Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wat zouden we zijn zonder… online?

Computable Expert

Stijn Grove
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor het topic Datacenters.

Ons leven speelt zich meer en meer online af. In de laatste twintig jaar is een geheel nieuwe wereld onstaan en in de komende tien jaar zal de wereld volgens een aantal oppernerds ('singularisten') nog meer en nog sneller gaan veranderen dan ooit.

Wij zijn in toenemende mate afhankelijk van deze online wereld. En dus afhankelijk van de partijen die het internet mogelijk maken: Internet-exchanges, carriers, isp’s, hosting- en cloud-bedrijven en vooral de datacenters. Dat is immers waar de applicaties fysiek draaien. Als gebruiker wil je precies weten wat er gebeurt in het datacenter waar je bedrijfskritische apparatuur staat. Hoe kan je de kwaliteit van een datacenter op een goede en transparante manier toetsen?

NPR 5313

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) heeft als neutrale non-profit organisatie een goede stap gezet met de introductie van de richtlijn NPR 5313 in januari. Een praktische richtlijn die de vele normen en richtlijnen die zijn gepubliceerd, combineert.

NPR 5313 helpt, zoals het NEN het zelf zegt, bij het specificeren, ontwerpen, aanbieden en opleveren van een computerruimte of datacenter. Voor het aanpassen van een bestaand datacenter, maar ook bij nieuwbouw. Let wel: de ict-apparatuur die er draait is niet meegenomen in de norm, de focus ligt op de ‘facilitaire’ kant van het datacenter. Maar degelijkheid en prestaties van datacenters kunnen door deze richtlijn weer meer eenduidig met elkaar worden vergeleken. De richtlijn is tot stand gekomen door intensieve samenwerking met advies- & ingenieursbureaus, datacenter operators, leveranciers, eindgebruikers en system-integrators.

Eerst de basis

In de eerste versie ligt de focus op de basiszaken: beschikbaarheid, beveiliging en energie-efficiëntie; agendapunten voor strategisch, tactisch en operationeel management; controlelijsten voor technische disciplines, zoals bouwkunde en klimaatbeheersing; En het bevat onder andere een voorbeeld van een programma van eisen en een proces verbaal van oplevering.

De kennis en praktische ervaring met datacenters is geconsolideerd, gestructureerd en gedetailleerd. Het is ook geheel of gedeeltelijk gebaseerd op het werk en de publicaties van verschillende partijen, zoals Europese en mondiale normalisatie-instituten, consortia en brancheorganisaties. De vele pagina’s aan verwijzingen naar de publicaties geeft al aan dat deze praktische richtlijn hard nodig was.

Het document wordt door de NEN periodiek up to date gehouden en verder uitgewerkt. De eerste revisie is gepland over drie jaar. Zie deze preview of bestel het rapport.

Cloud

Hulde dus. Bravo! Maar… er is nog een hoop meer te doen, dachten ze bij het NEN en nu men dus net klaar is met deze datacenterrichtlijn, volgt de aankondiging dat inmiddels werd gestart met het ontwikkelen van de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5317 ‘Cloud computing’. Deze praktijkrichtlijn gaat over 'het ordenen en normaliseren van te onderscheiden type risico’s en type beheersmaatregelen'.

Het werd ook hoog tijd!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-13T11:26:00.000Z Stijn Grove
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.