IBM start met 'e-places' en 'cockpits'

Dit artikel delen:

IBM Nederland schakelt over op virtuele kantooromgevingen. Het nieuwe pand in Amersfoort, dat volgende maand wordt opgeleverd, is als eerste volgens dit nieuwe werkconcept ingericht. Daarna zullen andere vestigingen volgen. In 2002 zal de operatie zijn afgerond.

Het inrichten van een virtueel kantoor werkt kostenbesparend, omdat de ruimte efficiënter wordt ingericht. Het aantal werkplekken is daar minder dan het aantal werknemers. Maar volgens Amandus Lundqvist, directeur IBM Nederland, is zijn bedrijf ook overgegaan op deze kantoorinrichting om in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Hij denkt daarbij aan de fileproblematiek, parkeerproblemen, het werken in projectteams, gedeelde kinderopvang en deeltijdwerk.

Cockpit

IBM spreekt over e-place als het flexibel werken bedoelt. Werknemers hebben in dit nieuwe werkconcept geen vast bureau meer en kunnen uit verschillende werkomgevingen kiezen. Dat kan een van de kantoren, thuis of onderweg zijn. Op kantoor kunnen IBM'ers kiezen uit werkplekken in een open ruimte en zogenaamde cockpits, kleine door glazen wanden gescheiden cellen voor activiteiten die meer concentratie vergen. Ook zijn er afgesloten ruimtes voor vergaderingen. Wanneer werknemers thuis willen werken, kunnen ze op het interne netwerk van IBM aanloggen. Daarnaast wil het automatiseringsbedrijf hotelkamers afhuren en inrichten, waar medewerkers onderweg kunnen werken of overleggen. Van het idee om regionale vestigingen te openen om zo nieuwe medewerkers aan te trekken, zoals CMG en KSI onlangs aankondigden, is IBM al geruime tijd vanuit kostenoogpunt afgestapt. "Welke bijdragen mensen kunnen leveren, vinden wij vele malen belangrijker dan waar mensen zijn." Lundqvist verwacht met het concept rond de elektronische werkplek en de vrijheid die medewerkers daarin hebben, extra mensen te kunnen aantrekken.

Plankruimte

In Europa heeft IBM al e-places in het Duitse Freiburg en de Engelse plaatsen Bedfont Lakes en Manchester. Van de zomer zullen de eerste afdelingen van IBM Nederland naar Amersfoort verhuizen. Het gaat om Automotive in Leusden en de Utrechtse onderdelen Consulting Group, Cimad, Professional Support Services en het smartcardcentrum, die ieder in het pand wel hun eigen territorium hebben.
In het nieuwe kantoor in Amersfoort, Sagitta genaamd, zijn alle plekken werkplekken: "een stoel aan een koffietafel evengoed als een bureau met een PC", zegt een van de interieurontwerpers in een intern-IBM-magazine. De plekken zijn uitgerust met allerlei technische faciliteiten. Verder is er op centrale plekken vakliteratuur en andere informatie al dan niet elektronisch beschikbaar. Medewerkers krijgen de beschikking over een koffer en plankruimte om hun spullen na gebruik van een werkplek op te ruimen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-30T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.