SAP: zwaarste omstandigheden ooit

Dit artikel delen:

Het Duitse softwarehuis SAP zet zich ondanks goede jaarcijfers over 2008 schrap om de gevolgen van de economische crisis het hoofd te bieden. In de tweede helft van 2008 halveerde de groei van de softwareverkoop.

SAP boekt behoorlijke cijfers over 2008 maar zet zich schrap voor de gevolgen van de economische crisis. Het bedrijf zag de omzet over 2008 uitkomen op 11,567 miljard euro, dat is ongeveer 6 procent meer dan een jaar eerder. De winst daalde licht. Het bedrag onder de streep kwam uit op 1,888 miljard euro. Dat is twee procent minder dan in 2007.

Het is even slikken voor het bedrijf dat de afgelopen 19 kwartalen achter elkaar de omzet met dubbele cijfers zag groeien. Topman Leo Apotheker tijdens een toelichting op de jaarcijfers: "Het zag er lange tijd naar uit dat 2008 het beste financiële jaar zou worden in onze geschiedenis maar vanaf september 2008 remden de gevolgen van de economische crisis de resultaten." In een toelichting op de jaarcijfers stelt de topman dat de groei van softwareverkoop en ondersteunende diensten in de tweede helft van 2008 is gehalveerd in vergelijking met de eerste zes maanden van dat jaar. Het bedrijf ontving fors minder orders door de onzekere economische situatie.

Apotheker sprak over de zwaarste economische omstandigheden die het bedrijf ooit heeft meegemaakt. Hij denkt dat zijn bedrijf relatief sterk staat door de spreiding van klanten in verschillende industrieën en spreiding onder multinationals en middelgrote ondernemingen. Apotheker: "Eén van de oorzaken dat het nu minder gaat is dat een groot deel van de economische wereld draait op SAP-systemen."

Business Objects

De cijfers over 2008  worden gestuwd door de overname van bi-leverancier Business Objects. Die leverancier werd in 2007 ingelijfd. In 2008 steeg de verkoop van SAP-software met ongeveer twintig procent. Business Objects draagt ongeveer voor tweevijfde bij aan die groei. SAP verwacht dat de integratie van de bi-leverancier voor 2009 nog meer vruchten afwerpt. Het Duitse softwarehuis zet qua uitbreiding van het bi-portfolio vooral in op software voor risicoberekening en wet- en regelgeving. Topman Apotheker verwacht dat de snelgroeiende bi-markt waar jaarlijks zo'n 20 miljard dollar in omgaat in 2009 een belangrijke bijdrage zal leveren aan de softwareverkoop.

Ontslagen

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers liet het bedrijf weten dat het schrappen van banen onvermijdelijk is. Het bedrijf verwacht dat de verkoop van software en ondersteunende diensten gelijk blijft of licht zal dalen. Om een sterke concurrentiepositie te houden moeten kosten bespaard worden. Voor het einde van 2010 moet 300 tot 350 miljoen euro worden bespaard op de personeelskosten. Wereldwijd worden 3000 banen geschrapt. Dat is ongeveer zes procent van het personeelsbestand. Het softwarehuis probeert die arbeidsplaatsen vooral te schrappen door natuurlijk verloop.
SAP kondigde in oktober 2008 al kostenbesparende maatregelen aan. Klanten kwamen daarna in opstand tegen een nieuw prijsmodel voor softwareondersteuning.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-29T11:29:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.