VMware wil de wolk in

Dit artikel delen:

VMware wil hogerop komen in het datacenter en biedt nu middelen om zo'n rekencentrum om te vormen naar utility computing. Daarnaast komt het met middelen om datacenters losjes aan elkaar te koppelen om daarmee cloud computing te bieden.

VMware wilt virtualisatie van servers naar een hoger niveau brengen. De softwareproducent onthult zijn Virtual Datacenter OS (VDC OS), dat een soort besturingssysteem over een compleet datacenter legt. Daarnaast komt VMware, in samenwerking met zo'n honderd andere bedrijven, met zijn vCloud-initiatief.

vCloud biedt middelen om datacenters flexibel aan elkaar te koppelen zodat ze op aanvraag rekenkracht en opslagcapaciteit kunnen bieden. Dit moet cloud computing mogelijk maken voor zware bedrijfsapplicaties. Veel huidige cloud computing-diensten maken al gebruik van virtuele machines. Van virtuele servers zijn namelijk vrij eenvoudig nieuwe exemplaren, mét de gewenste configuratie en applicaties, in te zetten; namelijk door extra kopieën te starten.

Applicaties als componenten

Het VDC OS is daarbij een 'besturingssysteem' dat het datacenter overkoepelt. Die laag verzorgt de verdeling van 'componenten' als opslagruimte en rekenkracht, maar ook de toewijzing en lokatie daarvan ín het datacenter. Net zoals een regulier computerbesturingssysteem dat bijvoorbeeld doet voor interne processorthreads en geheugenruimte.

Het VDC OS dat VMware nu biedt, geeft applicaties simpelweg weer als klussen (application workloads) die onderhevig zijn aan ingestelde parameters. VMware benadrukt dat dit ook werkt voor bestaande applicaties. Het biedt op zijn Virtual Appliance Marketplace nu al bijna duizend applicaties die zijn gevalideerd en gecertificeerd.

Tools voor ontwikkelaars

Het bedrijf biedt softwareontwikkelaars echter ook hulpmiddelen om applicaties beter geschikt te maken voor zijn cloud computing-initiatief. vApp maakt het mogelijk applicaties te voorzien van omschrijvingen wat voor functie ze hoe verrichten. Dat betreft  ook de componenten van een multi-tier applicatie, de policies voor het draaien ervan, en de service levels die daarbij horen.

Daarnaast biedt VMware de ontwikkeltool vStudio waarmee ontwikkelaars software kunnen instellen om als kant-en-klare virtuele appliance te draaien. Besturingssysteem en applicaties hoeven dan dus niet meer apart te worden geïnstalleerd en geconfigureerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is de manier waarop virtualisatie toegepast moet worden. Het vCloud product bied de flexibiliteit die je van virtualisatie mag verwachten.

Applicaties gaan meer richting appliances. Je kunt je hier wel afvragen wat het betekend voor de efficientie. Veel applicaties draaien al op Java, wat in essentie ook al een virtualisatie platform is. Als dit dan nog eens gebundeld wordt met een (geminimaliseerd) OS, zodat het als applicance uitgerold kan worden, dan kun je je afvragen of deze structuur wel de juiste is.

De vraag is ook of de beheer organisaties hier ook klaar voor zijn. Onder het kopje "tools voor ontwikkelaars" lees ik al iets over het beschrijven van de functies van een vApp. Het belang van de CMDB is opeens een stuk groter. Maar welke mate van controle wil je nog hebben? Is het echt belangrijk om te weten wat waar draait? Ik denk dat het in de uiteindelijke situatie niet hoeft, maar nu, nu de technologie nog nieuw is en er nog geen "best practices bestaan", wel.

De stap van servervirtualisatie naar cloud computing is een logisch stap naar datacenter volwassenheid. VMware heeft de laatste jaren aangetoond servervirtualisatie te beheersen en zal nu deze techniek verder ontwikkelen om cloud computing te realiseren.

