Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wi-Fi, satelliet, gsm: snel, sneller, snelst

Dit artikel delen:

Computable Expert

Maarten-Willem Gronouwe
Organisatieadviseur. Expert van Computable voor het topic Mobility.

Er zijn verschillende 'mobiele'-abonnementen in dataminnend Nederland. Dit artikel geeft inzicht in de technische verschillen en beperkingen in de mobiele verbindingen die bestaan. In dit artikel worden de mobiele mediums besproken waarover het datasignaal getransporteerd wordt. Welk medium gebruikt moet worden, hangt af van de databehoefte die je hebt en de technische beperkingen vanuit de omgeving. In een vorig artikel zijn de vaste mediums aan bod gekomen.

Wi-Fi

Wi-Fi is de standaard voor het draadloze thuisnetwerk en mag zonder vergunning in de lucht gebracht worden. Binnen Wi-Fi zijn verschillende normen vastgesteld, afhankelijk van de datasnelheid die daarmee te maken heeft.

De datasnelheden zijn vastgelegd in een internationale norm, de IEEE 802.11 (a, b, g en n). De maximaal haalbare snelheden zijn in onderstaand schema weergegeven.

Norm

Maximale datasnelheid

Afstand binnen

Afstand buiten

IEEE 802.11

2 Mbit/s

20 m

100 m

IEEE 802.11 a

54 Mbit/s

35 m

120 m

IEEE 802.11 b

11 Mbit/s

38 m

140 m

IEEE 802.11 g

54 Mbit/s

38 m

140 m

IEEE 802.11 n

600 Mbit/s

70 m

250 m

GSM

De afkorting gsm staat voor global system for mobile communications. Dit is de wereldwijde standaard voor mobiele communicatie. Alle verbindingen gaan tussen het toestel en de vaste antennemast. Op deze mast zijn verschillende antennes gemonteerd, die het gebied rondom de antenne van signaal voorzien. Een antenne bestrijkt ongeveer een derde gedeelte van een cirkel. Op dit moment wordt de 4de generatie van gsm uitgerold (4G).

In onderstaande tabel staan meest bekende namen, met de bijbehorende datasnelheid:

Naam

Generatie

Maximale snelheid

GSM

1G en 2G

10 kbps

GRPS

2,5G

115 kbps

UMTS

3G

2 Mbps

LTE

4G

1 Gbps

Straalverbindingen

Een straalverbinding is een vaste verbinding tussen twee locaties, via de lucht. Hierbij moeten de zender en ontvanger elkaar zien voor het beste resultaat. De datasnelheid van 54Mbps kan over zo'n 25 kilometer afstand bereikt worden. Met professionele apparatuur en een eigen frequentie kunnen andere datasnelheden en afstanden gehaald worden.

Dit kan ook zonder dat de zender en ontvanger elkaar zien, dan heet deze techniek Wimax, wat staat voor worldwide interoperability for microwave access en kan een snelheid bereiken van 70Mbps over vijftig kilometer afstand.

Een vergelijkbare techniek draagt de naam OFDM, wat staat voor Orthogonal Frequency Division Multiplexing, een techniek om data te versturen over meerdere smalbandige gemoduleerde draaggolven met verschillende frequentie. Hiermee kan een snelheid bereikt worden van 300Mbps over veertig kilometer afstand.

Satelliet verbindingen

Hierbij is het nodig dat de zender/ontvanger de satelliet kan 'zien'. De hierbij haalbare datasnelheid is 20Mbps en is vooral rendabel voor gebieden waar geen vaste opstellingen voor masten te maken zijn. Bijvoorbeeld voor mensen in de bergen of mensen die veel onderweg zijn in gebieden zonder telefonie dekking.

Problemen met datasnelheid

Iedereen die wel eens gebeld heeft met zijn mobiel, terwijl hij onderweg is, heeft gemerkt dat de verbinding wel eens uitvalt en kans geeft op storingen. Dit kun je in dataverkeer merken doordat de verbinding traag werkt. De zender krijgt dan van de ontvanger een signaal, een teken dat de verzending niet goed gegaan is, waardoor de pakketten opnieuw verstuurd worden. Wanneer je jezelf verplaatst, dan kunnen de problemen te maken hebben met de overdracht van de ene naar de andere antennemast.

Als je jezelf niet verplaatst, dan kunnen er ook problemen zijn in de overkomst van de datapakketten, dat komt dan doordat de datapakketten gehinderd worden door objecten, zoals wapening (metaal) in muren of metaalraamfolie, maar ook vormen bomen en struiken met veel blad een obstakel, waar de mobiele signalen moeilijk doorheen komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op zich begrijp ik dat in een kort Computable verhaal niet alles vermeld kan worden. Het komt nu echter over als allemaal gelijkwaardige oplossingen voor een gebruiker. Dat is niet zo.

Er is bijvoorbeeld wel wat kennis voor nodig om tot de juiste afweging te komen tussen WiFi of GSM gebaseerde oplossingen.

Dan is er nog de component geld, die overgeslagen wordt. Erg basic Wi-Fi versus GSM gebaseerde oplossingen is een capes versus opex onderwerp. Zwaar van invloed op de totale kosten van een oplossing.

Zo is er helaas nog wel even door te gaan. bv

Ook de frequentie waar de oplossing gebruik van maakt is van invloed. 4G bijvoorbeeld er zijn providers die onder in de geveilde banden zitten of boven in. Dat is al cruciaal of een indoor 4G oplossing zo van buitenaf haalbaar is. Det tabel met afstanden is leuk als indicatie, maar dat eigenlijk zelfs niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-28T10:48:00.000Z Maarten-Willem Gronouwe
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.