ISO wil OOXML-bezwaren opzij schuiven

Dit artikel delen:
bezwaar kritiek inspraak

Standaardisering van bestandsformaat OOXML kan plaatsvinden zonder rekening te houden met de bezwaren die vier landen eerder uitten. Dat adviseert standaardiseringsorganisatie ISO aan zijn technisch management bestuur.

Internationale standaardiseringsorganisatie ISO adviseert zijn eigen technisch management bestuur om de bezwaren tegen de standaardisering van OOXML naast zich neer te leggen. OOXML (Office Open XML) is een bestandsformaat dat is afgeleid van Microsofts kantoorsoftwarepakket Office.

Eind mei 2008 tekenden de normeringsorganisaties in Zuid-Afrika, Venezuela, Brazilië en India officieel bezwaar aan en keerden zich tegen de standaard. De bezwaren richtten zich met name tegen de gevolgde procedures en de grote hoeveelheid documenten die in beperkte tijd moesten worden doorgenomen.  Begin juni besloot ISO de kritieken in behandeling te nemen, zodat een fikse vertraging voor de uiteindelijke standaardisering van het OOXML-formaat kon ontstaan.

Volgens de opstellers van het advies hoeven de bezwaren niet verder behandeld te worden, omdat het besluitvormingsproces wel degelijk is verlopen volgens de richtlijnen van ISO en IEC, de International Electrotechnical Commission. De verwachting is dat het technisch management bestuur uiterlijk vier augustus definitief uitsluitsel geeft over de bezwaren van de vier landen.

Omstreden

In april stemde een meerderheid van de landorganisaties aangesloten bij ISO vóór internationale standaardisering van OOXML. 24 van de 32 leden waren hier voorstander van, terwijl de Nederlandse deelnemende organisatie NEN zich van stem onthield.

Het besluitvormingsproces was niet onomstreden. Makers en gebruikers van software kunnen tegen betaling deelnemen. In onder meer Zweden mochten Microsoft-partners rekenen op ondersteuning door Microsoft wanneer ze voor de standaard zouden stemmen. Dit was voor de Europese Commissie aanleiding een onderzoek in te stellen, die nog niet is afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Blijft bij maar 1 vraag, hoeveel heeft MS betaald aan wie?

ISO-cerificering blijkt dus toch te koop met voldoende geld, tragisch.

Het ziet er naar uit dat Microsoft flink wat smeermiddel gebruikt heeft om OOXML gestandardiseerd te krijgen.

Het is toch niet te geloven dat de Zweedse omkoperij geen gevolgen zou hebben.
Ja Heel tragisch,

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-10T15:56:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.