BSA roept op tot verklikken softwarepiraterij

Benelux-voorzitter: bewustwording belangrijker dan juridische actie

Dit artikel delen:

De Business Software Alliance (BSA), een organisatie die namens leveranciers optreedt tegen softwarepiraterij, start vanaf 17 januari 2011 een campagne tegen het illegaal gebruik van bedrijfssoftware. De Nederlandse tak van de BSA roept via radiospots, e-mail en sociale netwerken medewerkers op om illegaal gebruik van bedrijfssoftware te melden. De beloning voor een tip die leidt tot een schikking met een overtreder kan oplopen tot tienduizend euro.

De Benelux-organisatie van de BSA krijgt maandelijks tussen de vijf en tien tips binnen over illegaal gebruik van bedrijfssoftware, zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA-comité Benelux. Volgens Brand is de achterliggende gedachte van de nieuwe campagne niet dat het aantal meldingen direct omhoog gaat. Hij hoopt dat overtreders zich bewuster worden van de pakkans voor het gebruik van illegale software.

Brand: 'Dit moet een schrikeffect teweeg brengen voor bedrijven die de kantjes ervan aflopen. Ze moeten zich ervan bewust worden dat ze er niet zomaar mee wegkomen als ze illegale bedrijfssoftware gebruiken. In principe kan de melding van één individu de naam van het bedrijf schaden.'

Oneerlijke concurrentie

De voorzitter benadrukt dat de campagne vooral een einde moet maken aan oneerlijke concurrentie. Het gaat dan om bedrijven die door piraterij een andere kostenstructuur hebben dan concurrenten die de regels voor licentiebeheer wel naleven.

Het percentage van illegaal gebruikte bedrijfssoftware ligt in Nederland al jaren rond de 28 procent. Brand hoopt dat dit binnen enkele jaren afneemt tot het percentage in landen als Canada, Zweden en Noorwegen, waar het percentage rond de 20 procent ligt.

Anoniem melden

De BSA schrijft dat alle verstrekte informatie vertrouwelijk wordt behandeld. In een toelichting op de campagne schrijft de organisatie: 'De BSA waardeert elke beslissing van mensen om actief bedrijven aan te melden die illegale software gebruiken, zelfs als ze anoniem willen blijven. Het is echter wel noodzakelijk om persoonlijke gegevens te verstrekken om in aanmerking te komen voor de beloning. Bovendien is een melding van een informant van wie de contactgegevens bekend zijn, geloofwaardiger en betrouwbaarder en kan de BSA deze eenvoudiger opvolgen.'

De BSA controleert steeksproefgewijs of bedrijven beschikken over de juiste licenties. Ook worden meldingen over softwarepiraterij nagegaan. Daarnaast zet de organisatie periodiek acties op zoals de huidige campagne via radio, email en sociale netwerken.

De respons op die acties is vaak laag, maar volgens de organisatie gaat het erom dat bedrijven die de fout in gaan met licenties zich bewustworden van hun misbruik en de mogelijke gevolgen.

De BSA is opgezet door softwareleveranciers als Microsoft, Symantec en Adobe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

BSA is mild voor softwarepiraat in crisistijd

BSA: softwarepiraterij kost 404 miljoen

BSA int 1,2 miljoen euro voor illegale software

BSA lobbyt voor aanpassing open standaarden

Bezoek BSA zorgt voor paniek

BSA verscherpt acties in bouw en vastgoed

BSA mikt met nieuwe controle-acties op overheid

BSA acties op til

Acties BSA sorteren weinig effect

BSA-actie slaat niet aan bij doelgroep

Bedrijfsleven ziet niets in BSA-actie

Positie BSA ligt onder vuur

BSA: tamelijk onbetamelijk

Belgische rechter tikt BSA hard op de vingers

Dealers zijn tevreden met aanpak van BSA

BSA voert kortzichtig beleid

BSA intensiveert zoeken naar illegale software

Tipgeld van de BSA

Houdt de BSA zich eigenlijk aan de wet?

Voor BSA heiligt het doel alle middelen

Salesforce.com sluit zich aan bij BSA

BSA: Digitaal protectionisme moet stoppen

BSA laat werknemer baas verlinken via viral

Kaspersky Lab stapt uit de BSA

Helft PC-gebruikers gebruikt illegale software

BSA pleit voor nieuwe softwarewetgeving

BSA: meer meldingen piraterij door campagne


Reacties

Oke ze zijn de macht over het stuur duidelijk kwijt anders kom je niet met dit soort hulpverzoeken.

Bah!!
Er is een groot verschil tussen wikileaks en dit soort klikspanerij..

Gezien de complexiteit van de licenties, is het ook vrijwel onmogelijk om altijd netjes aan de gestelde voorwaarden te voldoen. Licentiebeheer wordt door de leden van de BSA met opzet onnodig complex gemaakt, hierdoor weet men vooraf dat hun klanten hiermee de mist in zullen gaan. Zelfs Steve Ballmer van Microsoft weet dit: http://bit.ly/hdoYCg

Laat de leden van de BSA eerst eens de hand in eigen boezem steken (vereenvoudigen van de licentiestructuur) en dan pas gaan klagen over de resterende 28% van de markt. Wanneer bedrijven vele tienduizenden euro's per jaar moeten verbranden om hun licentiebeheer op orde te houden, dan zit er wel iets goed mis met de licentiestructuur.

