Shell sluit miljardendeals met EDS, AT&T en T-Systems

Royal Dutch Shell heeft grote servicecontracten afgesloten met ict-dienstverleners EDS, AT&T en T-Systems. Elk van de contracten is meer dan een miljard dollar waard. Shell buigt zich al langere tijd over uitbesteding van de ict.

Shell gaat een substantieel deel van zijn ict-werkzaamheden uitbesteden aan EDS, AT&T en T-Systems. Daartoe heeft de olieleverancier inmiddels drie grote servicecontracten afgesloten, met elk een waarde van tenminste een miljard dollar en een looptijd van vijf jaar. Volgens Shell-woordvoerder Peter van Boesschoten heeft zijn bedrijf tot uitbesteding van de ict besloten om meer nadruk te kunnen leggen op innovatie en technologie. Ook de kostenbesparing speelt een rol.

Van Boesschoten vertelt Computable dat de uitbestedingscontracten beperkte gevolgen voor de ict-medewerkers hebben. "Shell behoudt wereldwijd vijfduizend van de bijna achtduizend ict'ers. 2900 mensen krijgen een nieuwe baas. 1100 daarvan zijn contractors en waren dus al niet rechtstreeks bij ons in dienst. De vijfduizend die bij Shell werkzaam blijven, zijn voornamelijk business analisten, project managers, softwarearchitecten en strategische managers. Kortom: de ict'ers met kennis van onze business. Het gaat dan om de meest essentiële functies die nodig zijn om te blijven concurreren."

Nederland

In ons land zullen volgens Van Boesschoten 595 medewerkers worden ondergebracht bij de drie ict-dienstverleners. Het gaat om 178 Shell-personeelsleden en 417 contractors. "In Nederland zullen we voor minder dan tien mensen ander werk moeten vinden." Bij Shell Nederland blijven 650 werkzaam op de ict-afdeling van de olieleverancier. Van Boesschoten weet niet precies hoeveel ingehuurde krachten daar bovenop komen.

EDS

Het Amerikaanse EDS wordt verantwoordelijk voor het beheer van de eindgebruikers van de automatisering bij Shell. Hieronder vallen desktops, on-site diensten, service desk, back-up en herstel na calamiteiten, bescherming van mobiele informatie en 'managedmessaging-diensten'. In totaal gaat EDS wereldwijd het beheer voor 150.000 gebruikers in honderd landen verzorgen. De Amerikanen nemen 1500 ict-professionals van Shell over. Diensten geleverd door joint ventures maken geen onderdeel uit van de overeenkomst. Het servicecontract met EDS heeft een waarde van 1 miljard dollar (ongeveer 645 miljoen euro).

AT&T

Met AT&T, eveneens Amerikaans, sloot Shell een overeenkomst voor levering, beheer en onderhoud van de wereldwijde communicatieinfrastructuur van Shell. Ook gaat de automatiseerder de wereldwijde mobiliteitsbehoeften ondersteunen. Alle netwerkdiensten van Shell komen in beheer van AT&T. Het betreft LAN- en WAN-infrastructuren, spraakdiensten, beveiligingsoplossingen en mobiliteitsdiensten. De olieleverancier krijgt daarvoor toegang tot het ip-netwerk van AT&T.

De Amerikaanse dienstverlener gaat rechtstreekse verbindingen leveren met 1500 kantoren en operationele locaties. Het contract met AT&T heeft een waarde van 1,6 miljard dollar (ruim 1 miljard euro). Voor AT&T is het het grootste contract ooit afgesloten met een bedrijf dat zijn hoofdkantoor buiten de Verenigde Staten heeft. Royal Dutch Shell heeft zijn hoofdzetel in Den Haag.

T-Systems

Ook het van oorsprong Duitse T-Systems heeft een contract afgesloten met Shell. De ict-dienstverlener wordt verantwoordelijk voor de wereldwijde hosting en opslag. Hiertoe nemen de Duitsers de infrastructuur en het personeel van Shells datacenters over. Drie datacenters staan in Nederland, een in de Verenigde Staten en een in Maleisië. Ook worden de meeste SAP-diensten van Shell gemigreerd naar het Dynamic Services platform van T-Systems in München. De overeenkomst tussen Shell en T-Systems heeft een waarde van een miljard euro.

Al langere tijd deden geruchten de ronde dat Shell zijn ict buiten de deur wilde plaatsen. In december schreef Computable dat er daarbij 3200 banen op de tocht stonden. Ook werden toen de drie dienstverleners al genoemd als mogelijke partners. Shell is al langere tijd bezig met het regelen van de uitbesteding, voornamelijk uit oogpunt van kostenbesparing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Waarschijnlijk geen ontslagen bij ICT-divisie Shell

Offshoring smeert ict-motor Shell

Duizenden ICT-banen op de tocht bij Shell

ICT'ers werken het liefst bij Shell

Shell verlengt datacentercontract T-Systems

Shell verlengt contract AT&T met vijf jaar

Shell verlengt contract T-Systems met 5 jaar

AT&T en Cisco bekijken energieverbruik Shell

AT&T benoemt nieuwe baas voor Europa

AT&T helpt Shell aan Unified Communications

Shell: Ook ICT’er moet vrezen voor baan

AT&T stapt over op 'betaal naar gebruik'

T-Systems neemt hostingklanten van SAP over

Shell vraagt lager tarief van ingehuurde ICT'ers

EDS: meer dan on-site werkplekbeheer bij Shell

EDS en Getronics willen vaker samenwerken

Getronics beheert alle 90.000 Shell-werkplekken

Getronics helpt EDS bij uitbesteding Shell

AT&T ontslaat wereldwijd twaalfduizend man

Migratieklus Shell door T-Systems duurt jaren

Minder megacontracten door multisourcing

Minder megacontracten door multisourcing

‘EDS komt handen te kort’

Dienstverleners pronken met Shell-contract

Shell is visitekaartje voor AT&T in Europa

Shell-contract maakt T-Systems minder 'Duits'

EDS werkt samen met Getronics voor Shell


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-31T15:36:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.