Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

IT-auditors schuiven fusie op lange baan

Computable Expert

ir.drs. Jurgen van der Vlugt CISA
Ceo, MAVERISK. Expert van Computable voor het topic Management.

De Nederlandse Orde van Register edp-auditors Norea en de Nederlandse afdeling van Isaca hadden na jarenlang aftasten de ambitie dit jaar alle voorbereidingen af te ronden voor een fusie. Hiermee zou dan eindelijk de ene grote belangenbehartiger ontstaan die vele it-auditors in Nederland willen. Tijdens de algemene ledenvergadering van de Norea afgelopen donderdag 13 december 2012 zou een en ander formeel moeten aftrappen met een principebesluit.

In de loop van 2012 had een aantal leden al vanuit hun ervaring en kennis van fusieprojecten en integratieprocessen gewaarschuwd voor de reeds toen al zichtbare verschillen tussen de Norea en Isaca NL, en tussen die beide en Isaca in de VS. Deze zijn zowel juridisch, cultureel als organisatorisch van aard en maken een versmelting moeilijk. Deze verschillen bleken onopgelost. Een integraal beeld van de toekomstige organisatie die alle sterke punten van beide partners behoudt, was nog niet te geven.

Het Norea-bestuur besloot hierop dat een principebesluit een brug te ver was en haalde de fusie van de vergaderagenda. Daardoor was de ledenvergadering van 13 december, waarvoor de Isaca NL-leden nadrukkelijk waren uitgenodigd, plots toch een gewone vergadering. Ook het enige overgebleven wezenlijke agendapunt, goedkeuring van een nieuw reglement, kwam te vervallen door meer behoefte aan afstemming over details. Wel bleven de fusieplannen de elephant in the room, waarover tijdens de rondvraag enkele kritische vragen kwamen - die geroutineerd werden geparkeerd.

Geen formeel verband

Voorlopig blijft het voor de it-auditors van Norea en Isaca NL dus een kwestie van samenwerken zonder formeel verband, waarmee de critici krijgen wat ze wilden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-17T09:16:00.000Z Jurgen van der Vlugt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.