Cobol is natuurverschijnsel

Opkrikken imago moet meer jongeren trekken

Dit artikel delen:

De vraag die al ruim dertig jaar hardnekkig rondwaart in de Cobol-wereld is of de programmeertaal op sterven na dood is. Te oordelen naar het aantal bezoekers van het Heliview-congres 'Cobol Future' is dat zeker niet het geval.

Cobol 2002
De nieuwste standaard bevat 189 substantiële wijzigingen. René van Oevelen maakte een top-tien:
  • Object-georienteerd programmeren (mág worden gebruikt, hoeft niet, in tegenstelling tot in C++ en Java)
  • Scherminvoer/uitvoer
  • 34 nieuwe intrinsieke functies
  • Mogelijkheid tot zelfgemaakte functies
  • Sterk verbeterde ondersteuning voor lokalisatie (nationale tekensets, valuta)
  • Nieuwe veldtypen: BINARY, BIT, BOOLEAN, CONSTANT, FLOATING POINT, NATIONAL, POINTER
  • Report writer (voorheen optioneel, nu verplicht)
  • Local storage section
  • Validatie
  • Verbeterde afhandeling van foutsituaties en foutherstel (het delen door nul is nu bijvoorbeeld standaard afgevangen).
"Het imago van Cobol komt overeen met dat van een oude Citroën 2CV. Degelijk en betrouwbaar, maar ook grijs en saai. Behalve liefhebbers wil niemand zoiets voor de deur hebben staan", zegt zelfstandig Cobol-consultant René van Oevelen. Wim Ebbinkhuijsen, dagvoorzitter op het congres, vult aan: "Cobol is een natuurverschijnsel, je gaat van regen ook niet uitleggen waarom dat bestaat."
Beiden zijn ervan overtuigd dat de taal niet dood is. Van Oevelen: "Er zijn controleerbare feiten om aan te tonen dat dit niet zo is." De belangrijkste daarvan is de nieuwe Cobol-standaard die zeventien jaar op zich liet wachten. In december 2002 werd de vierde internationale standaard gepubliceerd. "Zouden wereldwijd zoveel mensen niets beters te doen hebben dan trekken aan een dood paard?"
Daarnaast laten cijfers van onderzoeksbureau Gartner zien dat er jaarlijks tussen de twee miljard en zes miljard regels Cobol-code wordt geproduceerd. Erg veel voor een taal die volgens velen uitgestorven zou moeten zijn.
Ook zegt het bezoekersaantal (ruim tweehonderd) van het Heliview-congres genoeg, aldus Van Oevelen. "Als de taal niet meer zou leven onder mensen en bedrijven, wat doen al die mensen hier dan?"

Problemen

Hoewel de Cobol-consultant overtuigd is van het kloppend hart van de programmeertaal, onderkent hij dat er wel problemen zijn. "Cobol heeft nog steeds een stoffig imago. Als je op een feestje verteld dat je Cobol-programmeur bent, kun je rekenen op meewarige blikken. Zelfs leveranciers schamen zich ervoor, want Acucorp heette vroeger gewoon Acucobol, dat is toch ook al een veeg teken."
Cobol overheerst niet meer zoals het deed in zijn beginjaren. Op dit moment zijn er meer dan honderd actuele programmeertalen, "waaronder 'brainfuck for .Net', dat is nog eens scoren op dat feestje!", lacht Van Oevelen.
Een veelgehoorde klacht in de Cobolwereld is dat de nieuwe standaard veel te lang op zich heeft laten wachten. Tussen de verschillende standaarden (1968, 1974, 1985 en 2002) zit respectievelijk zes, elf en zeventien jaar. Extrapolerend kunnen we dus concluderen dat de vijfde internationale standaard in 2026 het levenslicht moet zien. Door het zo lang uitblijven van een standaard, waren leveranciers genoodzaakt hun eigen oplossingen te bouwen, waardoor Cobol niet meer zo overdraagbaar is als in de jaren '70 en '80. "Het valt me ook op dat leveranciers traag zijn met het implementeren van de nieuwe standaard. Ik heb nog geen enkeleaankondiging gehoord. Het kan best zijn dat een leverancier voor 98 procent voldoet aan de 2002-standaard, maar er moet wel een officiële certificering komen en daar laten velen het nog afweten."

Afscheid Wim Ebbinkhuijsen
Na 42 jaar neemt Wim Ebbinkhuijsen eind dit jaar afscheid van de 'Cobol-wereld'. Hij is zojuist afgestudeerd als scheidings-mediator en gaat zich daarop toeleggen. Op vrijdag 22 oktober is er in het Auditorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam een gratis Cobol-afscheidssymposium voor hem georganiseerd. Telefonisch opgeven kan via 070-3046184 (mw. A. Luisman).
Op de vraag aan de zaal of er Cobol-programmeurs aanwezig zijn, steekt een handjevol veertigplussers aarzelend zijn hand op. "Dat is tekenend", zegt Van Oevelen. "De Cobol-deskundigheid droogt op. Je moet experts met een lampje zoeken. En ze worden steeds ouder. Waar blijft de jeugd?"

Sexy

Volgens René van Oevelen moet er nodig iets gedaan worden aan het imago van Cobol. "Het moet een retroprogrammeertaal worden: sexy, flitsend, uitdagend, maar wel betrouwbaar. Het moet weer een logische keus worden bij nieuwe projecten. Als het 'cool, vet, gaaf' wordt, trekt dat ook weer jeugd. Die kijken nu wel uit om zich te verdiepen in Cobol." Ebbinkhuijsen ziet nog een probleem: "Er is geen instantie ter wereld die de public relations voor Cobol doet, nog steeds niet. Daar zou verandering in moeten komen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb op wikipedia een stukje COBOL gelezen....

Thank god for Perl!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-08T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.