Flashback 2014: Meer vrouwelijke ict-studenten

Meisjes, vrouwen en ICT, fotograaf:  Liesbeth Dingemans

De ict-sector is anno 2018 nog steeds een mannenbolwerk. Enkele uitzonderingen daargelaten, is zowel op de werkvloer als in de bedrijfstop vaak sprake van een oververtegenwoordiging aan mannen. Zal in de toekomst het tij ergens keren? Het aantal vrouwen aan ict-opleidingen neemt namelijk toe, schreef Computable in 2014.

We beginnen in 2018. Uit recent onderzoek onder beursgenoteerde bedrijven blijken Ordina en Wolters Kluwer aan het vrouwenquotum van 30 procent vrouwen in de toplaag van het bedrijf te voldoen (Female Board Idex, Tias). Bij Wolters Kluwer is in 2018 net als in 2017 44,4 procent van de directie vrouw. Bij Ordina steeg het aantal vrouwen in de directie van 28,6 naar 42,9 procent. Maar, die bedrijven vormen een uitzondering.

Over het algemeen blijven vrouwen in de ict, zeker in topfuncties dun gezaaid. Maar daar kan verandering in komen. In 2014 meldde Computable dat het aantal vrouwelijke ict-studenten toenam.

‘Tussen 2010 en 2013 verdubbelde het aantal vrouwen aan een hbo-opleiding informatica bijna. In die periode steeg het aantal inschrijvingen van 54 naar 105. De animo voor technische informatica-opleidingen nam iets af. (..) Op wo-niveau steeg het aantal inschrijvingen van de onderzochte opleidingen van 54 in 2010 naar 82 in 2013. Grote dalers zijn er niet. Alleen het aantal inschrijvingen van meisjes voor technische informatica nam iets af. De opleidingen zagen in 2011 en 2012 het aantal inschrijvingen stijgen. (hbo: en wo) maar in 2013 weer zakken op het niveau van 2010, naar respectievelijk zeven en zeventien inschrijvingen.’, staat in het artikel uit 2014.

KPN

Terug naar 2018. Er zijn de afgelopen jaren allerlei initiatieven genomen om meer vrouwen in de ict te krijgen. Er zijn quota ingesteld en toch zijn er nog steeds partijen die daar ver onder lijken te scoren, zoals bijvoorbeeld KPN. De vierkoppige raad van bestuur en de tienkoppige 'executive committee' bestaan enkel uit mannen. Van de acht leden van de raad van commissarissen zijn slechts twee vrouw.

En dat terwijl het bedrijf sinds 2009 een vrouwenquotum hanteert waarbij 30 procent van de hogere managementfuncties (dat reikt dus verder dan de raad van bestuur en toezichthouders) vrouw moet zijn. Of die norm wordt gehaald maakt het bedrijf volgend jaar bekend als het de cijfers deelt over meerdere jaren.

KPN weegt in de zoektocht naar een commercieel directeur zakelijke markt, een onlangs gecreëerde post in de de directie, zeker het vrouwenquotum mee, beloofde het onlangs aan Computable.

50 jaar Computable

Computable blikt in 2018, het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan, terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.

Op de website Computable.nl staat regelmatig, en vaak speciaal op donderdag ('Throwback Thursday') of vrijdag (Flashback Friday), een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het aantal vrouwen in de afval verwerking branche is bijzonder laag. Hoor je daar ooit iemand over klagen?
Het aantal vrouwen percentueel in de zorg in Noorwegen is nog veel hoger dan in Nederland.

Kan het misschien zijn dat de 'social sciences' helemaal geen 'science' is maar 'social engineering'?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-06T11:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.