Of stap over op open source. Het maakt voor de licentiekosten niet uit of je nu 1 databaseserver met FreeBSD en PostgreSQL hebt draaien of dat dit er 10.000 zijn, de licentiekosten blijven gelijk: nul komma niks. En uiteraard ook geen verrassingen achteraf.

Met Open Source heb je geen licentiekosten of licentiebeheer. Dus een win-win situatie. Je stimuleert ook de lokale economie ermee en maakt de BSA weer een stukje werkeloos.

@Driewerf, ben je een beetje in de war?

Wikileaks geeft journalisten van gerespecteerde media de kans om met klokkenluiders in contact te komen. Daardoor kunnen wij beter op de hoogte gebracht worden. Wil je niet weten hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt?

Ik ben niet voor klikken, maar illegaal software gebruiken is gewoon schending van het copyright en ordinaire diefstal.

Als ICTer moet je je klanten opvoeden en aangeven dat ofwel een licentie gekocht moet worden ofwel FOSS gebruikt kan worden. Daarna kiezen vele toch voor FOSS.
Die 28% beschouw ik als grof overdreven en gebaseerd op schattingen, dat doet de BSA al 20 jaar.

@ICT-er; is copyright nog steeds een valide middel in deze tijd? De uitvinding van de boekdrukkunst is toch al weer enige tijd geleden...

Ik vind overigens wel dat softwarebouwers een vergoeding moeten krijgen hoor, maar structuren uit de tijd van Gutenberg mogen toch wel eens kritisch tegen het licht gehouden worden ;-)

Jaja. Er staat heel groot boven: "KAN leiden tot een vergoeding indien er een schikking wordt getroffen". Hoe groot die vergoeding is wordt niet vermeld. Vroeger was dat tenminste nog 10% van het licentiebedrag, nu moet je maar afwachten wat je ervan krijgt? Vreemd ook dat er niets over de hoogte van de klikspaanvergoeding op de website van de BSA staat.

Vroeger heb ik wel eens een bedrijf aangegeven. Contact gehad met hun advocatenkantoor, alle inlichtingen verstrekt. Toen het op het uitkeren van de beloning aankwam gaven ze ineens niet meer thuis. Toen "stond het hun niet vrij om in dit stadium van het onderzoek uitspraken te doen over de vordering of de hoogte daarvan".

@Marcel, het copyright (auteursrecht) is in Nederland gewoon geldend. Dat geldt ook voor de softwaremakers onderling, die ook wel eens jatwerk gebruiken.
Wil je niet aan Bill betalen, dan kan je voor FOSS kiezen met een ander financieringsmodel. Maar zelfs FOSS kent copyright, al dan niet in de vorm van copyleft.

In de loop der eeuwen is veel veranderd. Het kopijrecht (van de publicist) is al op 1 januari 1882 vervangen door het auteursrecht (van de maker). Een thuis- of reservekopie maken mag ook, er is een citaatrecht en zo is er wel meer veranderd.

Beetje bedenkelijke aanpak mijn suggestie zou zijn dat de leveranciers eens gaan zorgen dat je eenvoudig kun nagaan wat je van ze hebt draaien. Ergo dat ze de menegability van software licenties eens eenvoudig maken.

Adobe spant wel helemaal de kroon. Het gros van hun producten de-installeerd niet eens goed waardoor bijvoorbeeld SCCM ze maar vblijft zien terwijl de installatie ie verdwenen.

Ja, opzettelijk de kluit belazeren moet worden aagepakt, maar de leveranciers moeten ook de hand in eigen boezem steken.

Andre

Lachen! De website van de BSA doet het niet eens fatsoenlijk :-) Als je wilt dat mensen je bezoeken, dan zorg je toch zeker dat je een goed performende website hebt en niet een die 30 seconden nodig heeft om in te laden?

@ICT-er:
"Ik ben niet voor klikken, maar illegaal software gebruiken is gewoon schending van het copyright en ordinaire diefstal."

Gezien de laatste zin: dus tóch klikken?

Enfin... Klikken is NIET de methode. Dit is afschuiven van verantwoordelijkheden.
Laat ze gewoon controles uitvoeren: in de ±15 jaren dat ik in de ICT zit, heb ik nog NOOIT een controle meegemaakt en ook nog nooit van een collega gehoord.

Let wel, je krijgt 10% van het schikkingsbedrag! Als partijen er uit komen zonder dat een schikking of een gang naar de rechter nodig is, krijgt de aangever niets.

Slechts in een paar gevallen wordt daadwerkelijk tipgeld uitgekeerd: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beleid/1430135/2379250/tipgeld-van-de-bsa.html

Ik heb in 2001 ook een bedrijf aangegeven waarvan 100procent zeker was dat ze illegale software hadden. Ik moet het geld nu nog krijgen.

Norman Antivirus is momenteel brieven aan het rondsturen met zo'n BSA achtige brief aan hun klanten.

@mm, "Gezien de laatste zin: dus tóch klikken?" Nee, het is de verantwoordelijkheid van de klanten, zoals Jan van Leeuwen al geschreven heeft.
En die controles heb ik wel meegemaakt. Sommige klanten maken opvallend veel gebruik van opvallend weinig licenties en als ze ook slordig met mensen om gaan, dan kunnen ze een bezoekje verwachten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-17T11:47:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.