Hiermee creeert VMware van elk datacenter een "supercomputer" waar vervolgens applicaties op komen te draaien. De behoefte naar specifieke server operating syestems valt hiermee weg. Wie zit er immers te wachten op een volledige installatie van Windows server, inclusief licentie, als je eigenlijk alleen de SQL server software wil hebben? Deze kan immers ook aangeboden worden in appliance vorm.

Met cloud computing zal VMware de appliance trend in een stroomversnelling brengen. Daarbij gestimuleerd door het aanbieden van cloud software tools.

"Less is more", kan hierbij het credo zijn. Een platform voor alle IT diensten, simpel en effectief vanuit een centrale locatie; IT infrastructuur als een utility. Iets wat VMware heel goed beschrijpt en in mijn ogen een goede ontwikkeling!

Martijn Baecke
Technical Constultant Virtualisatie
Inter Access

Het vCloud initiatief is niet allleen bedoeld voor zware applicaties. Het is vooral bedoeld om gevirtualiseerde "Workloads" op de economisch meest rendabele plek te laten uitvoeren.

Door aan een workload eigenschappen als gewenste Beschikbaarheid, Performance en Veiligheid mee te kunnen geven, wordt het mogelijk voor zowel interne als externe "Clouds" een aanbieding te doen voor het mogen uitvoeren van die Workload.
Waarom zou je als bedrijf je Workloads in je eigen Datacenter (de "interne Cloud") laten uitvoeren als het ook kan bij een Hosting Provider (de "externe Cloud"), die ook nog eens dezelfde Performance, Beschikbaarheid en Veiligheid kan bieden, maar dan voor de helft van de prijs?

Een andere zeer interessante mogelijkheid is om zo'n exteren Cloud dan als uitwijk of extra capaciteit voor je eigen Datacenter te gebruiken. Je hebt tenslotte niet alle dagen van het jaat evenveel capaciteit nodig, maar je bent nu nog geforceerd om altijd ruim voldoende in huis tehebben of genoegen te nemen met verminderde performance in drukke tijden.

Het VDC-OS is gericht op het optimaal benutten van de Resources in een Datacenter, terwijl de huidige versie van VMware virtualisatie vooral gericht is op het optimaal benutten van een enkel systeem. Er zijn inmiddel meer bedrijven die oplossingen voor een enkel systeem bieden. Met VDC-OS laat VMware de concurrentie straks weer in het stof bijten.

Het feit dat VMware met het Virtual DataCenter OS de mogelijkheid creeert om te communiceren met externe clouds maakt deze oplossing veelbelovend. VMware heeft op VMworld 2008 aangetoond niet voor niets de virtualisatie marktleider te zijn en dit ook nog wel even te (willen) blijven. Visie zoals een technologische innovator betaamd.

VMware heeft reeds de grootste collectie aan gecertificeerde Virtual Appliances (vApps) en daarmee een enorm draagvlak voor dit innitiatief. Bovendien heeft VMware aangekondigd alle concepten zoals vCloud, vServices, vApp (met AppSpeed) uiterlijk in 2009 te realiseren. Als dat lukt zijn ze de concurrentie meer dan 1 stap voor de komende periode.

Rob van der Wel
Technical Product Manager CDG Europe

Het Virtual Datacenter OS is een logische stap voor VMware. Wat het benadrukt is de visie dat binnen zeg 10 jaar er geen enkele server meer zal worden uitgerold die niet gevirtualiseerd zal zijn. Als gevolg daarvan zullen de huidige operating systemen zich gaan terugtrekken op hun traditionele taken en daarmee een meer bescheiden rol vervullen dan ze nu doen. De hypervisor - en dus VDC-OS en de concurrenten daarvan - zullen zaken als multi-core scheduling, virtual memory en natuurlijk hardware-assisted virtualisatie voor hun rekening nemen. Gebeurt dit niet dan blijven de hypervisor en het operating systeem elkaar behoorlijk voor de voeten lopen.

Ik zie ons dus over 10 jaar al voor een klas met informatica-studenten staan om uit te leggen dat we in 2008 nog 'bare-metal operating systemen' hadden. Trouwens, net zoals je 20 of 30 jaar geleden nog 'bare metal applicaties' had, die zonder operating systeem direct op de hardware draaiden.

