Mededingingsautoriteiten stemmen in met inlijving Océ door Canon

Orbis kan overname Océ niet meer dwarsbomen

Rol dwarsliggende aandeelhouder lijkt uitgespeeld

Dit artikel delen:
Groen licht

Nu de mededingingsautoriteiten de overname van Océ door Canon hebben goedgekeurd, lijkt de rol voor de dwarsliggende aandeelhouders te zijn uitgespeeld.

De rol van Orbis Portfolio Management, de aandeelhouder die dwarsligt in de overname van de Nederlandse printerleverancier en kopieermachinefabrikant Océ door het Japanse Canon, lijkt uitgespeeld. Nu zowel de Europese als de Amerikaanse mededingingsautoriteiten met de overname hebben ingestemd lijkt weinig de overname in de weg te staan. Canon zet zijn overnamebod door als het 85 procent van de Océ-aandelen in handen heeft. Orbis bezit ongeveer tien procent van de aandelen.

Canon maakte 16 november 2009 bekend dat het de Venlose printer- en kopieermachinefabrikant wil overnemen voor 8,60 euro per aandeel. Daarmee komt de overnamesom neer op ongeveer 730 miljoen euro. Orbis Portfolio Management en Orbis Funds vonden dat overnamebod te laag en stelden dat de aandelen van Océ ondergewaardeerd werden. Bovendien vonden de opstandige aandeelhouders dat een overname door Konica Minolta, strategisch partner van Océ, ook in overweging genomen moest worden.

De overnameplannen van Canon moesten ook nog worden goedgekeurd door de Europese en Amerikaanse mededingingautoriteiten. Dat gebeurde 22 december 2009. De mededingingsautoriteiten beschouwen de bedrijven niet als directe concurrenten omdat ze zich op verschillende klanten richten. Ze stellen dat de concurrentie door de overname niet significant wordt belemmerd.

Openbaar bod

Canon is van plan uiterlijk 8 februari 2010 een openbaar bod uit te brengen op het Venlose concern. Canon had op 1 december 2009 25,3 procent van de aandelen van Océ in handen. Een aantal grootaandeelhouders waaronder Ducatus, ING, ASR en Besinver Gestion, samen goed voor een belang van ongeveer 30 procent van de aandelen van Océ, hebben al toegezegd hun aandelen aan te melden.

Océ zal na de overname door Canon een aparte divisie vormen die wereldwijd verantwoordelijk is voor printen op grootformaat, commercieel printen en zakelijke dienstverlening. Canons divisie voor printen op grootformaat gaat op in de Océ-divisie. Het bedrijfsonderdeel wordt aangestuurd vanuit het Océ-hoofdkantoor in Venlo. Océ's activiteiten in de kantoormarkt worden opgenomen in Canons Office Imaging Products divisie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-23T11:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.