Informatica TU/e staat in Europese top drie

Score is vrijwel geheel te danken aan hoogleraar process mining

De TU Eindhoven staat na Oxford en Cambridge in de top drie van Europese onderzoeksuniversiteiten op het gebied van informatica. Dit blijkt uit de Academic Ranking of World Universities, de zogenaamde Sjanghai Ranking, die dit weekend gepubliceerd is. De hoge score op informaticaonderzoek is voor een groot deel te danken aan de vele citaties van het onderzoek van prof. dr. ir. Wil van der Aalst, hoogleraar Architectuur van informatiesystemen.

Wereldwijd neemt de TU/e plaats 34 in op informaticaonderzoek, een verbetering ten opzichte van 2010 toen de TU/e scoorde tussen de plaatsen 52 en 75.

Model en realiteit

De top drie-notering op informaticaonderzoek is voor een groot deel het gevolg van de vele citaties van het onderzoek van prof. dr. ir. Wil van der Aalst, hoogleraar Architectuur van informatiesystemen. 'Onze onderzoeksgroep is wereldleider op het gebied van process mining', vertelde van der Aalst in juli 2010 aan Computable.

Het probleem met bestaande procesmodellen is volgens de hoogleraar dat niet altijd alle details aan de orde komen. 'Bovendien gaan die modellen over het ideale scenario. Dat maakt dat de overlap tussen model en realiteit vaak maar 30 à 40 procent blijkt. Voor organisaties is het vaak een eye opener om te zien hoe processen in de realiteit verlopen. Meestal hebben ze vooraf toch een wat naïef beeld daarover, terwijl de werkelijkheid weerbarstiger is.'

Process mining tools

Zijn faculteit ontwikkelde ProM, een open source framework voor het bouwen van process mining tools. Volgens van der Aalst kun je met de loggegevens die ProM oplevert 'toveren'. 'Je kunt er processen sneller, met minder fouten en tegen lagere kosten mee laten verlopen.'

ProM is binnen ongeveer honderd vooral Nederlandse organisaties toegepast, waaronder ASML, Rijkswaterstaat, Océ, diverse gemeentes, Rabobank en Philips Healthcare. Philips Healthcare gebruikt ProM bijvoorbeeld om te onderzoeken hoe hun apparaten in het veld gebruikt worden en waarom en wanneer deze storingen vertonen. Voor IBM test van der Aalst de efficiëntie van een SaaS-engine.

Event logs geven inzicht

Van der Aalst publiceerde voorjaar 2011 het eerste boek over process mining. 'Steeds meer gebeurtenissen worden geregistreerd en opgeslagen in zogenaamde event logs. Zo wordt met het boeken van een reis via internet een lawine van events opgeslagen in de databases van de betrokken organisaties. En het is al mogelijk een product, zoals een bestelling, pakket of container, op afstand te volgen. Ook professionele apparaten, zoals bijvoorbeeld CT/MRI-scanners in een ziekenhuis, zijn vaak verbonden met de leveranciers die inzicht willen in het gebruik van hun producten en die storingen willen begrijpen en voorkomen. Steeds vaker wordt ook software in de gaten gehouden.'

'Met deze event logs en moderne process en data mining technieken krijgen we inzicht in wat er nu werkelijk gebeurt. Process mining combineert ideeën uit diverse gebieden, waaronder bpm, business intelligence, procesmodellering, data mining en simulatie, om kennis uit dit soort event logs te onttrekken.'

Wil van der Aalst

Prof.dr.ir. Wil van der Aalst is hoogleraar informatiesystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Daarnaast heeft hij een aanstelling binnen de bpm-groep van de Queensland University of Technology (QUT).

Zijn onderzoeksinteressen liggen op het gebied van workflow management, process mining, Petri nets, business process management, process modeling en procesanalyse. Van der Aalst heeft meer 115 wetenschappelijke artikelen en vijftien boeken (als auteur en co-auteur) op zijn naam staan.

Zijn meest recente boek, 'Process Mining: Discovery, Conformance and Enhancement of Business Processes', verscheen in het voorjaar van 2011.

Shanghai Ranking

De Shanghai Ranking is een ranking van onderzoeksuniversiteiten. De ranking is gebaseerd op Nobelprijswinnaars, Field medal winnaars, veel geciteerde onderzoekers en artikelen in Nature en Science. Daarnaast worden ook universiteiten meegenomen met een aanzienlijk aantal publicaties opgenomen in de Science Citation Index Expanded of Social Science Citation Index. De Sjanghai Ranking rangschikt 1000 universiteiten, waarvan de top vijfhonderd op het web wordt gepubliceerd (www.arwu.org). Dit is ongeveer 3 procent van de ongeveer 17.000 universiteiten wereldwijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Business Analytics

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-17T10:45:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.