IPN uit zorgen over beheersbaarheid van ICT

Dit artikel delen:

Volgens Ict-onderzoek Platform Nederland (IPN) staat de ict-sector voor vier grote uitdagingen. De eerste is het beheersbaar houden van de complexiteit van data en systemen. Ook het aanwenden van ict voor maatschappelijke en economische innovatie en het inzetten van ict voor andere wetenschapsgebieden zijn uitdagingen waar de sector mee geconfronteerd wordt. Bovendien heeft het verhogen van de uitstroom van voldoende gekwalificeerde ict-wetenschappers prioriteit.

Dit staat in het Masterplan ict dat het IPN in opdracht van NWO gebiedsbestuur Exacte Wetenschappen samenstelde met een aantal partners, waaronder de Open Universiteit en ICTRegie. Het doel van het plan is de ict-sector als geheel sterker te maken door middel van kwalitatief hoogstaand ict-onderzoek en -onderwijs en door de sector beter te organiseren.

Bijdrage

Het Masterplan biedt adviezen en oplossingen. Om de complexiteit van data en systemen te beheersen stelt het voor om ‘ict weer eenvoudig te maken'. Volgens het plan moet hiervoor onder andere in ict-onderzoek worden geïnvesteerd. Om ict succesvol in te zetten voor andere wetenschapsgebieden is het belangrijk te investeren in een nauwe interactie tussen ict-onderzoekers en onderzoekers uit andere gebieden.

Het plan geeft verder aan dat het havo- en vwo-onderwijs moeten worden gemoderniseerd in de informatiewetenschappen om voldoende gekwalificeerde ict-wetenschappers te krijgen. Ook adviseert het in dit kader om landelijk onderschreven kernkwalificaties voor afgestudeerde ict-bachelors te ontwikkelen en een duidelijk profiel te ontwikkelen van de beroepen die openstaan na een ict-opleiding. Verder zou de aansluiting tussen hbo en universiteit beter moeten worden.

Om de in het Masterplan voorgestelde maatregelen uit te kunnen voeren, vraagt het IPN een structurele bijdrage van dertig miljoen euro per jaar. Het plan is tegelijkertijd verschenen met het actieplan ICT2030.nl van ICTRegie, die een langetermijnvisie geeft voor de ict in Nederland. Een groot deel van het onderwijsgedeelte in de actieagenda Ict2030.nl is gebaseerd op het Masterplan ict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-11T11:04:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.