Computable 1978: Kunnen robots zorgkosten drukken?

Zorg 1978

Verhitte discussies over kosten, robots die verplegend personeel vervangen en een geautomatiseerd patiëntendossier voor de huisarts. Het lijken onderwerpen die in 2018 op het seminarprogramma van Zorg & ICT op het programma staan, maar het zijn onderwerpen die veertig (!) jaar geleden al aan bod kwamen. In deze flashback keren we terug naar het Medisch Informatica Congres van 1978 (MIC 78).

In de Jaarbeurs Utrecht is tot en met vandaag (19 april 2018) de beurs Zorg & ICT gaande. Vandaar dat we voor deze flashback de archieven zijn ingedoken op zoek naar berichten over ict in de zorg. Daarbij stuitten we op een special over het Medisch Informatica Congres 1978 (MIC 78).  

Uit een Computable-artikel over het congres waar 394 belangstellenden op afkwamen, blijkt dat de Nederlandse overheid niet al te scheutig is met investeringen in de ict van ziekenhuizen. Op dat congres blijkt dat de Belgische overheid sneller de portemonnee trekt voor ict-vernieuwingen in de zorg.

‘De Nederlandse overheid - vrezend voor een ongeremde ontwikkeling waardoor de ziekenhuistarieven navenant zouden stijgen - is duidelijk minder royaal geweest in het beschikbaar stellen van budgetten aan ziekenhuisdirekties. Men moest uitentreuren (sic!) dokumenteren, waarom men automatische informatieverwerking meende nodig te hebben en wat met het gewenste systeem werd beoogd', staat in een artikel over het congres in 1978.

Verhitte discussies

Er is door de automatiseringsafdeling van het Nationaal Ziekenhuis Instituut (NZI) een tweetal nota’s opgesteld waarin de richting van automatisering in de zorg is uitgestippeld, maar die nota’s leiden tot verhitte discussie in de collegezalen van de Erasmusuniversiteit. Naar aanleiding van die discussie is een derde nota in de maak, meldt Computable.

Veel artikelen gaan in op de vraag of automatisering leidt tot kostenverlaging in ziekenhuizen. David Hakkenberg, een dan dertigjarige adviseur voor computeradviesbureau Centraal Beheer CEA doet een opvallend voorstel om grote kostenbesparingen te bereiken: ‘Een methode om dit te bereiken zou kunnen zijn het vervangen van het verplegend personeel door robotachtige computers met een superintelligent mikrobrein. Maar zou u dan nog patient willen zijn?’

     

Patiëntendossier huisarts

De Belg G.A.R. Temmerman gaat in een uitgebreid artikel in op zijn ontwerp van een geautomatiseerd patiëntendossier voor de huisarts.

In de bijgevoegde pdf’s vindt u artikelen over MIC 78. 

Flashback

Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine. 

Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren. 

Zorg & ICT 2018

Zorg & ICT 2018 vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 17 tot en met 19 april 2018. Naast ruim 180 exposanten vindt u op de beursvloer ook theaters waar sprekers u op de hoogte brengen van actuele onderwerpen. Bekijk het seminarprogramma en de lijst van exposanten.  

Registreer hier voor een gratis ticket.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat artsen eerder vervangen worden door robots met AI dan verplegend personeel. Al is het alleen maar door de veel grotere besparing van kosten die het eerste oplevert. Artsen zijn simpelweg te duur ten opzichte van hun toegevoegde waarde in de zorg.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-19T09:25:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.