Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

xDSL, kabel, glasvezel: snel, sneller, snelst

Dit artikel delen:

Computable Expert

Maarten-Willem Gronouwe
Organisatieadviseur. Expert van Computable voor het topic Mobility.

Er zijn verschillende 'kabel'-abonnementen in dataminnend Nederland. Dit artikel geeft inzicht in de technische verschillen en beperkingen in de vaste verbindingen die bestaan. In dit artikel worden de vaste mediums besproken waarover het datasignaal getransporteerd wordt. Welk medium gebruikt moet worden, hangt af van de databehoefte die je hebt. In een volgend artikel komen de mobiele mediums aan bod.

Telefoniekabels

De langst gebruikte technologie wordt toegepast bij telefonie. Dit is een van oudsher in elkaar gedraaid aderpaar, waarover het datasignaal getransporteerd wordt. Het datasignaal is een elektrisch signaal dat op het koperen aderpaar gezet wordt, met daaromheen een magnetisch veld. (Wet van Ampere) Doordat er verschillende aderparen in een kabel zitten, vindt er onderlinge beïnvloeding van het datasignaal plaats, waardoor er overspraak plaats vindt. Zo kun je over slechte kabels soms een ander gesprek horen en merk je met het verzenden van data dat er hertransmissie moet plaatsvinden.

Om deze kabels die bij veel huizen binnen liggen zo lang mogelijk te kunnen gebruiken worden bij deze techniek de voedende kabels steeds meer vervangen voor glasvezelkabels en ligt de snelheidsbeperking in het laatste stuk van het netwerk, tussen de wijkcentrale/eindkast en de eindgebruiker. Het vervangen van deze glasvezelkabel gebeurd zonder dat de eindgebruiker dit merkt.

Het voordeel van deze technologie is dat de eindgebruiker zelf eenvoudig de kabels kan afwerken.
De snelheid die gehaald kan worden is te zien in onderstaand schema:

Dienst

Max download snelheid

Gemiddelde snelheid

ADSL 1

8 Mbps

3 Mbps

ADSL 2

24 Mbps

8 Mbps

VDSL1

52 Mbps

20 Mbps

VDSL2

100 Mbps

40 Mbps

Televisiekabels

Ook deze technologie wordt al lang toegepast. De hierbij toegepaste coax-kabel bestaat uit een kern, waardoor het signaal in twee richtingen gestuurd wordt, met daar omheen een aardscherm om de beïnvloeding van buitenaf te beperken. Door dit ontwerp kan een hogere datasnelheid bereikt worden dan bij een telefoniekabel.

Om ook deze kabels die bij veel huizen binnen liggen, langer te kunnen gebruiken wordt ook in dit netwerk steeds meer coax vervangen voor glasvezel.

Het voordeel van deze technologie is dat de eindgebruiker zelf de kabels kan afwerken.
De snelheid die gehaald kan worden is te zien in onderstaand schema:

EuroDOCSIS versie

Downstream

Upstream

1.0

55 Mbps

10 Mbps

2.0

55 Mbps

30 Mbps

3.0 (8 kanalen)

440 Mbps

120 Mbps

Glasvezelkabels

Deze technologie wordt nu door enkele partijen als de beste oplossing gepromoot. Het voordeel van glasvezel is dat de signalen elkaar niet kunnen beïnvloeden. Hierdoor is overspraak een onbekend begrip bij glasvezel.

De snelheid die over glasvezel gehaald kan worden is niet meer beperkt door de kabel, maar door de actieve apparatuur van de provider. De bijbehorende datasnelheid is te zien in onderstaand schema:

Dienst

Max snelheid

BPON

622 Mbps

EPON

1 Gbps

SDH

9,5 Gbps

DWDM

100 Gbps

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-15T13:10:00.000Z Maarten-Willem Gronouwe
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.