Flashback 1995: E-mail verdringt fax-verkeer niet

email

Ict-beveiliger Check Point meldde op 13 augustus 2018 dat faxapparatuur een gevaar vormt voor de netwerkbeveiliging. Kwetsbaarheden in de communicatieprotocollen kunnen misbruikt worden om op afstand netwerken te infiltreren. Misschien denkt u: de fax?! Wie gebruikt dat apparaat nog?

Wakker geschud door de risico’s van faxapparatuur voor het bedrijfsnetwerk doken we ter gelegenheid van het vijftigjarige jubileum van Computable in de archieven op zoek naar artikelen over de fax.

Daarbij stuitten we op een stuk dat 21 april 1995 op de voorpagina van Computable stond: ‘E-mail verdringt fax-verkeer niet’. Marktonderzoeksbureau BIS Strategic Decisions vroeg destijds bij emailgebruikers na of zij door de groeiende populariteit van e-mail en berichtenuitwisseling via internet de fax minder gebruikten.

 ‘E-mail en fax hebben elk hun eigen voor- en nadelen’, luidt de toelichting. Volgens de marktonderzoeker passen gebruikers eenvoudigweg de communicatievorm toe die ze het meest geschikt vinden. ‘Gewoonlijk vinden ze e-mail binnen een bedrijf makkelijker.’ Maar bij berichtenverkeer met andere bedrijven wordt liever een telefoonnummer (moet dat geen faxnummer zijn? red.) ingetoetst in plaats van een ‘ingewikkeld’ emailadres.

Berichten per fax gedaald

Toch heeft ook in 1995 de opkomst van de fax al invloed op het berichtenverkeer binnen bedrijven. Uit de taartgrafieken bij het stuk blijkt dat door de opkomst van email het faxverkeer tussen collega’s met een kwart is afgenomen. Het berichtenverkeer per fax met andere bedrijven is met 14,3 procent gedaald door de groei van email.   

De onderzoekers die in het artikel uit 1995 worden geciteerd, verwachten niet dat de fax op korte termijn zal verdwijnen. Daar hebben ze met de kennis van nu zeker een punt (zie kader). De onderzoekers voorspelden in 1995 bovendien dat beide vormen van digitaal communiceren (email en fax) met elkaar zullen versmelten. Wordt hier de multifunctional (printer, scanner en fax in-een) en verschillende vormen van data-uitwisseling via samenwerkingsplatformen voorspeld?

De stelling dat email het faxverkeer niet zal verdringen houdt anno 2018 overigens geen stand. Volgens recente schattingen worden er jaarlijks 281,1 miljard mails verzonden, tegenover zeventien miljard faxberichten.

Aantal faxen en faxberichten

Volgens het recente bericht (2018) van Check Point over beveiligingsrisico’s door faxapparatuur, zijn er wereldwijd nog steeds meer dan 45 miljoen faxmachines in gebruik en worden er elk jaar zo’n zeventien miljard faxberichten verstuurd. Bovendien hebben veel bedrijven met een multifinctional in feite nog steeds een fax in huis.

Paspoort-fraude

Ook in 1995 spelen er al kwetsbaarheden rondom beveiligingsvraagstukken rondom faxapparatuur. Staatssecretaris Kohnstamm maakt op 19 oktober 1995 bekend dat er een fax-verbod ingaat voor het aanvragen van nieuwe paspoorten in het buitenland. Dat deed hij nadat RTL Nieuws aantoonde hoe via een faxverzoek in Curacao gefraudeerd kon worden met de aanvraag van een nieuw paspoort.  

50 jaar Computable

Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.

Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') of vrijdag (Flashback Friday) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-16T11:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.