Flashback 1974: Zoeken naar juiste vorm van datavastlegging

Dit artikel delen:

Van de ponskaart wilden ze allemaal af, de organisaties die in het begin van de jaren zeventig al veel gegevens verwerkten. Maar welke nieuwe opslagtechniek ze daarvoor het beste konden gebruiken, dat wisten de meesten nog niet.

In het voorjaar van 1974 organiseerde de redactie van Computable een grote rondvraag over ‘gegevensvastlegging’. Daaruit bleek dat in Nederland geen sprake was van een duidelijke trend. ‘Men is nog in het researchstadium’, was de conclusie. Alternatieven waren er inmiddels genoeg. ‘Op het ogenblik lijken drie mogelijkheden met de meeste kans op succes te worden beproefd: on-line terminals, key-to-disk en optisch lezen.’

De uitkomst strookt met de bevindingen van internationaal IDC-onderzoek dat vrijwel gelijktijdig werd uitgevoerd. Daaruit kwam naar voren dat Europese organisaties veel terughoudender waren met de inzet van nieuwe technieken in vergelijking met Amerikaanse bedrijven. In de VS waren systemen met multiple invoermogelijkheden halverwege de jaren ’70 al populair, terwijl 65 procent van de Europese ondervraagden toch nog op de ponsmachine vertrouwde.

Opleidingenaanbod

Een ander thema dat in 1974 al speelde, was het aanbod van computeropleidingen. Of liever gezegd: het gebrek daaraan. ‘Kantoorcomputergebruikers kunnen voor opleiding nergens terecht’, kopte Computable in die zomer. Het gevolg was een tekort van automatiseringspersoneel van zo’n vijftienduizend mensen, bij een totaal aantal van rond de veertigduizend. ‘Geschat tekort aan personeel voor grote computer: achtduizend.’

Behalve ‘grote computers’ signaleerde de redactie echter ook een enorme toename van het aantal gebruikers van kantoorcomputers. ‘Van vele gebruikers hoort men dan ook “och je moet eerst eens zo’n jaar of twee met die machine werken, dan leer je het wel.” Een ideale situatie is dat natuurlijk niet. Het zou echt niet zo gek zijn met de opzet van nieuwe cursussen hier eens rekening mee te houden.’ Eigenlijk is er de afgelopen veertig jaar weinig veranderd: de schreeuw om goed passend it-onderwijs is er nog steeds. Net als een schreeuwend tekort aan ict'ers.

50 jaar Computable

Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine. 

Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-31T11:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.