Flashback 1980: Europees privacyverdrag in de maak

Dit artikel delen:
Europa samenwerking

Vrijdag 25 mei 2018 is het zover. Europese wetgeving rondom privacy en datagebruik is dan een feit. De eerste stappen werden in de jaren tachtig al gezet, zo blijkt uit een korte terugblik in het Computable archief. 38 jaar geleden kwamen politici de eerste verdragen overeen die uiteindelijk leidde tot de GDPR.

Klik op afbeelding voor volledige artikel.

In deze flashback keren we terug naar het jaar 1980, waarin Europees privacybeleid voor het eerst vorm krijgt. ‘Met algemene stemmen is afgelopen week een verdrag inzake de privacyprotektie door het ministercomité van de Raad van Europa, waarin 21 landen zitting hebben, aangenomen’, meldt Computable op 3 oktober 1980.   

‘Het betreft het eerste internationale verslag aangaande de bescherming van in computerapparatuur opgeslagen persoonlijke gegevens tegen misbruik’, staat in een kader met als kopregel ‘het laatste nieuws ‘. In het artikel wordt ingegaan op de voorbereidingen op een Europese privacywet. Vele verdragen en wetten later zal het uiteindelijk tot 25 mei 2018 duren voordat er een overkoepeldende Europese verordening is over het gebruik van privacygevoelige data: de GDPR (AVG).  

Privacy

Klik op afbeelding voor volledige artikel.

Privacy wordt begin jaren tachtig een steeds belangrijker onderwerp. Door de opkomst van de chip  en de mogelijkheden die dat biedt voor automatisering van data-toepassingen, zijn er steeds meer zorgen over de privacy rondom de digitale verwerking van persoonsgegevens.

‘Brede steum voor enige vorm van privacyprotektie’, staat op de voorpagina van de Computable die op 18 juli 1980 verscheen. Er wordt Brits onderzoek van het NCC (National Computing Centre) aangehaald waaruit blijkt  dat 90 procent van de ondervraagden van mening is dat ‘het gebruik van persoonsgegevens in computersystemen toch zeker enige vorm van reglementering vereist.’

Vooral op ethische gronden en ten behoeve van het wegnemen van onzekerheid blijken zowel het algemeen management als leidinggevende automatiseerders maatregelen te willen nemen om persoonsgegevens te beschermen.

50 jaar Computable

Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine. 

Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-24T12:20:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.