IPv6-dag moet 'silent adopter' waarschuwen

Dit artikel delen:
Ethernet kabel

Op woendag 8 juni 2011 zullen grote internetbestemmingen zoals Google, Facebook en Yahoo! hun diensten voor één dag zowel via IPv4 als IPv6 leveren. De bedoeling van deze dag is om organisaties onder relatief gecontroleerde omstandigheden te confronteren met mogelijke problemen die kunnen ontstaan als gevolg van slecht geconfigureerde netwerkapparatuur. Bedrijven met routers die niet geschikt zijn voor IPv6 zullen geen hinder ondervinden van IPv6-dag. Maar juist de 'silent adopters', bedrijven die al jaren geleden IPv6-geschikte apparatuur hebben aangeschaft, maar deze niet goed geconfigureerd hebben, kunnen problemen verwachten.

Op die manier hoopt de Internet Society (ISOC), de vereniging die 'World IPv6 Day' organiseert, te bereiken dat organisaties voorbereid zijn op een internet waarop steeds meer diensten zowel via IPv4 als IPv6 bereikbaar zullen zijn.

IANA maakte begin februari bekend door haar voorraad IPv4-adressen heen te zijn. Dat betekent dat in de loop van dit jaar de eerste diensten online zullen komen die alleen via IPv6 bereikbaar zijn.

World IPv6 Day

'Veel bedrijven beschikken inmiddels wel over netwerkapparatuur die geschikt is voor IPv6, maar ze hebben die niet altijd juist geconfigureerd', vertelt directeur Michiel Leenaars van de Nederlandse afdeling van ISOC. 'Daardoor is er een kans dat deze apparaten, wanneer ze denken dat ze netwerkverkeer kunnen afhandelen via het IPv6-protocol, het spoor bijster raken. In praktische zin betekent het dat genoemde sites en diensten dan voor sommigen op die dag helemaal niet meer werken. Wereld IPv6-dag is een simpele lakmoesproef om organisaties in een vroeg stadium, onder gecontroleerde omstandigheden met deze problemen in aanraking te laten komen.'

Silent Adopters van IPv6

Bedrijven met routers die niet geschikt zijn voor IPv6 zullen geen hinder ondervinden van IPv6-dag. Maar juist de 'silent adopters', bedrijven die al jaren geleden IPv6-geschikte apparatuur hebben aangeschaft, maar deze niet goed geconfigureerd, kunnen problemen verwachten. Dat geldt ook voor de leveranciers van deze apparaten, die op 8 juni telefoontjes kunnen verwachten van verontruste klanten.

Volgens Leenaars is het goed dat dit al gebeurt voordat alle IPv4-adressen verdeeld zijn door de vijf Regionale Internet Registratie (RIR)-instanties. 'Via de Wereld IPv6-dag kunnen we de rampgevallen er nu al uithalen.'

De verwachting is dat slechts een heel klein deel van de internetgebruikers getroffen wordt: naar schatting slechts 0,05 procent. Systeembeheerders die niet zeker weten of hun bedrijf zich in de gevarenzone bevindt, kunnen dat nu al testen op deze site.

Google onbereikbaar

Leenaars: 'De pechvogels die met verkeerd geconfigureerde systemen zitten, zullen als ze niet op tijd de boel aanpakken die dag een wat kale internetervaring hebben - zonder zoekmachine als Google, Bing en Yahoo, zonder sociale netwerksites als FaceBook en Plurk of sites als Tom's Hardware. Met een beetje pech werken ook Windows Update en iTunes niet, doordat de achterliggende provider Akamai ook meedoet aan IPv6-dag. En als ze dan naar de site van Cisco of Juniper gaan om te kijken wat er aan de hand is, lopen ze tegen hetzelfde probleem op.'

'Het moet één keer pijn doen', aldus Leenaars. De ISOC-directeur Nederland roept website-eigenaren en providers op om aan Wereld IPv6-dag mee te doen: 'Hoe meer organisaties mee doen, hoe beter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jolein bedankt voor dit artikel, daar heb ik wat aan!

Als ik rondkijk hoeveel bedrijven al ipv6 gereed zijn, is het erg droevig gesteld.

Bedrijven ervaren nog geen probleem dus zijn zich nog niet bewust van het eventuele effect dat het kan hebben. Het is ook niet zo dat gelijk de wereld vergaat maar het kan slimme bedrijven wel een concurrerend voordeel verschaffen - helemaal gezien het feit dat virtualisatie/cloud de noodzaak voor Ipv6 nog groter maakt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-10T08:11:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.