Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De maakindustrie in de Benelux

Computable Expert

Errol van Engelen
Management consultant. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Digital Innovation en Big data.

De maakindustrie in de Benelux is sterk in beweging. Vorige week, van 20 tot en met 23 maart, werden de tweejaarlijkse vakbeurzen van ESEF en Technishow gehouden. Zelf ben ik op 22 maart geweest voor een quick overview van de markt.

TechniShow presenteerde het grootste en meest complete platform voor de maakindustrie van de Benelux. Hier waren innovaties, demo’s, presentaties, workshops en themaroutes op het gebied van industriële productietechnieken, verwerking en bewerking van metalen en kunststoffen. Gelijktijdig vond de vakbeurs ESEF plaats. ESEF is in Nederland de toonaangevende vakbeurs op het gebied van toeleveren, uitbesteden en engineering. Dé vraag van de maakindustrie is: doe ik het zelf of laat ik het doen?

De beurzen waren een groot succes met maar liefst 15.882 bezoekers op de Technishow en 7717 bezoekers die naar de ESEF kwamen. Dit was grotendeels te danken aan de focus dit jaar: Smart Manufacturing. Hierdoor werd relatief veel aandacht besteed aan emerging technologies, voornamelijk internet of things (IoT) en big data. Hier zag ik aanknopingspunten.

Wat heb ik die dag nog meer gedaan, naast het bezoeken van exposanten? Wel, ik heb een seminar gegeven over de technologie die een opstart geeft om in de vierde fase van de industriële revolutie te komen. De belangrijkste vraag: Welke keuzes kun je nu al maken zodat je in de toekomst niet vastloopt? Veel interesse was er voor het onderdeel: Hoe schrijf ik een Strategisch Technologie Plan? Mijn gestructureerde en holistische aanpak werd gezien als een voorwaarde voor succes. Onderkend werd dat een ad-hoc aanpak uiteindelijk leidt tot uitdagingen in de toekomst. 

Het seminar was bedoeld voor iedereen die voor de uitdaging staat om zijn traditioneel productie bedrijf te transformeren naar een Smart Factory. Niet alleen technische consultants, maar ook het business management. Voor degenen die het seminar hebben gemist, heb ik mijn presentatie op SlideShare gezet. Donderdag 22 maart is voor mij in ieder geval een uiterst leerzame dag geweest.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-27T13:10:00.000Z Errol van Engelen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.