Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Build Windows, dag 2: Azure en Web Development

Computable Expert

ir. Maarten Sikkema
Technisch Directeur, Macaw Nederland. Expert van Computable voor het topic Development.

De tweede dag van de Build Conference in San Francisco is aangebroken en net als gisteren zit de zaal na het ontbijt bomvol met zesduizend software ontwikkelaars. Het belangrijkste onderwerp van vandaag is Windows Azure, maar er is ook tijd ingeruimd voor Web Development..

De president van de Server en Tools divisie, waaronder Azure valt, heet Satya Nadella. Hij betreedt als eerste het podium, en vertelt over de groei die het Windows Azure platform meemaakt. Waar gisteren, toen Ballmer over Windows 8 sprak, geen enkel cijfer genoemd werd, heeft Nadella een slide vol indrukwekkende groeicijfers. Zo groeit Azure iedere zes maanden met 100 procent, en zijn er 8.5 biljoen objecten (files) opgeslagen in de Azure Storage service. Sinds de vorige Build Conference, negen maanden geleden, zijn er meer dan honderd updates van Azure diensten uitgerold. Dat zijn best indrukwekkende getallen, en aan die groei werken wij hard mee, dus we willen het graag geloven. Nadella vertelt dat Azure zwaar getest wordt door de aantal eigen Microsoft diensten zoals Xbox Live, Skype, Outlook.com, Office 365, SkyDrive, Bing, Halo. En dat wij als 'externe' gebruikers van die ervaring profiteren.

Web Development

Dan komt Scot Hanselman het podium op om een demo te geven van het aankomende Visual Studio 2013. Het belangrijkste thema is 'One ASP.NET'. Microsoft heeft veel moeite genomen om het mogelijk te maken verschillende features los te maken van het framework waaruit ze komen, en als generieke componenten aan te bieden, zodat ze gebruikt kunnen worden met ieder framework (MVC, Web Pages, Nancy). Ook maakt hij duidelijk dat Microsoft open ontwikkeling heeft omarmd: projecten zoals SignalR, EntityFramework en OWIN worden volledig als open source ontwikkeld door Microsoft. Tegelijkertijd worden open source projecten zoals Twitter Bootstrap, Nancy en Service Stack door Microsoft omarmd en verwerkt in de standaard projecttypen.

Een fraai onderdeel van Hanselman’s presentatie is de ingebouwde live-reload functionaliteit bij het testen en ontwikkelen. Tijdens het testen, met verschillende gelijktijdige browsers, kan broncode worden aangepast, waarna het nieuwe resultaat vanzelf (en zonder refresh te hoeven klikken) verschijnt in die verschillende browsers. Ook de nieuwe ‘F12 Developer tools’ in Internet Explorer 11 zien er zeer goed uit, deze lijken nu vergelijkbaar met de developer tools in Chrome.

Identity en Azure BizTalk Services

Dan is de beurt aan Scott Guthrie. Hij is de manager van de Windows Azure groep, hoog in de organisatie van Microsoft, maar heeft ook echt verstand van development zaken. Hij geeft een overzicht van alle Azure-diensten en hun samenhang, en belicht een aantal onderdelen die recent zijn vernieuwd.

Windows Azure Active Directory (WAAD) is het systeem dat gebruikt wordt voor het inloggen op Office 365, en dat ook onafhankelijk daarvan gebruikt kan worden voor iedere applicatie die een veilige login en autorisatie nodig heeft. WAAD kan binnenkort gebruikt worden om verschillende SaaS toepassingen te koppelen aan één centraal cloud-login systeem, zodat organisaties hiermee een middel hebben om accounts en rechten centraal te beheren en altijd rechten in kan trekken wanneer dat nodig is . Ook wanneer een gebruiker rechten heeft op allerlei verschillende SaaS toepassingen, kunnen deze rechten centraal worden beheerd. Guthrie toont de aanstaande functionaliteit van Azure Saas Identity Management, waarbij de beheerder kan kiezen uit een lange lijst van SaaS oplossingen die reeds geïntegreerd zijn in WAAD, met daaronder toepassingen zoals Oracle, SAP, Siebel en ADP. Maar ook rechtstreekse concurrenten van Microsoft en Azure staan erbij, zoals Amazon Web Services en Google Apps. Het koppelen met data in deze SaaS-oplossingen geschiedt via Biztalk Services. Het Azure netwerk en het bedrijfsnetwerk kan gekoppeld worden met vpn. Deze cloud versie van BizTalk kent een groot aantal erp-systemen, wat veel programmeerwerk kan besparen.

Office Development

Op de tweede dag van de Build Conference in San Franciscozatt de zaal na het ontbijt bomvol met zesduizend software ontwikkelaars.

Maatwerk voor Office wordt sinds 2013 ook als web toepassing ontwikkeld. Het is even wennen aan het idee, maar het is enorm interessant. Jay Schelzer betreedt het podium om een demo te geven van nieuwe features in Visual Studio rond Office development. Hij toont het nieuwe 'Cloud Business App'-projecttype, dat het eenvoudig maakt om SharePoint 2013 content te gebruiken in maatwerk apps. Dit projecttype maakt gebruik van Lightswitch, een Microsoft technologie die gemaakt is om snel business applicaties te maken, met CRUD-operaties op data. Zeker interessant.

Connecting the Dots

Na een korte pauze komen Steve Guggenheimer en John Shewchuk (‘samen veertig jaar Microsoft ervaring’) op het toneel. Zij tonen een serie van demo’s met als doel de devices van gisteren met de services van vandaag te verbinden. Zo hebben ze een demo waarin SAP-data gebruikt wordt op een Windows Phone, een demo met game engine Unity, en een complexe business-applicatie gemaakt voor Windows 8 van energiebedrijf Acciona.

Tijdens een demo rond de nieuwe webview (een component die het mogelijk maakt stukken webpagina te tonen in een Windows 8 App) wordt opeens een koppeling met xbox gelegd, middels een javascript file 'xbox.js'. 'We hebben vandaag niets aan te kondigen'' , zegt Guggenheimer, 'maar Xbox heeft een game kernel en een Windows 8 kernel, dus als je wilt ontwikkelen voor Xbox kun je nu beginnen te ontwikkelen voor Windows 8.' Dat is eindelijk een duidelijke bevestiging van onze vermoedens: er komt een Xbox App Store, met applicaties die gebaseerd zijn op WinRT! En wij kunnen dat gaan maken! Het roept wel vragen op dat Microsoft deze Build Conferentie blijkbaar niet benut om ons te leren hoe dat precies werkt. Dit is nog onvoldoende klaar, of Microsoft wacht op een beter moment om dit verhaal naar buiten te brengen.

Als laatste demo wordt de Bing Knowledge-funtionaliteit aan een App toegevoegd. Met een klein stukje code wordt een blokje statische content interactief gemaakt. In de content verschijnen links die een popup creéren met bijvoorbeeld achtergrondinformatie over het onderwerp, bijeengebracht door Bing.

Verdere presentaties op deze dag

De rest van de dag bezoeken we verschillende presentaties waarin de tijdens de keynote getoonde vernieuwingen verder worden uitgewerkt. Presentaties gaan onder meer over Azure Mobile Services (met node.js, dat door Microsoft is omarmd), Visual Studio 2013, SignalR, Internet Explorer 11, Office Development en Web API development. Die kennis nemen we mee naar huis, om te gebruiken in projecten…

De hele keynote presentatie (2:20 h) is te bekijken op Channel 9.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-28T16:08:00.000Z Maarten Sikkema
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.