie van cloud waste raken de kern van het finops-vakgebied"

Bijna veertig procent van de ondervraagden geeft aan moeite te hebben devops-teams in beweging te krijgen. Een herkenbare uitdaging. Vaak zijn de besparingen die worden gevonden nogal verspreid over teams en cloudservices. Elke besparing op zichzelf lijkt niet zo groot, maar dat is juist de kern van het probleem. Alle beetjes tellen snel op en zijn zeker de moeite waard te effectueren, zeker omdat de meeste besparingen ook nog eens maand na maand terugkomen. Het probleem wordt kleiner als er duidelijke verantwoordelijkheden liggen voor de cloudkosten. Echter geeft het onderzoek ook bloot dat - met een score van een kwart - volle allocatie en toewijzing van kosten een probleem is. Ook het verrekenen van de generieke cloudkosten als shared services,security en netwerkkosten is met een derde een top-vijf-uitdaging voor de finops practitioner.

Verder vinden we in de top vijf accurate kosten, forecasting (26 procent) en reductie van cloud waste (24) terug. Deze laatste twee raken de kern van het finops-vakgebied. Goede tooling is hiervoor een essentieel onderdeel van de gereedschapskist van de finops-professional. Tooling kan de complexiteit rond cloud financial management drastisch verminderen en engineers helpen bepalen waar ze kunnen bijdragen.

3. Cloud platform native cost management tools vinden meeste toepassing

Eigen gebouwde oplossingen of spreadsheets volgen met iets meer dan tien proent. Onder de third party cloud financial management-platformen hebben finops-professionals duidelijk een voorkeur voor VMware CloudHealth (25 procent) en Apptio Cloudability (ook 25), gevolgd door CloudCheckr (zes). Deze top drie weerspiegelt ook redelijk de marktleiders in het generieke cloud financial management-domein, al scoort CloudCheckr in verhouding laag in dit onderzoek. Overigens zijn op een aantal niche gebieden een aantal veelbelovende nieuwe spelers aan het opkomen die onder meer vernieuwingen brengen met slimmere automation en andere prijsmodellen.

4. Mate van forecasting en effectieve toepassing van reservations en savings plans weerspiegelt volwassenheid cloud financial management

"Zonder cloud financial management is er geen prognose"

Hoe meer cloud gebruikt wordt, hoe meer er procentueel ook met reserveringen wordt gewerkt. Tot tachtig procent lijkt het gewenste niveau te zijn. Ook de accuraatheid van forecasting geeft duidelijk een volwassen niveau weer. De top scoort zelfs een maximale forecast-afwijking van twee procent, hoewel een mature streefgetal twaalf procent is. We herkennen een algemene correlatie. Zonder cloud financial management is er geen prognose, maar ook een gebrek aan eigenaarschap. De ervaring leert dat beide rechtstreeks verband houden met het vertrouwen dat een organisatie moet hebben om gebruik te maken van op commitment gebaseerde kortingen die afkomstig zijn van reserveringen en savings plans.

5. Mate van automatisering rondom cloud financial management is bedroevend

Bijna de helft geeft aan geen tot zeer weinig automation te hebben toegepast. Organisaties die automatisering toepassen beperken zich vaak tot alerting en notificaties van besparingsopties en budget-alerts of het forceren van tagging-hygiëne. Waar groot potentieel te halen is, zijn de drie gebieden waar automation beperkt blijft, te weten, reservations, rightsizing en spot instances. Heldere gebruiksrichtlijnen en approval workflows kunnen een oplossing bieden het gebrek aan automatisering te compenseren. 

Onderschat domein

Hopelijk wakkeren deze vijf bevindingen awareness voor de noodzaak van cloud financial management aan. Cloud financial management (finops) is nog steeds een onderschat domein. Organisaties zijn vaak niet bewust van het probleem, maar vrijwel overal waar de niet expliciet is benoemd, wordt veel geld verspild. Het is aan te raden de volgende drie vragen voor uzelf te beantwoorden. 

  • In hoeverre is er inzicht en herleidbaarheid in de cloudkosten? 
  • Is er iemand zichtbaar verantwoordelijk voor de cloudkosten? 
  • Wordt er actief en continu gewerkt aan optimalisaties als rightsizing en reserveringen?

Bij niet drie keer een volmondige 'ja' op deze al elementaire vragen is er vrijwel zeker verspilling in relevante omvang binnen uw organisatie. Weet dat er altijd een businesscase voor een kostenoptimalisatie is.

(Deze bijdrage is tot stand gekomen in samenwerking met Michel Zitman, practise lead cloud financial management bij Oblivion.)
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Blijkens het onderzoek is de grootste uitdaging binnen cloud financial management het inzichtelijk maken van de daadwerkelijke kosten. Shared costs, container costs, allocation costs en other costs zijn vier verschillende namen voor hetzelfde. Het moet goedkoper maar we weten niet hoe lijkt me dus eerder uitdaging in de regie dan een onwillendheid van devops-teams.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-18T14:51:00.000Z Jeroen Jacobs


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.