E-mail universiteit volledig uit de lucht

Dit artikel delen:
student vrouw leren laptop computer

Medewerkers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen kampen sinds maandag 21 september 2009 met een storing van de e-mailomgeving. Eerder waren er al compatibiliteitsproblemen met de webmail van de Java Communications Suite van leverancier Sun Microsystems in Internet Explorer 8 van Microsoft. 'Dit is een ander probleem, we zoeken de oorzaak nog', meldt Technisch directeur Hayco Wind van het Centrum voor Informatietechnologie van de Groningse universiteit.

Het Centrum voor Informatietechnologie zou het afgelopen weekeinde een patch van Sun installeren om de problemen met de webmailomgeving op te lossen. Er is niet gepatcht, vertelt directeur Wind. 'We hebben de planning aangepast.' Volgens hem bestaat er geen verband tussen de eerdere problemen, de patch en de huidige ontoegankelijkheid van de mailomgeving. Ook in alternatieve browsers is de e-mail voor medewerkers en studenten onbereikbaar.

Het probleem met de e-mail levert veel praktische problemen op. 'Ik geef les aan zevenhonderd eerstejaarsstudenten van wie ik alleen het e-mailadres aan de universiteit ken', vertelt Mathieu Paapst, docent rechten en Computable-expert van de topics Open Source, Overheid en Beleid. 'Het nieuwe jaar is net gestart, dan valt er altijd veel te regelen met de studenten. Dat loopt normaalgesproken allemaal via e-mail.'

Uitleg

Het vak Informatietechnologie voor Juristen, dat Paapst geeft, legt de kersverse studenten uit zij met juridische databases en de computervoorziening van de universiteit moeten omgaan. 'Inclusief de e-mail', zegt Paapst.

De problemen ontstonden volgens directeur Wind van het Centrum voor Informatietechnologie toen Microsoft gebruikers van Internet Explorer ging upgraden naar de nieuwste browserversie Internet Explorer 8. Op veel pc's die studenten thuis gebruiken is dit nu de standaard browser. Alternatieve browsers als Chrome (Google), Firefox (Mozilla) en Safari (Apple) geven geen problemen.

De universiteit wordt bijgestaan in het oplossen van de problemen door Sun-partner ZX Factory uit Ede.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gaan we nu alle storingen die de RUG heeft en alle updates and patches die de RUG uitvoert hier publiceren? Is computable het nieuwe intranet van de RUG geworden? Dit heeft echt een nieuwswaarde van 0,0.

Volgens mij ligt het probleem niet bij IE8 maar bij Java Communications Suite van leverancier Sun ....

Tijd om over te gaan naar Exchange!

@Zonnetje : wat leuk dat je geen enkel onderzoek nodig hebt om de oorzaak feilloos te traceren .. of wou je testen of reacties op Computable op spam worden gecontroleerd? ;-)

Hmmm... ik zit de hele dag al op het interne netwerk van de RuG: Gisteren en vandaag is de storing echt niet browserspecifiek. Firefox en SAfari hebben ook geen toegang en ook met een mailapp via IMAP de boel binnenhalen werkt niet. Amateurisme ten top, en ICT publiceert ieder uur op hun site dat ze geen info hebben.

En als het nu de eerste keer was....

@Jeroen R:

Dat is zodat alle professionals hier er weer even aan herinnerd worden hoe ze het *niet* moeten doen.

Weer Microsoft? Toeval of de wet van Microsoft?

En dan ook nog fijntjes de naam van de betrokken leverancier noemen. Die kan er part nog deel aan hebben of niet natuurlijk, maar we weten het niet, en Computable weet het ook niet. Nu wordt zo'n leverancier toch een beetje verdacht. Jammer, Computable (laat ik hopen dat het niet zo is dat ze eerst bij jullie moeten adverteren voordat dit soort opmerkingen worden vermeden!)

Van een universiteit zou je inderdaad meer professionaliteit mogen verwachten. Waarom een leverancier overigens en niet zelf beheren of verkeren ze daar nog in de outsource-fail-ontkenningsfase?

Dat het aan IE8 ligt lijkt mij gelogen. Het werkte eerst namelijk wel met IE8 (een beetje). Nu doet noch IE noch Firefox noch Chrome het.

De eerste problemen lagen aan incompatibiliteit met IE8, nodeloos te zeggen dat de huidige storing dat niet heeft. Nu ligt het hele platform er gewoon uit (dus ook geen IMAP). Dat de storing al 3 dagen duurt en er voorlopig geen eind in zicht is is wel schokkend te noemen. Het is onvoorstelbaar dat een bedrijf van dit formaat zo lang zonder emailvoorziening zou zitten, maar blijkbaar is dat in het onderwijs anders.

Ik gebruik mijn Rugmail via mijn Gmail-account. Dat werkt gewoon; zowel het ontvangen als verzenden van berichten!

We gebruiken sinds vele jaren de email faciliteiten van de organisatie niet meer maar goed gekozen email providers. Dit heeft veel voordelen, bijvoorbeeld de betrouwbaarheid door redundantie door het kunnen gebruiken van meerdere onafhankelijke accounts en de flexibiliteit om van email provider te kunnen wisselen als dit nodig is. Verder gebruiken we beveiligde Peer-to-Peer communicatie voor interne communicatie zoals group chat en distributed presence detection, file storage, file sharing en file browsing. Dit model gebruiken we reeds meer dan 5 jaar tot volle tevredenheid. Het Peer-to-Peer communicatie systeem is gratis te downloaden op de link http://www.wuala.com/FreemoveQuantumExchange/Downloads/ Voor de beveiliging van Email gebruiken we PGP. Een goed programma hiervoor kan bijvoorbeeld gedownload worden op de link http://www.gpg4win.org

Ja, daar is R.Heinen weer met de spam voor encryptie/beveiliging! :-)

Word je nou niet moe van je zelf?

Het verhaal van de RUG is nog steeds vaag. Waarom zou een upgrade van de browser van een individuele client de hele mail omgeving kunnen downbrengen? Lijkt me dat idd het een losstaat van het ander...

@EH: De reactie van R.Heinen op dit artikel is in meerdere opzichten relevant. Het gebruiken van een goed email provider welke je onafhankelijk van de factiliteiten van de organisatie kunt kiezen en wisselen zoals voorgesteld blijkt hier een van de oplossingen van het probleem, zie bijvoorbeeld de reactie van Armin. Ook is het gebruiken van peer-to-peer comuunicatie een oplossing van dit probleem omdat peer-to-peer communicatie zoals in de oplossing van R.Heinen geen gebruikmaakt van email servers.

Laten we geen voorstellen doen als we noch de problemen noch de gebruikerseisen kennen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-22T11:23:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.