Computable 2010: Nederlandse ict'ers vaak de klos

Ontslag afscheid opstappen

We hebben weer artikelen opgesnord uit ons rijke archief van vijftig jaar Computable en keren terug naar het jaar 2010. Daarin blijkt dat Europese ict-dienstverleners onevenredig veel banen schrappen in de Nederlandse divisies. Een ander opvallend bericht: een powernapje tijdens werk moet kunnen, stelt Exact-ceo Raj Patel.

'ICT-dienstverleners snijden vooral in Nederland', staat er op 12 maart 2010 op de voorpagina van Computable-magazine. Het aantal banen dat wordt geschrapt binnen de Nederlandse divisies van internationale dienstverleners ligt vele malen hoger dan het wereldwijde gemiddelde binnen die bedrijven, blijkt uit bestudering van de jaarcijfers over 2009.

Capgemini spant de kroon. 80 procent van de personeelsreductie in de internationale organisaties van de Frans-Nederlandse dienstverlener vindt in Nederland plaats. Bij Atos Origin Benelux, waarvan Nederland het grootste deel uitmaakt, verdwenen in 2009 per saldo 1288 medewerkers ofwel 14,3 procent. 'Dat verlooppercentage steekt schril af tegen de 3,8 procent die het internationale werknemersaantal kromp. De Benelux neemt twee derde van de totale personeelsreductie voor zijn rekening', schrijft verslaggever Diederik Toet.

De Nederlandse tak van Logica ondervond in 2009 hetzelfde. 'Waar het bedrijf 2009 in Nederland afsloot met 15 procent minder personeel (770 mensen), kromp het personeelsbestand van de totaleLogica-groep slechts 2,9 procent. Weer neemt Nederland twee derde van de totale personeelsreductie (1157) voor zijn rekening.'

Ict-investeringen op lange baan

De Nederlandse organisaties zeggen meer vatbaar te zijn voor de slechte economische situatie dan divisies in andere landen. 'In verhouding tot hun collega's in andere landen, hebben ze veel klanten in de bank- en verzekeringswereld. Die zijn zwaar getroffen door de financiële crisis en hebben grote ict-investeringen op de lange baan geschoven. Bij enkele grote financiële instellingen, zoals ING, ABN Amro en Fortis Nederland, heerst onduidelijkheid over organisatorische afsplitsingen en fusies.'

Nieuw kantoor Exact

In juni 2010 opent softwarebedrijf Exact zij nieuwe kantoor in Delft. Computable is bij de opening, neemt een kijkje in het nieuwe hoofdkantoor en geeft een impressie van het gebouw: Management Exact zit aan de keukentafel.

Het kantoor voelt volgens de toenmalige Exact-directeur Rajesh Patel aan als een huiskamer. 'Het gebouw is open van zes uur 's ochtends tot middernacht. Medewerkers kunnen zo, mits het werk het toelaat, hun eigen tijd indelen. Even sporten in het fitnesscentrum (in het pand aanwezig) of boodschappen doen onder werktijd moet kunnen. 'Zelfs een 'powernapje' is geen probleem, dat doe je thuis ook en als je daarna weer fris bent doe je je werk ook beter.'

Flashback

Computable blikt in het jubileumjaar van haar 50-jarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine. Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-22T09:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.