Helft MKB'ers weet niet wat cloud computing is

Dit artikel delen:
man cloud laptop kantoor

Bijna de helft (49 procent) van de ondernemers in het midden en kleinbedrijf heeft geen idee wat cloud computing is. Toch gebruikt een meerderheid (61,4 procent) online diensten, zoals online back-up, software als webdienst en e-mailprogramma's via het web. 'De ict-industrie heeft de neiging om continu nieuwe terminologie te introduceren zonder helder aan klanten uit te leggen wat deze inhoudt', stelt online strateeg Peter de Haas van Microsoft.

De softwareleverancier onderzocht het gebruik van online diensten en de naamsbekendheid van de term cloud computing onder ondernemers bij middelgrote en kleine bedrijven (mkb).

Daaruit komt naar voren dat mkb'ers door de verschillende termen die in omloop zijn, zoals 'hosted services', 'software as a service' (SaaS) en 'cloud computing' door de bomen het bos niet meer zien. Slechts 5,2 procent van de mkb'ers zegt gebruik te maken van cloud computing, terwijl 61,4 procent van de ondernemers diensten en software afneemt via internet die kunnen worden geschaard onder de term cloud computing.

Volgens online strateeg Peter de Haas van Microsoft schermt de ict-industrie bij nieuwe technologie met namen zonder uit te leggen wat het precies betekent. 'De industrie moet het gesprek met ondernemers aangaan en als het even kan hen via online demo's of proefabonnementen laten ervaren wat de meerwaarde van een product of dienst is. Wat voor naam die ook heeft.'

Nederlandse bedrijven

De cijfers zijn afkomstig uit het Microsoft Small Business Hosting Report 2010. In het onderzoek werden 3193 bedrijven met maximaal vijfhonderd medewerkers ondervraagd. Dat gebeurde in vijftien landen wereldwijd. Aan het onderzoek namen 248 Nederlandse bedrijven deel.

Van de Nederlandse ict-managers en -professionals vindt 14 procent dat hun ict-leverancier het concept van cloud computing niet duidelijk kan uitleggen. Ook consumenten hebben moeite zich een beeld te vormen bij het begrip cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

MKBers hoeven ook niet te weten wat cloud computing is.
Zij willen gewoon een computer die het doet, hebben verder hun eigen werk.

Wil Peter de Haas aan het MKB uitleggen wat cloud computing is ? Laat hem dan vooral ook uitleggen welke alternatieven er zijn voor de ellende die MicroSoft de afgelopen twintig jaren heeft veroorzaakt.

Cloud computing is ook helemaal niets nieuws. Alleen de term is nieuw. Het is het zeer oude concept van on line computer services, met de technieken van vandaag, met alle voordelen van dien en met grotere risico's dan vroeger. De rest is humbug en marketing.
Simpel uit te leggen, lijkt me.

Dat veel mensen het begrip 'cloud computing' verwarrend vinden of er niets bij kunnen voorstellen is herkenbaar.

Ten eerste zijn slechts weinigen buiten de IT-sector die alle trends en hypes rond automatisering bijhouden. Ten tweede schept de IT-markt verwarring doordat verschillende leveranciers verschillende termen hanteren. Bijvoorbeeld, onder private cloud wordt zowel interne 'cloud' als externe cloud met dedicated IT-resources verstaan. En probeer maar aan grote bedrijven met hun complexe IT uit te leggen hoe exact een hybride cloud omgeving er uit komt te zien. Ten derde is de cloud markt volop in ontwikkeling en worden voortdurende nieuwe diensten aangeboden onder wijzigende voorwaarden.

Natuurlijk, network/online computing is niets nieuws onder de zon, maar het business-model op deze schaal des te meer.

Hoe ik het uitleg aan leken? Cloud computing is het plaatsen van jouw data op een computer van iemand anders en die benaderen via het internet, dat vaak wordt afgebeeld als een wolk ('cloud'). En ik geef als voorbeeld Gmail of Hotmail. Het dekt de lading niet helemaal en ik voer verhitte debatten met academici over deze simpele voorstelling van zaken, maar mensen hebben dan een beter beeld van de cloud dan na het strooien met de termen van NIST over cloud etc.

Tja, SOA, SaaS, Cloud computing, what's next? virtual services, cyber offices?

Als een slager de biefstuk elke week een andere naam geeft, zal het niet vreemd zijn als er wat meer van blijft liggen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-29T10:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.