'Windows 8' gaat draaien op ARM-chips

Dit artikel delen:

De opvolger van besturingssysteem Windows 7 ondersteunt niet alleen de x86-chips van Intel en AMD, maar ook chips die werken op basis van de ARM-instructieset. Dat maakte softwarebedrijf Microsoft bekend op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Het nieuws betekent dat in de toekomst ook de energiezuinige 'system-on-a-chips' van onder meer Nvidia, Qualcomm, and Texas Instruments door Windows worden ondersteund .

De volgende versie van Windows gaat ook ARM-chips ondersteunen. Microsoft werkt hiertoe samen met chipfabrikanten Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments. Vlak voor de jaarwisseling circuleerden al geruchten over deze stap, die Microsofts toekomstige positie op de smartphone-, netbook- en tabletmarkt moet versterken.

Het is nog onduidelijk hoe Microsoft de migratie van Windows-software naar ARM-architecturen gaat ondersteunen. Dat is vooral van belang voor derde partijen die software ontwikkelen die draait onder Windows. Microsoft beloofde al wel zo veel mogelijk van zijn eigen software geschikt te maken voor processoren die werken met de ARM-instructieset.

Instructieset ARM

ARM is, net zoals x86, een instructieset. Dat is een verzameling machinecodes waarmee een processor kan worden gevraagd om taken uit te voeren, zoals een berekening doen of een waarde uit het geheugen ophalen. ARM is rond 1984 ontwikkeld door de Britse computerfabrikant Acorn Computers.

ARM-chips worden onder meer gebruikt in smartphones, netbooks en tablets. Dat gebeurt vrijwel altijd in de vorm van een system-on-a-chip: dat is een chip waarop alle computercomponenten zijn samengebracht: processor, geheugen en onder meer draadloze communicatietechnologie.
ARM-chips zijn zeer energiezuinig.

Hoewel Windows-manager Steven Sinofsky zijn waardering uitsprak voor de x86-platformen van Intel en AMD, betekent de stap van Microsoft een bedreiging voor de positie van beide chipfabrikanten op de markt voor ingebedde systemen, netbooks en tablets.

Windows 8

Sinofsky toonde hoe op apparaten van deze drie fabrikanten een vroege versie van Windows 8 draaide en van Microsoft Office. Ook speelde Sinofsky een HD-film af en printte een document op een Epson-printer.

Hoe de volgende versie van Windows gaat heten, is nog niet bekend. Deze wordt in de pers vaak 'Windows 8' genoemd. Sinofsky vermeed de eerstvolgende versie van het besturingssysteem met een naam aan te duiden.

De opvolger van Windows 7 wordt op zijn vroegst verwacht in de herfst van 2011. Over de verschijningsdatum zei Sinofsky: '24 tot 36 maanden tussen releases lijkt het beste.

' Windows 7 is vanaf 22 oktober 2009 beschikbaar op de Nederlandse markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

'Microsoft ontwikkelt Windows voor tablet'

Windows 7 is precies één jaar oud

Microsoft kondigt 4 versies Windows 8 aan

Apple-manager leidt mobiele divisie Intel

Windows 8 bèta en Store beschikbaar in februari

HP bouwt quad-core ARM-servers

Taakbeheer Windows 8 wordt eenvoudiger

Microsoft start inhaalslag in tabletmarkt

Windows 8 krijgt complete antivirus

Windows 8 biedt clouddiensten

Apps staan centraal in Windows 8

'Samsung werkt aan Windows 8-tablet'

Windows 8 ondersteunt desktopvirtualisatie

Windows 8 start in acht seconden op

Microsoft warmt markt op voor Windows 8

Microsoft onthult nieuwe snufjes Windows 8

Microsoft showt Windows 8 quad-core tablet

Windows 8 krijgt online app store

Windows 8 komt ergens halverwege 2012

'Microsoft ontwikkelt eigen tablet'

Microsoft demonstreert Windows 8 voor tablets

ARM ontwikkelt chips voor webservers

Microsoft komt in 2012 met Windows 8

Microsoft introduceert Windows Thin PC

'Interface Windows 8 moet niet op Apple lijken'

'Windows 7 is nog niet toe aan vervanging'

Spoelstra spreekt: Ingehaald door Microsoft

Experts adviseren Microsoft over Windows 8

'Microsoft moet aanraakfunctie verbeteren'

'Microsoft redt het wel op tabletmarkt'

'Microsoft met Windows 8 terug op tabletmarkt'

'Microsoft introduceert Windows 8 in juni 2011'

Intel boekt recordcijfers door servermarkt


Reacties

Grappig een aantal jaren geleden deed MicroSoft dat ook (SUN Sparc) en toen even niet en nu dus weer wel.

Windows NT draaide ook op de 64 bits Alpha processor van Digital-Compaq-HP. Het was geen sucess want software leveranciers namen niet de moeite applicaties ook voor de Alpha cpu te compileren.

Windows 8 op andere architectuur chips. Pff, mijn baas eist nog steeds Windows XP op de pc's (desktop en laptops) en dat zijn er meer dan 800!

Ik hoop (en verwacht eigenlijk) dat Microsoft het .NET framework beschikbaar maakt voor ARM architectuur en dat daardoor de meeste .NET applicaties probleemloos werken op ARM. Voor andere applicaties is virtualisatie misschien een oplossing.

JaapG,
Jammer, ik dacht even dat mijn werkgever de laatste dino was.
Wij draaien ook met XP, maar onze printserver op W95. moet ook wel, want dat is een Pent-1, met wel 2Mb geheugen en een schijf van 20Mb, Ja ze bestaan nog , PC's uit 1989, die nog steeds perfect werken en dus niet vervangen mogen worden!

@KeesB & JaapG
Wat heb ik aan jouw off-topic reacties?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-06T14:54:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.