Rijk experimenteert beperkt met cloud

Dit artikel delen:

Het kabinet kiest definitief voor een gesloten rijkscloud. Dit heeft minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties laten weten aan de Tweede Kamer in antwoord op Kamervragen. Wel wordt er op beperkte schaal geëxperimenteerd met cloud computing-toepassingen, onder meer met overheidsinformatiediensten voor burgers en bedrijven.

Het kabinet vindt de risico's die aan open cloud computing kleven nog te groot om het al in te zetten voor de overheid, schrijft minister Donner in zijn kamerbrief. Met name op het vlak van informatiebeveiliging blijkt het via een open cloud uitbesteden van ict-diensten en de opslag van informatie buiten Nederland nog te risicovol. Bovendien is privacybescherming nog geen integraal onderdeel van de wijze waarop open cloud-toepassingen worden vormgegeven. Het kabinet volgt hier het standpunt van het kennisinstituut Enisa van de Europese Unie dat overheden adviseert voorzichtig te zijn met het gebruik van cloud computing.

Pleio

In de brief zet de bewindsman uiteen dat er wel ruimte ligt voor experimenten met cloud computing, zij het beperkt. Donner denkt dan niet alleen aan toepassingen binnen het Rijk en met andere overheden, maar ook, via beveiligd dataverkeer, met burgers en bedrijven buiten de gesloten rijkscloud. Hij geeft als voorbeelden het beschikbaar stellen van open data (van bijvoorbeeld de Rijksdienst voor het Wegverkeer) via Overheid.nl, overheidsinformatiediensten voor burgers en bedrijven (zoals Overheid.nl) en toepassingen via social media. Bij dit laatste wijst de minister op Pleio, het onlinevergaderportaal voor ambtenaren.

De experimenten worden bewaakt door middel van een kosten/baten-analyse die inzicht moet geven in de financiële gevolgen bij invoering ervan. Donner wil ook wedstrijden uitschrijven waarbij jonge ontwikkelaars worden gestimuleerd om nieuwe toepassingen te ontwikkelen (zoals Apps voor Amsterdam). Hij stelt dat deze cloudstrategie de komende maanden via een dialoog met belanghebbenden (aanbieders en afnemers) wordt uitgewerkt. De eerste resultaten worden in het bedrijfsvoeringsjaarverslag 2012 gerapporteerd.

Strikte eis

In het bezuinigingsprogramma Compacte Rijksdienst dat Donner medio februari 2011 presenteerde stonden reeds de contouren geschetst van de gesloten rijkscloud. Daarbij is aangekondigd dat bij de rijksoverheid het aantal rekencentra de komende jaren wordt teruggebracht van 64 naar vier à vijf. Die vormen de basis voor het gebruik van cloud computing binnen de rijksoverheid. Strikte eis daarbij is dat de data in Nederland blijven en dat de beveiliging voor alle afnemers adequaat is geregeld.

Donner stipt in zijn brief aan dat de Digitale Werkomgeving Rijk (DWR) in de gesloten cloud zal worden opgenomen. Hierin worden alle standaard werkplekvoorzieningen voor ambtenaren geregeld en centraal beheerd door een shared services-organisatie. Maarten Hillenaar, de chief information officer van het Rijk, vertelde in een interview in Computable dat de rijkscloud ook gebruikt gaat worden als virtuele markt voor het hergebruik van software en diensten binnen het Rijk.

Wolkenrijden

Minister Donner verklaarde overigens begin maart in een algemeen overleg van de Kamercommissie BZK dat hij niet gecharmeerd was van de Engelse term cloud computing. Hij hoopt op een goed Nederlands alternatief en kwam zelf met het alternatief 'wolkenrijden'. Die suggestie heeft, zo blijkt, de kamerbrief over cloud computing niet gehaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Wolkenrijden" doet mij weer denken aan "luchtfietsen", een term die goed bij Donner past.

Donner ziet ze geloof ik vliegen...

Maar leuk dat de overheid Cloud Computing ziet zitten (hoeveel, door de enorme data groei hebben ze steeds minder interessante alternatieven).

Waarom niet "DigiCloud" naar analogie van Digikoppeling?

Cloud word zo'n hype als RFID. Eerst veel aandacht, dan komen ze erachter dat er te veel security aspecten (o.a. privacy) niet kan worden afgedekt.

Het valt me alleszins mee dat ze hier voorzichtig mee zijn. Misschien beginnen ze het te leren.
Maar met zoveel gebruikers zal naar alle waarschijnlijkheid de beveiliging op voorhand al onvoldoende zijn.

Private & Public Cloud / Intranet & Internet = oude wijn in nieuwe zakken

... send in the clouuuuuuuuds, ta, ta, ta ta...

Cloud computing kun je zien als een vorm van uitbesteding. In plaats dat je je data, applicaties en diensten door interne beheerde servers (eigen sloven) laat "serveren" aan je medewerkers, laat je serveren door extern beheerde servers (sloven van iemand anders). Het gereken van de rijksrekencentra wordt uitbesteed, binnenrekenen wordt uitrekenen. Daar, "uitrekenen", een veel beter alternatief voor wolkenrijden, zeg nou zelf...

Wim ICT`: "Private & Public Cloud / Intranet & Internet = oude wijn in nieuwe zakken"

Valt weer mee... in ieder geval 1 peroon die aan het opletten is.

@Sander
"door de enorme data groei hebben ze steeds minder interessante alternatieven"

Wat heeft storage grootte te maken met de keuze voor "de cloud"???

Er zijn geen twee ( intern en extern overheid) maar drie soorten processen te onderscheiden die je verschillend met cloudcomputing kan, of misschien wel moet, gaan inrichten en ondersteunen:
- de communicatie met de wereld buiten de overheid
- de samenwerking binnen de overheid binnen afdelingen en met mensen van andere overheidsinstellingen.
- de ict voor de primaire processen waarop de applicaties draaien die ongestoord en betrouwbaar moeten zijn voor de voortgang van de overheden.
Die tweede is in mijn ogen het meest urgent en belangrijk voor vernieuwing en verbetering van de performance van onze overheid.
Daar vallen ook de meeste voordelen te behalen in efficiëncy en effectiviteit en snelheid, omdat het over schuttingen heen kan en moet werken.

De "Cloud" heb je in een aantal smaken (Infra/VM/Platform/Software). Het is niet duidelijk welke smaak er wordt bedoeld. Het argument van Security is in mijn ogen onzin, alle security protocollen die je zou willen toepassen zijn beschikbaar. "Economy of scale" is iets waar ze denk ik nog niet van hebben gehoord. Het uitbesteden heeft als doel om goedkoper te gaan opereren. Microsoft heeft Cloud datacenters in NL dus de data blijft dan in NL. Ik zie het probleem niet ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-26T11:45:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.