Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

IoT, smart apps en nog meer connectiviteit

Begin juni was het weer tijd voor Mendix World

Computable Expert

W. Rijken
Consultant, ITVISORS. Expert van Computable voor de topics Management, Digital Transformation en Development.

Begin juni was het weer tijd voor Mendix World. Deze tweedaagse conferentie - die iedere twee jaar neerstrijkt in thuishaven Rotterdam - stond volledig in het teken van transformatie en digitale innovatie. Onder het thema ‘Inspiring Innovation’ kwamen dit jaar ruim 2700 cio’s, business leaders en ontwikkelaars bijeen in de Van Nelle Fabriek om kennis te maken met de nieuwe digitale toekomst.

Naast inspirerende keynotes van onder andere Mendix ceo Derek Roos en innovatie goeroe Geoffrey Moore, was er ook ruimte voor verdieping in de vorm van break-out sessies en customer success stories van onder andere KLM, Enexis en Rijkswaterstaat. De belangrijkste trends die momenteel innovatie en transformatie aanjagen? Dat bleken toch wel internet of things (IoT) en de opkomst van smart apps te zijn.

Hackathon

We kunnen wel stellen dat IoT nu echt voet aan de grond begint te krijgen. Waar het eerst nog ging om dromen over mogelijke toepassingen, zijn ontwikkelaars momenteel al druk doende met het ontwerpen en bouwen van toepassingen. Om deze ontwikkeling aan te jagen organiseerde Mendix gedurende de conferentie dan ook een hackathon: Mendix & IoT. Dertien teams gingen de strijd met elkaar aan om binnen 24 uur de beste IoT-app te ontwerpen. De deelnemers kregen toegang tot het KPN LoRa-netwerk en sensordata die verzameld werd op Mendix World.

Opvallend in het hele internet of things-verhaal is dat Mendix zichzelf niet positioneert als IoT-platform waarmee organisaties grote hoeveelheden data kunnen analyseren, maar juist als platform waarmee je op basis van de inzichten nieuwe acties kunt ontplooien. De Hackathon is gewonnen door 
TimeSeries Group, met een app voor ISS. Een mooie tweede plek werd behaald door First Consulting, met een app in het smart farming domein. ITvisors eindigde als derde in deze uitdagende hackathon-competitie met een interactieve app gebouwd voor het onderhoudspersoneel van Enexis.

Smart apps

Voortbordurend op de internet of things-trend stond ook de opkomst van de zogenoemde ‘smart apps’ centraal. Deze slimme apps laten zich voeden door big data, IoT en machine learning platformen en passen zich aan op het (voorspelbare) gedrag van de gebruiker. Smart apps veranderen daarmee de wijze waarop gebruikers interacteren met applicaties doordat ze intelligent, contextueel en proactief zijn.

Johan den Haan, cto van Mendix, vertelde over deze nieuwe generatie van smart apps in zijn keynote: 'De gebruiker hoeft niet langer naar de applicaties te navigeren, de applicatie komt nu naar de gebruiker. De user interface van applicaties verdwijnt langzaam maar zeker.' Tot op heden was het ontwikkelen van smart apps niet eenvoudig. 'Het vereist gespecialiseerde vaardigheden en diverse technologieën moeten aan elkaar worden gerege'”, legt den Haan uit. En juist hier komt de nieuwste release van het Mendix platform om de hoek kijken. Door te modelleren in plaats van te coderen kan data van connected-objecten inzichtelijk en actiegericht gemaakt worden. Hierdoor kunnen persoonlijke en gebruikersvriendelijke belevingen gecreëerd worden voor klanten, partners en medewerkers.

Mendix streeft naar een volledig open platform, omdat hierdoor innovatie wordt gestimuleerd. Concreet betekent dit dat Mendix 7 nu volledig geïntegreerd is met cloud services zoals Amazon Web Services IoT, AWS Machine Learning and IBM Watson. In de nabije toekomst staat ook nog de connectie met Microsoft Azure op het programma. Daarnaast kan Mendix 7 verbinding maken met meerdere database op basis van open source connectoren en ondersteuning van Rest api’s.

In de praktijk…

Den Haan gaf in zijn keynote ook nog een demonstratie van een smart app in de praktijk. Hij gebruikte daarvoor een modelvliegtuig dat was voorzien van een aantal sensoren die op basis van metingen push-notificaties sturen naar een mobiele applicatie. Deze applicatie informeert vliegtuigmonteurs realtime over een mogelijk probleem of defect, zelfs nog voordat het vliegtuig aankomt in de hangar. Binnen dezelfde demonstratie liet Den Haan zien hoe met behulp van IBM Watson Visual Recognition bepaalde onderdelen en de onderhoudsgeschiedenis ervan kunnen worden herkend en weergegeven.

Concluderend zet Mendix de ingezette koers naar een nieuwe manier van applicatieontwikkeling gestaag voort. Ze willen de pijn die gemoeid is met de traditionele manier verzachten en de business en it een ontwikkelplatform aanreiken waarmee zij gezamenlijk kunnen inzetten op innovatie en differentiatie met behulp van it. De beheersbaarheid van alle nieuwe apps - die naar verwachting de komende jaren exponentieel zullen toenemen - blijft dan wel een punt van aandacht. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-20T11:30:00.000Z W. Rijken


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.