Apple-oprichter Steve Jobs overleden

Dit artikel delen:

Steve Jobs, oprichter van Apple, is woensdag 5 oktober 2011 in het bijzijn van zijn familie overleden. Hij is 56 jaar geworden. Jobs kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen en moest daardoor al eerder zijn baan als ceo opgeven.

Jobs heeft van Apple het meest waardevolle bedrijf van de wereld gemaakt. Jobs richtte op 1 april 1976, samen met Ronald Wayne en Steve Wozniak, Apple op. Steve Jobs was in de jaren zeventig fruitariër (iemand die alleen rauw eetbare vruchten van planten eet) en kwam zo op het idee de firma 'Apple' te noemen. Het grote succes begon in 1984 met de eerste Macintosh-pc's. In 1997 stond het bedrijf aan het randje van de afgrond, maar met een investering van 150 miljoen Amerikaanse dollars (van Microsoft) werd Apple weer op de been geholpen. Op 11 augustus 2011 was Apple bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen ook al het meest waardevolle bedrijf van de Verenigde Staten. De beurswaarde van het technologieconcern kwam toen uit op ruim 337 miljard dollar.

Tim Cook

Bij Jobs (1955) werd in 2004 pancreaskanker (kanker in de alvleesklier) vastgesteld. In 2009 bleef hij zes maanden weg van zijn werk, onder meer voor een levertransplantatie. Begin 2011 werd hij weer ziek en Tim Cook nam de zaken toen waar.

Onder Jobs groeide Apple wereldwijd door producten te maken die in trek zijn bij klanten, zoals de iPhone, iPad, Macbook, het OS X-besturingssysteem en de iLife, iWork en andere software. Muziekliefhebbers gebruiken iPods en de online winkel iTunes. Op 12 oktober 2011 komt het cloudopslagplatform iCloud beschikbaar.

Mac

Jobs werd in 1955 geboren als zoon van Joanne Carole Schieble en de Syrische student Abdulfattah Jandali. Zijn volledige naam is Steven Paul Jandali. Hij werd namelijk geadopteerd door Paul Jobs en Clara Jobs-Hagopian uit Mountain View die hem Steven Paul noemden. Steve Jobs was getrouwd en heeft drie kinderen. Uit een vorige relatie heeft hij ook nog een dochter, die naar verluidt haar naam gaf aan de voorloper van de Mac (Lisa).

Steve Jobs: 'Your Time is Limited'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreselijk nieuws, we zullen zijn charisma missen.

Een man met een visie, een missie en gepassioneerd. Voorbeeld voor vele andere managers.

"iemand die alleen rauw eetbare vruchten van planten eet"

Dat kan natuurlijk ook nooit gezond zijn....

Jobs was een creatieve en slimme, alhoewel ook keiharde ondernemer. Velen noemen hem visionair. Ik vond hem vooral een goede luisteraar en analist, die heel er goed luisterde naar de wensen van gebruikers, vooral van de early adopters. Bij het gebruik van data heeft Jobs altijd rekening gehouden met beeld en geluid. Zo kreeg Apple een eigen plek tussen de andere grote fabrikanten.

Jobs zag als een van de eersten dat een PC geen bouwpakket moest zijn en dat gebruiksgemak belangrijk was. Toen de PC en later de laptop en mobiele telefoon vanzelfsprekend was geworden, maakte hij er siervoorwerpen van, waarbij zelfs de GUI van het besturingssysteem bij de kast past. Zo heeft hij het tanende Apple gered.

Jobs zag ook snel de mogelijkheden van bijvoorbeeld de (inmiddels op retour zijnde) flat fee voor de mobiele gebruiker van data en van de mogelijkheden om het opkomende staatskapitalisme van China in te zetten voor de massaproductie van luxe goederen. Alles bij elkaar heel knap wat hij gedaan heeft.

Te jong, te vroeg. Steve, we zullen je missen, rust zacht.

Alle lof voor Steve, maar dit artikel is de laatste druppel om mijn abonnement op de Computable definitief op te zeggen. 2 weken terug bleek de iPhone 5 uit te zijn gekomen (voorpagina nota bene!) en nee, Steve Jobs at niet uitzonderlijk fruit, maar heeft op appel plantage gewerkt. Als je als krant dit soort fouten durft te maken, hoe kan ik dan de rest van het artikel nog vertrouwen? Jammer gemiste kans.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-06T02:01:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.