Waar VDC-OS dus heel logisch en evolutionair is, is de uitstap naar cloud computing in mijn ogen voorbarig en wellicht zelfs geheel overbodig. Wat mij ten eerste stoort is de uitholling van het begrip zelf. VMware heeft het nu over 'interne clouds', en dat druist tegen de meeste gangbare definities in (zonder dat daar consensus over bestaat trouwens). Ten tweede zie ik het nog niet zo snel gebeuren dat workloads vrolijk van het ene datacenter naar het andere huppelen. Denk aan billing, security, privacy regels, etc. In een beperkte context is dit nog wel te organiseren. Bijvoorbeeld twee gemeenten die elkaar onderling uitwijk of overloop bieden. Maar om dat nu cloud computing te noemen?

Bert Bouwhuis
CTO Triple P

VMWare neemt met haar vCloud initiatief inderdaad de volgende logische stap richting een compleet gevirtualiseerde IT-infrastructuur. Het lijkt echter een beetje oude wijn in nieuwe zakken: de afgelopen 5 jaar was bijvoorbeeld HP er al met Utility Data Center, IBM met on-demand computing en Sun met N1. En ook nu is de aankondiging niets meer dan een jasje om al langer bestaande technologieen als server virtualisatie, provisioning en clustering.

Wat VMWare wel veroorzaakt is dat het idee het datacenter als een grote berg resources te beschouwen nieuw leven ingeblazen wordt. Anderen zullen volgen. En ik verwacht ook wel dat de IT-wereld deze kant zal opgaan.

Er is echter een lange weg te gaan. Niet alleen zullen leveranciers moeten gaan nadenken over hun licentie- en supportmodellen, ook wordt management en met name krachtige tools daarvoor steeds belangrijker. Applicaties (of beter gezegd: diensten) komen steeds verder van de hardware af te staan. We moeten dus zorgen dat het woud van applicaties die "ergens" draaien wel binnen een beheersbaar raamwerk zit. En zou dat dan de volgende stap zijn?

Bart Muijzer
Solutions Architect, Operating Systems Ambassador
Sun Microsystems Nederland

vCloud is zeker wel de basis voor de toekomst. De resources voor de infrastructuur van de bedrijven in CPU, geheugen en bandbreedte zijn dan gewoon echt on demand. De manier van aanbieden wordt als nieuw gebracht maar het is natuurlijk een beetje zoals het al jaren door andere gedaan wordt, alleen dan in een nieuw jasje. Of hier het begrip Cloud aan gekoppeld dient te worden is meer een marketing kwestie.

Of de workloads zo van de een naar de andere datacenters verplaatst kunnen worden is bijna net zo spannend als DRS ooit was. Als deze zaken als beveiliging en beheerbaarheid verzekerd worden verwacht ik daar niet teveel weerstand in. Ik denk dat het zeker bijdraagt in het gebruik van wereld wijde datacenters. Wat is er nou mooier dat de dataceters globaal (vCloud) gekoppeld worden en hierdoor wij ?s nachts een datacenter in Japan gebruiken om testen te doen als de gebruikers daar inmiddels uitgelogd zijn en de datacenter resources maar voor een kwart gebruiken.

VCloud zal in de toekomst de traditionele besturing systemen niet vervangen maar zal wel bijdragen aan de flexibiliteit van de presentatie van hardware naar de besturing systemen / Applicaties en daarnaast ook nog een belangrijke bijdrage gaat leveren aan een minder milieu belastende datacenters, door een optimaal gebruik van resources.

Bas Dorland
Compello

Fijn dat jullie allemaal jullie bedrijfsnamen achterlaten in de reactie, bespeur ik hier nu verdekte reclame? Ook de tijd welke jullie besteden aan jullie weerwoord doet mij vermoeden dat het bankzitgehalte zeer groot is ;-)

Beste Henk,
Het gaat hier om reacties van experts uit ons panel, voor dit topic (= Computable-subsite) virtualisatie. Ik heb hen om reacties gevraagd.
Sorry dat dat niet duidelijk is (aangegeven). Doen we wat aan!

Jasper Bakker, Computable

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-22T10:34:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.